Ungváry Krisztián ex-történész, avagy Rákosiék és Kádárék legjobb tanítványa

2023. november 09. 15:56

Az ÁVH-hoz bejáró Vásárhelyi Miklós és a konkrétan ÁVH-s Kanyó András után ő lett Mindszenty (naivan remélve) legismertebb „mítosz-rombolója”.

2023. november 09. 15:56
null
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Ungváry Krisztián ex-történész, avagy Rákosiék és Kádárék legjobb tanítványa. Az ÁVH-hoz bejáró Vásárhelyi Miklós és a konkrétan ÁVH-s Kanyó András után ő lett Mindszenty (naivan remélve) legismertebb »mítosz-rombolója«. Persze finomabban, ügyesebben, de teljesen nyilvánvaló szándékkal. Síppal, dobbal, nádihegedűvel.

2023, valahol Magyarországon. Belép a riporter az idősebb kutatóhoz. Leülnek. A riporter felvesz az asztalról egy régi propaganda-cikket Mindszenty József bíborosról. »Ezen dolgozik?«, kérdezi. »Érdekel, hogyan járatták le?« – kérdez vissza a kutató, majd hozzáteszi, »Még mindig piszkálják«.

Gyakorlatilag ezzel a jelenettel kezdődik most befejezett játékfilmes-dokumentumfilmünk, amely nem Mindszenty máig tartó lejáratásáról, hanem az átmentett ÁVH-s tisztekről, a Kádár-diktatúra máig romboló hatásáról, az elsinkófált rendszerváltásról, a média kommunista, posztkommunista megszállásáról és az Antall-kormány ezért is [de nemcsak ezért, ne vegyük el számtalan hibájukat, vállalhatatlan lépéseiket, illetve lássuk az eleve megoldhatatlan egyenletet] bukásáról szól.

A forgatókönyvet nagyjából két éve írtam meg, de nem tévedtem nagyot ezzel a jelenettel. Most olvasom, hogy két »Y betűs« 'kiválóságunk', Nyáry Krisztián író és Ungváry Krisztián »történész« bemutatja utóbbi Mindszenty Józsefet lejárató könyvét. Persze, e jelző (lejárató) ellen lehet, és talán fognak is tiltakozni, de mi rutinosak vagyunk, mind a politikát, mind Ungváry karakterét és történetét jól ismerjük: ez a könyv a »mítoszrombolás« ürügyén készült, de teljesen más a célja. Mindszenty még mindig ellenség. Túl nagy tekintélye volt. Túlságosan nagy fáklya volt. Túlságosan nagy hazafi volt. És sohasem volt megalkuvó. Ráadásul láthatóan fontos az Orbán-kormánynak – tehát: lerombolandó szobor.

Szakmájukkal kapcsolatban csak Ungvárynál használtam az idézőjelet, mert Nyáry lehet író – nem tudom megítélni, mert semmit sem olvastam tőle néhány átfutott bejegyzésen túl, amelyek nem érintettek meg –, de szegény Ungvárynál feltétlenül élnünk kell ezzel a megkülönböztetéssel.

Ungváry nem történész, hanem botrányhős, aki valamikor akkor tört meg teljesen, amikor magából kifordulva síppal ment el tüntetni március 15-én [helyett: oktober 23-án], megzavarva a nemzeti ünnepet. Ez önmagában megmagyarázhatatlan, védhetetlen, csak Ungváry »hagymázas« (ez később nyomatékot kap) világában értelmezhető. Mindezt persze magyaros viseletben, nevében az Y betűvel, mert ez így hatásos, ez így provokatív. Ő ennek a korszaknak a kicsi, jóval sárgább és savanyúbb Esterházy Pétere. Így neveld az Y-betűsödet – célozhatnék az ismert EP szövegre.

Ő erre van. Ezért futtatják, építgetik a médiában. A liberális kurzus »nemesi társutasa«. A kádári propaganda Pethő Tibora. Folytassam a sort? Lehet végtelenül.

Mostani könyvükkel kapcsolatban ezt írják az ajánlóban: »Ungváry részletesen megvizsgálja Mindszenty politikájának sarokköveit, antiszemitizmusának építőelemeit [hiszen vannak, még építőelemei is vannak], nacionalizmusát [az nyilván önmagában rossz egy CEU-s ex-történész könyve szerint], hagymázas álmait [már ezért a jelzőért párbajra hívnák szerencsétlen szerzőt a harmincas években].«

Utóbbi felvetés azért is érdekes, mert Ungváry azon a bizonyos sípos botrány-okozáson kapott egy vagy két pofont vagy öklöst, nem tudom, kitől, nem tudom, mit tett érte. A politikai paletta két szélén álló, fizikai vagy szellemi csürhe mindig jól kiegészítette egymást. Sokszor akad, aki él a pofonra ingerléssel. Egymásból is élnek.

A verekedést és a verést támogatni nem tudjuk, nem lehet, de kétségtelen, hogy provokatív viselkedésével Ungváry tett is érte. Ami természetesen nem teszi menthetővé az agressziót: ez nem megoldás. Ha ott valaki kihívja, és Ungváry Nagy Ervinként maga megy házhoz a pofonért, az más ügy. De ez így szörnyű volt. Másrészről a provokátor elérte azt, amit akart, bár eredetileg nyilván nem akart vérző fejjel téblábolni, de a vért nem véletlenül nem törölte le, és utána is olyan büszkén járt-kelt a sebesülésével, mint egy ötvenhatos. Lett hírértéke. Hasonló ez a tipikus bolsevik rendbontáshoz, odamegy, leköpi a rendőrt, aztán világgá üvölti fájdalmát, amikor kap egyet a gumibottal.

