Megérkeztek a boltokba a visszaváltható palackok (videó)

2024. február 28. 18:46

Ezeket érdemes tudni a palackvisszaváltási rendszerről.

2024. február 28. 18:46

Megérkeztek az első visszaváltható palackok – osztotta meg TiktTok-oldalán a Ripost. A palackvissszaváltó automaták már korábban megjelentek a nagyobb boltokban, de most már használni is lehet őket.

Visszaváltani azokat a palackokat lehet, amelyeken szerepel a megfelelő jelzés. Fontos, hogy csak sértetlen állapotú palackokat lehet visszaváltani.

Továbbá a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre és azokra a termékekre sem, amikből évente kevesebb, mint 5000 darabot gyártanak.

A nem újrahasználható csomagolás esetén darabonként 50 forint lesz a betétdíj. A többször használható csomagolások, újratölthető palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza majd meg. 

Magyarországon a visszaváltott palackokért cserébe vásárlási utalványt lehet kérni, vagy elutaltathatjuk a bankszámlánkra, de akár jótékony célra is felajánlhatjuk.

A kötelező visszaváltási rendszer 2024 január 1-jén lépett hatályba, eszerint minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező visszaváltó automatákat üzemeltetni, ezeket a MOHU Zrt. biztosítja.

A visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó, 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű üzleteknek szintén automata üzemeltetését javasolja a hulladékgazdálkodási társaság. Az rendszerhez csatlakozó ennél kisebb üzletekben pedig várhatóan 2024. április 1-jétől magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé a palackok begyűjtését.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:08
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­­n­y­­o­k­ ­­­v­­­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
Nabakker
2024. február 29. 13:16 Szerkesztve
Hurrá. Ja nem. ez is csak egy áremelés
Uztu
2024. február 29. 08:07
Beleszarok a vissza áltó autómatájukba
Uztu
2024. február 29. 08:02
Üzenem a törvényhozóknak, hogy ahelyett, higy az életünket nehezítik, menjenek nyaralni. Addig sem okiznak több kárt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!