Túlteljesítette az ígéretét a kormány

2023. december 10. 14:31

Egyes elemzők már azt sem tartják kizártnak, hogy decemberre 6% környékére mérséklődik a mutató.

2023. december 10. 14:31
null
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

„Orbán Viktor, miniszterelnök még év elején tűzte ki azt a célt, hogy a kormány év végére 10% alá szorítja az inflációt. A pénzromlás üteme ehhez képest már októberben elérte ezt a szintet, novemberben pedig tovább csökkent, egészen pontosan 7,9%-ra.

Borús hangulatban várták a gazdaság szereplői, a lakosság és a kormány is tavaly ilyenkor a 2023-as esztendőt. Az energiaválság, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt ugyanis éppen szárnyaltak az árak, az élemiszerek drágulása rég nem látott méretet öltött és minden másnak az ára is gyorsan, sokat emelkedett. 

A csúcsot idén januárban értük el, amikor is az árak 25,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ekkor határozta el a kormány, hogy kezébe veszi az irányítást és Orbán Viktor miniszterelnök meg is ígérte, hogy év végére a kabinet 10% alá szorítja az inflációt. 

A kormányfő szavait baloldali közgazdászok megmosolyogták, de még sok komolyan vehető elemző is szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy sikerülhet-e elérni a kitűzött célt. A kormány ugyanakkor elkezdett dolgozni az árak csökkentésén, a folyamat pedig – ha csak lassan is -, de elindult.

A folyamat elkezdett beérni, nyárra pedig az addig szkeptikus elemzők többsége is módosította előrejelzéseit és egyre többen látták megvalósíthatónak az egyszámjegyű inflációt az év végére. A pénzromlás üteme ugyanis hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben csökkent és a lakosság is elkezdte érezni, hogy az árak már inkább stagnálnak, mintsem növekednek. Főleg így van ez, ha nem éves, hanem havi alapon végezzük el az összehasonlítást, ebben az esetben ugyanis azt látjuk, hogy azok hónapok óta gyakorlatilag stagnálnak sőt, egyes termékek esetén csökkennek is. 

Persze a multik itt lebuktatták magukat, hiszen kiderült, hogy kedvezményes áron is érdemes eladni a portékájukat, vagyis tulajdonképpen maguk ismerték el, hogy kihasználták és tovább fokozták az inflációt az indokolatlan áremelésekkel, a profitéhséggel.

Ami ugyanakkor a legfontosabb, hogy az egyszámjegyű infláció ideje már októberben, két hónappal a kormányzati cél előtt beköszöntött, most pedig

egyes elemzők már azt sem tartják kizártnak, hogy decemberre 6% környékére mérséklődik a mutató.

A legfontosabb persze, hogy ebből mit éreznek a családok? Azt gondolom, hogy aki bemegy a boltba, már érezhetően több dolgot tud vásárolni a pénzéért, a kormányzat pedig továbbra sem csukta össze a családok fölé nyitott védőernyőt, hiszen a rezsicsökkentés, a kötelező akciók még most is azt a célt szolgálják, hogy a megélhetési költségek minél kevesebb részét vigyék el a családi kasszának.

Ráadásul közben a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének köszönhetően a családi kassza is gyarapszik. E két bérelem növelése pedig a többi bért is magával húzza, így a magyar gazdaság egy év után visszatérhet abba az állapotba, amikor a reálbérek növekedéséről beszélhetünk. Orbán Viktor nemrég azt mondta, hogy a kormány célja az, hogy 2024-ben ismét mindenki léphessen egyet előre. Bár lehet, hogy ez még most távolinak tűnik, a miniszterelnök szavait érdemes komolyan venni. 2010-ben senki nem gondolta, hogy lehet 10 év alatt egy millió munkahelyet teremteni, mégis sikerült. Év elején senki nem gondolta, hogy egyszámjegyűre lehet szorítani az inflációt, mégis sikerült. Így minden esély megvan rá, hogy ismét Orbán Viktornak lesz igaza.”

***

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 11. 01:32
Namond>Szerintem 2023. december 10. 19:27 Szerintem Orbánnak, nemzetünk megvezetőjének, nem kellene egyszerre versenyeznie, Bokros (forint leértékelés), Meggyesi (közpénzosztogatás), gyurcsótány (csalás, hazugság, valóság megmásítás) kormányokkal, bár mennyire hataloméhes is. (Bár mennyire közpénzéhesek hozzá nem értő, mások vállalkozásait kisajátító oligarchái, ha nem fizeti meg őket felfalják. Ezért nőnek az adók, pl a kiskereskedelem ÁFÁ-ja 27%-ról 31,4%-ra, (ezért adózol a megtakarításaid után nem csak SZJA-t, de Szochót is.)
Namond
2023. december 10. 17:40
A belpiaci inflációs ráta - valójában a forint árfolyam romlásból adódó, áremelkedés üteme - a tavalyi 22%-oshoz képest csökkent. Jelenleg lassabban 4-12%-al nőnek az árak. Viszont a 2020. évi adathoz képest (44%?) nőtt, a 2019-es évhez képest (52%?) pláne nőtt.
Szerintem
2023. december 10. 17:39
Tommaso, végképp meggyőztél, hogy minden szavad, bármilyen témában is hiteltelen. "Az egyik MAGYARNAK minden választáson kétszer kell megjelennie SZEMÉLYESEN (regisztráció és voksolás), a másik MAGYAR elég, ha csak a sarki postaládáig megy el, SŐT még ezt is rábizhatja másra, például a román szomszédjára." Külföldön, a külképviseleteken szavazásra percek alatt lehet online regisztrálni. "És ( NEM) meglepő módon pont a Magyarországon születettek vannak hátrányban az Ausztráliában és Romániában élőkkel szemben" Hülye. Hogy ki szavazhat levélben, az nem a születési helytől függ, hanem hogy van-e Magyarországon bejelentett lakóhelye. Azt még megsúgom, hogy külképviseleten szavazva szavazhatsz a magyar lakóhelyed szerinti egyéni jelöltre is, mert azt az szavazólapot is, neked oda kikérik. Míg a levélszavazók csak listára szavazhatnak, mivel magyar lakóhelyük nincs. Szóval fingod sincs, mert a büdös életben se szavaztál még külföldön, sehol se.
FeketeFehér
2023. december 10. 17:27
Mértékadó közgazdászok már nyár elején azt mondták, hogy ha a kormány nem csinál semmit, akkor is csökkenni fog az infláció. És így is lett. A kormány nem csinált semmit, az inflációs ráta meg csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!