Sokak kívánsága teljesült idén: hatalmas fegyverarzenált képes villantani a Magyar Honvédség (VIDEÓK)

2023. december 29. 05:25

Számba vették a haderőfejlesztés 2023-as évben elért eredményeit.

2023. december 29. 05:25
Magyar Honvédség
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Február idusán írtunk arról, mégpedig a Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása révén, hogy 2023-ban is brutális harceszközökkel gyarapszik Magyarország.

Jeleztük, érkezik a legmodernebb Leopard harckocsi, az első H225M típusú Helikopter Szolnokra, illetve legördülhet a zalaegerszegi futószalagról az első magyar Lynx. Így történt. S az esztendő utolsó napjaiban pedig a Növekedés.hu készített egy átfogó összesítést a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2023-s évéről. Nézzük!

Ezt is ajánljuk a témában

Légtérvédelem

Mint írták, az egyik „legátütőbb változás” a légvédelem területén valósult meg – majd 20 évnyi lemaradást pótolva. Idáig csupán néhány 2K12 Kub közepes hatótávolságú légvédelmikomplexum és a rövid hatótávolságú ATLAS Mistral légvédelmi rendszer szolgált a Magyar Honvédségnél (MH). A földi légvédelem azonban idén ősszel új szintre lépett: ugyanis megérkezett a NASAMS norvég-amerikai légvédelmi rakétarendszerből az első 2 üteg.

Ez a fegyver valós védelmet nyújt a modern vadászgépek, forgószárnyasok, drónok és cirkálórakéták ellen.

A Növekedés.hu kitért Gripen típusú vadászgépekhez rendelt rakéta- és bombabeszerzésekre: mivel a NASAMS ugyanazokat az AMRAAM rakétákat képes használni (kivéve a kimondottan a légvédelmi rendszerhez fejlesztett AMRAAM-ER), ezért az új rendszerhez 2020-ban rendelt 120 darab AIM-120-C7 AMRAAM rakéta jelentősen megnöveli a vadászgépek által használható légiharc rakéták számát. Ennél is nagyobb fejlesztés, hogy 2021-ben megrendelték a világ egyik legjobbjának számító rövid hatótávolságú légiharc-rakétáját, a német IRIS-T-t a Gripenekhez; ezek mellett új bombák, földi célok támadására is alkalmas fegyvereket kapnak a magyar légierő vadászbombázói.

Páncélosok

2023-ban vált teljessé a Magyar Honvédség önjárólöveg-flottája: 24 darab Pzh-2000-est tartanak állományban. E lépés azért volt fontos, mert a honvédségnek ismét van értelmezhető tüzérsége, a Pzh-k érkezése a korábbi D-20 típusú ágyútarackokhoz képest „70 éves technológiai ugrást jelentenek”, olvasható az elemzésben. A tüzérséghez érkeztek 120 milliméteres, utánfutón szállítható, M-12 típusú aknavetők a Hirtenberg nevű gyártól, melyet a magyar állam még 2019-ben vásárolt fel. Ugyancsak a tatai páncélosdandárhoz gurult be az első Leopard 2A7+, amiből korábban 44 darabot rendelt Magyarország. Az első példányt pár nappal később további négy darab követte, így az eddig rendszerben tartott 34 darab T-72-es és a korábban megérkezett 12 darab Leopard 2A4-ből álló harckocsiállomány tovább bővült.

A Növekedés.hu megemlítette, a Leopard 2A7+ a világ egyik legmodernebb harckocsijának számít, ám az évtized második felében egy ennél is komolyabb fegyverhez juthat hozzá a honvédség: a Zalaegerszegen működő hadiüzem részt vesz a Rheinmetall legújabb harckocsijának, a Panther (Párduc) fejlesztésében, az új páncélos pedig minden valószínűséggel rendszeresítve lesz itthon is.

Miután idén átadták az előbb említett zalaegerszegi komplexumot, legördült az első itthon gyártott Lynx harcjármű, s jövőre indulhat a tömeggyártás évi 50 darabbal. A honvédség összesen 209 darab Lynx gyalogsági harcjárművet rendelt a Rheinmetall-tól, az első 46 darab még Németországból érkezik, érkezett. Ami pedig a csapatlégvédelmet illeti, idei bejelentés alapján a Rheinmetall Skyranger 30 típusú rendszerhez juthat hozzá Magyarország, méghozzá a Lynx alvázára szerelve. A cikkben kitértek rá, hogy az ezzel a toronnyal szerelt Lynyxek valószínűleg nem az eredeti 209 darabos széria részei lesznek, hanem „nagy eséllyel további 2 számjegyű darabszámban fogják kiegészíteni a flottát”.

Felpörgött a hadiipar

Zalaegerszeg mellett két új hadiipari beruházásról lehetett olvasni: kiderült például, mi lesz a Gidrán 4X4 MRAP-k hazai gyártásának sorsa. A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem Kaposváron, hanem Győrben lesz a leendő Gidrán üzem. Egészen pontosan a Rába művek fogja gyártani a Gidránokat, amiket pedig a Kaposváron felhúzott hadiüzem fogja felfegyverezni, kommunikációs rendszerekkel ellátni. A Gidránokból (s különböző variánsaikból) 4-500 darabot kíván rendszeresíteni a Magyar Honvédség. A másik hadiipari bejelentés a lőszergyártás területéről érkezett; a Beretta lincensze alapján fognak idehaza lőszereket készíteni: a NATO szabvány szerinti 12,7 és a 7,62 millimétereseket.

Forgószárnyasok is érkeztek

2023-ban szálltak le először a magyar felségjelű Airbus H225M típusú, többcélú katonai helikopterek. Szám szerint négy darab érkezett a megrendelt tizennégyből. S mint az az elemzésben olvasható, a korábban megérkezett H145M-ekhez hasonlóan a H225M-ek egy része is fel lesz fegyverezve tűztámogató feladatok végrehajtásához.

Nyitókép forrása: Magyar Honvédség Facebook-oldala


Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 29. 14:28
Déli határ védelméről valami?
Boruss Demeter
2023. december 29. 11:11
Sokkal több kellene.
ptrfarkas43
2023. december 29. 10:19
A haladók állandóan összenyálazzák a fegyvereket, a beszerzéskor köpködték, hogy minek, most meg nyáluk csorgatják, hogy el kellene venni és ukrajnába küldenék.
chief Bromden
2023. december 29. 08:57
Kezdődhet a sorozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!