Orbán Viktor a gazdatüntetésekről: Falusi gyerek vagyok, értem, miről beszélnek

2024. február 06. 11:02

A kormányfő szerint hiba, hogy a különböző szabályok fölfele nyomják a gazdák termelési költségeit.

2024. február 06. 11:02
null

Közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt Orbán Viktor a gazdatüntetésekről, ahol azt mondta: gond, hogy egyes szabályozások fölfele nyomják a termelési költségeket a gazdáknak.

Közben azonban olyan országokból hoz be Európa olyan mezőgazdasági termékeket, ahol ugyanezen szabályozások nem érvényesek, tehát olcsóbban tudnak termelni.

Hogy tudnánk úgy versenyezni, ha előírtok nekünk hatalmas költségeket, közben beengeditek azokat, akik olcsóbban termelnek?”

– tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. A magyar kormányfő következtetése az, hogy nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra. 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. február 07. 19:19
... höhöhö - a falusi gyerek jó nevelést kapott ám! "(Apám)... hihetetlenül megvert, emlékszem, de nagyon ...belém is rúgott néhányszor ... az erősebb győzött!" …Ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmi fajta speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg… A parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak… A paraszti kultúráról már régen nem volt szó a faluban. A munkáskultúra semmi nem volt. A polgári kultúra elő sem jön. Én egy ilyen kultúrálatlanságból jöttem… (Orbán Viktor 1989) http://film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel?s=0
polárüveg
2024. február 06. 15:47
A jogi szabályozás mellett a multi kereskedelem a másik tönkretévő. Pl. a dömpingáron felvásárolt almával a másik ország almatermelőit fektették meg. Európa legjobb üzlete sokáig a magyar hipermarketek voltak. Pl.a 3 nap alatt megforduló tejterméket 180 nap múlva fizették ki. Tehát a 30-40 %-os kamaton hitelt kapó magyar vállalkozó pénzét a fél százalékon hitelt kapó multi 60-szor forgatta meg! A 30 %-ot elérő polcpénz, marketinghozzájárulás, stb. költségekkel a mezőgazdasági hasznot vették el. Borítékolt a bukás. Így ment tönkre az egyik legígéretesebb termelő a Mórahalmi Szövetkezet. A multik a termelőket hitelező bankokkal is összejátszottak, amit persze, igen nehéz lenne bizonyítani. De nem lehetetlen. Ma sem veszélytelen multinak szállítani, sokan tönkrementek ebben 2-4 év után. Pl. Ráálltak a kishasznú tömegtermelésre multi hipermarketnek, a hagyományos piacukat feladták, a tömegtermelésre üzembővítésbe kezdtek hitelből, - egyszercsak felmondták a beszállítói szerződést, puff!
polárüveg
2024. február 06. 15:27
II. Nézzük vissza, mi történt az élelmiszerpiacon, az élelmiszerárakkal az első világháború környékén. Gyomorfelforgató és sírnivaló, amit a hátországgal műveltek a spekulánsok. Ez volt az igazi oka a forradalmi hangulat kialakulásának. A gerjesztett, kialakított forradalmi hangulatnak pedig élére álltak a bankárok ügynökforradamárai, és sokszor elérték, amit akartak országonként. Magyarországon és Oroszországban biztos. Ismerős napjainkban ez a történet? Ezért érdemes a történelem eseményeit lapozgatni: ne tudják kétszer ugyanazt a trükköt véghezvinni.
polárüveg
2024. február 06. 15:27
I. Nincs a mezőgazdaságnak olyan területe, ahol ezt el ne játszották volna. Az EU-ba lépésünk óta folyik ez. Uborkagörbület, tyúkjátszókő, stb. Pl. amikor a tojástermelésre előírtak szigorítást, azonnal rászabadították mondjuk a brazil tojást az EU piacra. Miért folyik mindez? Ez a tönkretételi intézkedés, tönkretételi szándék? Amióta az élelmiszereket a tőzsdékre vitték, kell a globálmultiknak az európai gazdák földje, eszközei, vagyona. Ez a legolcsóbb módja megszerezni: a hatalmamban álló politikustól kikényszeríteni a tönkretevő jogi szabályokat. A monopolhelyzetben levő multi pedig korlát nélkül játszhat az árakkal, vezérelheti általa a társadalmat. Példa: A beszántott, felrobbantott magyar cukoripar után a csóró Magyarországon dupla annyiba került a cukor, mint a gazdag Németországban. Hála az Agrana óriáscégnek. (Folyt.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!