Dömötör Csaba: Hetvenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

2023. december 10. 10:26

A parlamenti államtitkár szerint Ukrajna csatlakozásáról példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül akarnak dönteni Brüsszelben.

2023. december 10. 10:26

Dömötör Csaba szerint nem világos, hogy egyes döntéshozók pontosan milyen elvárások alapján akarják Ukrajnát szélsebesen az Európai Unió soraiban tudni, miközben számos más ország évtizedek óta a tagjelölti státuszban várakozik – írta meg a Magyar Hírlap.

Dömötör szerint a csatlakozási kérelem kapcsán a legkomolyabb kérdések egyelőre megválaszoltalanok. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a Financial Times kiszivárgott brüsszeli dokumentumokra hivatkozva megírta, hogy az EU-nak

a teljes jogú tagsághoz 186 milliárd eurót, azaz 70.000 milliárd forintot kellene biztosítania Ukrajnának.

Mindezt úgy, hogy már eddig is Európa volt az ország legnagyobb finanszírozója.

A kiszivárgott dokumentum szerint ráadásul Ukrajna csatlakozásával a legtöbb, ma uniós támogatásban részesülő tagország nettó befizetővé válna, emellett a csatlakozás minden tagállamban 20 százalékkal csökkeé az agrártámogatások mértékét, mivel a csatlakozással Ukrajna az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjévé válna.

Dömötör Csaba a csatlakozás irracionális siettetése mellett azt is aggályosnak tartja, hogy 

Brüsszelben nem adnak semmilyen hivatalos választ arra, hogy az ukrán tagság milyen hatásokkal járna az egyes tagállamokban élőkre nézve.

Politikai black friday

Dömötör szerint Magyarországra a következő időszakban komoly nyomást fognak gyakorolni a kérdésben, és „bármi szóba jöhet, amit már megszokhattunk”.

Szerinte nemcsak Brüsszelben fog „kiakadni a politikai nyomásmérő”, hanem Magyarországon is egyfajta „politikai black friday akcióba kezdett minden külföldről pénzelt aktivista csoport és baloldali politikus”, és látványosan „meg akarják akadályozni, hogy bármiféle párbeszéd legyen az ukrán tagságról”.

Ezzel együtt „ha ők tízszeres erővel támadják a konzultációt, akkor mi százszoros erővel fogunk ragaszkodni ahhoz, hogy minden magyar elmondhassa ebben a kérdésben a véleményét” – mondta Dömötör Csaba.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 10. 19:10
Helytelen dolgokkal foglalkozik ez a kormányzat. Több az esélye annak, hogy Ukrajna nem is fog létezni pár év múlva, mint annak, hogy EU tag lesz. Kárpátalja Magyarországba integrálásán tessék dolgozni! Az életszerűbb és értelmesebb és hasznosabb.
Lajoss
2023. december 10. 16:33
Csabi,aljasságból,hazudozásból csillagos ötös.
Tommaso
2023. december 10. 15:02
A jogállamszétverő mai magyar kormány olyan szinten van, hogy vele még csak csatlakozási tárgyalások sem kezdődnének, ha most jelentkezne tagjelöltnek.
Tommaso
2023. december 10. 14:59
Dömötör Csabának és az itt trollkodó rezsimseggnyalóknak nem világos, hogy Ukrajna tagfelvételének belengetése CSAK 1 GESZTUS, amivel az EU 26 országa, - valójában Európa 54 országa - a szolidaritását fejezi ki a ruszki agresszió áldozata iránt, és azt hogy Ukrajna - földrajzilag és elméletben politikailag is - EURÓPA RÉSZE. DE a konkrét tagfelvételre 2034-ig kell várni. Addig meg még annyi minden történhet. Orbanisztán vezetőinek most lennének ennél ezerszer fontosabb dolgai is. Az e.ügy és az oktatás után, már a vasúti közlekedés is romokban, az orbáni infláció még mindig NÉGYSZERESE az euro-zóna országaiénak, csökken a magyarok reáljövedelme, astb., stb. stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!