Európa kőkemény klímadilemmái

2024. február 07. 23:10

2024. február 07. 23:10
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A magamfajta tán nem is éri meg / De hatalmas vihar közeleg.” Az uniós aranykalitkában dolgozók közül legfeljebb a hatvanon felüliek reménykedhetnek Ákos Ember maradj című számának jóslatában. Mindenki más – Deo volente – meg fogja érni a hatalmas vihart, ami az Európai Unió közös klímapolitikájának ügyében fortyog a vízfelszín alatt, és egyelőre csak nagy néha kukucskál ki onnan.

Most még csak súrolja-karcolja a komfortzónánk szélét az, amit az EU-ban European Green Deal és Fit for 55 kódneveken elfogadtunk. Egy kis kiterjesztett gyártói felelősség és új hulladékgazdálkodási rendszer itt, egy-két tilalomfa a belső égésű motorokat tervező mérnökök számára ott. Ezeket az apró kényelmetlenségeket, alig észrevehető, pár tizedes inflációs többleteket okozó döntéseket még elbírja az európai középpárti konszenzus, nem eszmélnek a választók, nem bomlik meg a közrend, az élet minősége nagyjából sértetlen marad.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. február 08. 10:17
... höhöhö ... ez a szuveréneket nem érinti! A precíziós gazdálkodás gyakorlatában robotkormányzás által vezérelt erőgép műveli a földeket, az erőgép által vezérelt munkagép minimális átfedéssel, nagy pontossággal juttatja ki az inputanyagokat. A tápanyag-utánpótlás is helyspecifikus, a fejtrágyázás során kijuttatott folyékony nitrogén valós időben (online) változtatott dózissal kerül kijuttatásra, a kijuttató eszközre szerelt szenzorok méréseire alapozva, és ezek a szenzorok a növényvédelemben is fontos szerephez jutnak. Természetesen az alaptrágyázás is helyspecifikus, a begyűjtött talajminták vizsgálati eredményein alapul, és az említett differenciált növényvédelem során a herbicidek helyspecifikus kijuttatásakor nem csak a kevesebb kijuttatott készítmény jelent költségcsökkentést, hanem terméstöbblet is realizálható, akár az utóveteményen is. A digitális talajszkennerekkel differenciált mélységű talajművelést valósítanak meg, ezzel pedig akár 25-30 százalékos spórolás is elérhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!