Mutatjuk, hogy áll most a covid-helyzet hazánkban!

2023. december 19. 15:27

Mit lehet tudni a koronavírusos megbetegedésekről, illetve a covid JN.1 nevű új variánsról?

2023. december 19. 15:27
null

Az EESZT portálon újra lehet időpontot foglalni koronavírus elleni oltásra – az elérhető információk alapján emlékeztető oltásról van szó. Az vakcina gyerekek számára is elérhető, például a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben tizenkét éves kortól. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) még november 21-én indított közbeszerzést, amelyre november 30-ig lehetett ajánlatot tenni. 

Emlékeztető oltásra (3. dózis) azon TAJ számmal rendelkező, 12. életévüket betöltött állampolgároknak van lehetőségük, akik Magyarországon kapták meg a koronavírus elleni védőoltásaikat és utolsó oltásuk óta eltelt minimum 4 hónap. Az emlékeztető oltásra (3. dózis) történő jelentkezés lehetőségét csak azok fogják látni az időpontfoglaló felületen, akik a kritériumoknak megfelelnek. A harmadik (emlékeztető) dózisú oltások esetében az oltóanyag (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm) az oltóponton választható (vagyis nem a rendszerben), az orvosi ajánlást figyelembe véve. Akinek már 4 oltása megvan, azt a rendszer nem engedi be.

A legfrissebb információk szerint hetente 250 ezer beteg jelentkezik az országban felsőlégúti tünetekkel háziorvosánál, ezek nagy részét a covid okozza.

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja” 

közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.

Mint írták: a 49. héten folytatódott a koronavírus-örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációjának növekedése. Emelkedő a tendencia tizenkét mintavételi helyen – Békéscsabán, Budapest észak- és dél-pesti szennyvíztisztító telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán –, tíz mintavételi helyen pedig stagnáló. Hozzátették: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja tizenöt helyszínen a „magas”, míg hét településen az „emelkedett” tartományba esik.

Forrás: Népegészségügyi Központ

Rusvai Miklós virológus szerint a jelenlegi oltási kampány későn indult. „A bevásárlási láz illetve később a családi találkozások a szilveszteri baráti összejövetelek miatt fokozódni fog a járvány, tehát erre a felkészülést, adott esetben a vakcinázási kampány beindítását nagyjából szeptember-októberben kellett volna elindítani” – fogalmazott a Portfóliónak.

Rusvai Miklós azt javasolja, hogy a cukorbetegek, a hetven év felettiek és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők feltétlenül vegyék fel az oltást. 

Itt az új variáns: mit kell tudni a covid JN.1-ről?

Még augusztusban mutatták ki, de a késő őszi és téli hónapokban indult igazán terjedésnek a koronavírus omikron variánsának JN.1 alvariánsa. A Covid-19-et okozó vírus új változata egyre inkább előtérbe kerül az Egyesült Államokban, ahogy a téli betegségszezon a csúcsához közeledik, de már Európában – például Luxemburgban – is felütötte már a fejét, Nagy-Britanniában pedig ez most a leggyorsabban terjedő variáns.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központjához (CDC) tartozó laboratóriumok által szekvenált vizsgálati minták azt mutatják, hogy ez a variáns felel a fertőzések 20%-áért, egyes előrejelzések szerint pedig december végéig ez lesz a felelős a fertőzéses megbetegedések legalább feléért.

Az NJ.1 tünetei lehetnek a magas láz, fáradtság, fejfájás, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, légzési nehézségek, de akár hasmenés, hányinger, hasi görcsök is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) az egyes Covid-variánsok előfordulását nem közölte ezidáig. Mivel a járvány erőteljesen robbant be Magyarországon a hideg idő beköszöntével, feltételezhető, hogy a JN.1 variáns is felelős a megbetegedésekért.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 26. 22:16
Ezt meg kell hallgatni - az életünk múlik rajta Dr. Letoha Tamás kutatóorvos a Covid-őrületről a Fekete István Szabadegyetemen https://www.youtube.com/watch?v=m-h3vWNdK98 "Észszerű magyarázatok, gördülékeny előadás, nem kell hozzá tudósnak lenni, de igaz: aki a saját testének működését nem ismeri, azzal mindent meg lehet etetni. Hallgassátok meg, nagyon sok dologra rávilágit, és rájövünk, hol vettek minket palira." "és főként erre a COVID-őrületre hivatkozva akarják a WHO kezébe adni az életünket, katonai diktatúrát bevezetni olyan WHO emberekkel, akinek a főnöke terrorista, a lelkén milliók élete szárad és még csak nem is orvosok"
egonsamu
2023. december 19. 21:05
A témáról akkor írjatok legközelebb, ha Rusvai, Müllercili, Szlávik és Merkely a bíróság elött felelnek az eddigi hazugságaikért és a népirtásban való bünrészükért. Ma már mindenki tudja, hogy egy hatalmas hazugságon és csaláson alapuló gigantikus üzletröl van szó. És sok tartósan betegröl, halálos áldozatról akiket ezek a bünözök és a náluk még nagyobb banditák félrevezettek,
Hekimeki
2023. december 19. 18:58 Szerkesztve
Egy oltást se vettem fel és a vírust se kaptam el de körülöttem......🖕🏽🖕🏽🖕🏽🖕🏽🖕🏽 Oltogassátok a kurvátokat a vén kurvát, karikó férget 🤮🤮🤮🤮🤮
KBA98
2023. december 19. 18:06
Ruzsvai olyan, mint a halál angyala! Anno kaptam 2 kínait és egy Pfizert. Még élek, mellékhatások nélkül, de a barátnőm a 3 Pfizer után 2 évvel még mindig a rákos sejtek kiirtásával foglalkozik és van egy 16 éves lánya, akit még fel kéne nevelnie. De van olyan is aki nem élte túl. Úgyhogy, amikor KKatalint meglátom elönti a sz az agyamat. Hozzáteszem, hogy 43 évet töltöttem el az egészségügyben, elég sok mindent láttam. Minden évben beoltatom magam influenza ellen, de a Pfizerből többet nem kérek! A vejem csak orosz oltást kapott és semmi baja, az unokám viszont az oltás óta különböző kiütésekkel kínlódik! Szóval elég volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!