Háborúban, de nem háborús választásokra készül Oroszország

2024. január 15. 07:12

Butaság azt mondani, hogy a március közepi elnökválasztásnak semmilyen tétje sincs.

2024. január 15. 07:12
Vlagyimir Putyin
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Január közepére már nagyjából kialakult az oroszországi elnökválasztások jelölti mezőnye, a legjelentősebb kandidátok indulása eldőlt. Bár Vlagyimir Putyin első fordulós győzelme bizonyosnak látszik, a többi jelölt kampánya és az egész választási folyamat sokat elárul a harmadik háborús évébe lépő ország társadalmi hangulatáról.

A nyugati Oroszország-szakértők általában méltóságon alulinak tartják, hogy érdemben elemezzék az orosz választások esélyeit és eredményeit. Ezeknél Putyin állítólagos halálát, fülének görbületét, hasonmásainak bemutatását és százféle rákjának kórképét fontosabb információnak tartják. Kétségtelen, hogy az orosz voksolásoktól nem várható sorsdöntő változás sem az ország belpolitikájában, sem az ukrajnai háború alakulásában. Ezzel együtt butaság azt mondani, hogy a március közepi elnökválasztásnak semmilyen tétje sincs, teljesen mindegy, ki milyen nevet ikszel be a szavazólapon.

Amíg egynél több név szerepel a szavazólapon, amíg van zárt szavazó fülke és a leadott szavazatokat a különböző jelöltek képviselői együtt ellenőrzik, addig minden voks számít. A hatalom és bizonyos kontroll mellett a külvilág számára is képet ad a rendszer támogatottságáról. Bizonyosan sokkal pontosabbat, mint a legtöbb, külföldön készített kremlinológiai eszmefuttatás.

Jól tudja ezt Alekszej Navalnij, aki börtönéből már a 2021-es parlamenti (Duma) választások kampányába is bekapcsolódott. Börtönön kívüli társaival együtt megszervezte azt a mozgalmat, amely az ellenzéki érzelmű szavazókat igyekezett a legesélyesebbnek számító, nem kormánypárti jelölt mögé állítani. Ez az »okos szavazás« viszonylag sikeres volt. Huszonhét egyéni körzetben sikerült nem kormánypárti jelöltet képviselővé választani úgy, hogy a kormánypárt az országos listán több mint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a legnagyobb ellenzéki (kommunista) párt. Vagyis viszonylag sok szavazó követte a Navalnij-csapat tanácsát. Lehet vitatkozni azon, hogy az így mandátumhoz jutott kis pártok mennyiben nevezhetők valóban ellenzékinek, de ahol helyben legyőzték a kormánypárti jelöltet, ott mégis érvényesült valamiféle civil kurázsi.

Az elnökválasztás decemberi bejelentése után alig néhány órával a Navalnij-csapat máris megkezdte a kampányát. Fő üzenete ismét az, hogy mindenki éljen a szavazati jogával és voksoljon bárkire, csak ne Putyinra. Ez ellentétes például a szerb ellenzék korábbi taktikájával, vagy azzal, amit sokan a magyar ellenzéknek szoktak javasolni a Fidesz győzelmi esélyeit látva. Magam nem hiszek a bojkott hasznosságában, és meggyőződésem szerint Navalnij még a börtönéből is jobban érti a politikát, mint sok, kávézóban üldögélő szakértő. A hivatalos orosz ellenzék nyilván nem tör a hatalom megdöntésére, a választás után ismét elfogadja az elnök hatalmát, de anyagi és presztízsokokból abban érdekelt, hogy viszonylag jelentős számú voksot kapjon.”

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. január 15. 17:59
Érdemes elolvasni az egész írást. Logikus, és tájékozottságot tükröz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!