Akkor (vagy előtte és ez csak utólag vált emlékezetes pillanattá?) valami kétségtelenül megtört Ungváryban. Én sajnálom, mert minden tévedésével és tudatos manipulatív akciójával (lásd például a Mindszentyt amúgy az ő szövegével – összeférhetetlen, káros volt az Egyháznak – támadó Paskai László bíboros időzítetten publikált ügynök-ügyét) együtt értékes munkát is végzett, fáradhatatlanul. Nincs gond a mítoszrombolással. A propagandával annál több. De volt ennél lejebb.

Először is összeállt egy posztkommunista bomlasztóval, bizonyos Meruk Józseffel, az MSZP hírhedt háttéremberével, akinek pályafutását Ungváry fiatalon maga elemezte volna kajánul mondjuk a Magyar Narancsban. Helyette megtettem én.

Ezzel a lépéssel – hogy összebútorozott egy ilyen vállalhatatlan árokásóval – sokunk szemében kiírta magát a történészek közül. Az állambiztonsági múlt kutatójaként teljesen hiteltelenné vált, de ahogyan nézem, váltott is. Ha megemlítem a nevét értelmiségi körben, általában fintorognak vagy mosolyognak. Ezt nyilván ő is tudja, talán ez is hajtja előre, egyre lefelé.

Gondolhatta, hogy akkor már mindegy, és élve a lehetőséggel, vad NER-ellenes botrányhőst faragott magából, faragtak belőle. Ő lett a történészek Noárja, Nagy Erwinje, Pukli Tivadarja (elnézést, ha az ő neve pontosan már nincs meg), afféle őrült, »valóságsós«, jól élő »szabadságharcos«, az ellenzéki médiában, a könyvkiadók által futtatott »Rúzsa Sándor«.

Belső átalakulása kétségtelenül érdekes lehet, de ez inkább már a pszichológia terepe. Humánus emberként sajnálhatjuk, tevékenysége viszont nagyon káros. Sok naív, gyanútlan olvasó (főleg fiatalok) azt hiszi, hogy ő valamiféle »független«, esetleg konzervatív, polgári kritikus, holott ugyanazt a lejáratást végzi, amit egykor Vásárhelyi Miklós, a Szabad Nép, vagy később Kádárék Népszabadsága és a számtalan propaganda-kiadvány, tévés alkotás, még később az ex-ÁVH-s Kanyó András. Csak máshogy. Hiszen ez a lejáratás, a propaganda lényege, hogy akár a kígyó, levedli bőrét és átalakul.”

Nyitókép: Mező Gábor Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. november 11. 07:12
ZokniEz D-dúr és e-moll 2023. november 10. 06:48 Ezzel mit akar mondani? Hogy a holokauszt nem történelem tudományi téma? Miért nem?+ ez egem is érdekel! "Jan Rydel, a krakkói Jagelló Egyetem történészprofesszora elmondta, hogy az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort felszabadító szovjet hadsereg tapasztalva az ottani borzalmakat, deklarálta a számot, miszerint ebben a lágerben négymillió embert semmisítettek meg. EZ DRÁMAI TÉVEDÉS VOLT mondta. " Évtizedeken át akkorát tévedni, hogy az áldozatok számát háromszorosra tévedik, az azért teljesítmény a javából. De a legszebb az, hogy a tévedés után is fenntartják azt a 6 milliós számot, amit a tévedés előtt. Hát ez ilyen szakma!!! és hallgatnak a "történészek", például Ungváry Krisztián is, pedig ő aztán minden német puskagolyó történetét kutatja. És mindenről kussol, ami veszélyes lenne a karrierjéra, mert aztán nem kutathatna Karsaival.. maga mit tud erről a "témáról" Zokni?
Haramia
2023. november 10. 08:56
Mezőnek a múlt század és mai következményeire vonatkozóan vannak írásai. Én a A média lenyúlásának titkos történetét olvastam. Egyebekbe beleolvastam. Munkája csípi a szemét egyeseknek. Egyeseknek, akik mind a mai napig itt vannak köztünk. A kommunista és Kádár-korszak maradványai. Hiánypótló a munkája. És nem csak az övé.
catalina11
2023. november 10. 07:55
Zokni 2023. november 09. 20:27 Ez mi? Mindegy is. Szerző (Mező) lehet író – nem tudom megítélni, mert semmit sem olvastam tőle " próbálja meg, sok "újat" fog találni.. http://www.ahalozat.hu/
2023. november 10. 06:44 Szerkesztve
“…ezek szerint alaposabb munkát végzett, mint egy önmagát történésznek aposztrofáló személy…” (welszi) Ezek szerint? Maga viszont “ezek szerint” még olvasni sem tud. E “műben” semmi más nincs, mint Ungváry szidalmazása. Mert - attól még M. nem szakértő, h egy forgatókönyvet írt egy (nyilván kurzus) filmhez, - az nem tesz idézőjelbe egy szakmai titulust, hogy valaki állampolgárként, demokrataként tüntetésen fejezi ki véleményét egy demokrácia- és nemzet ellenes kurzusról, - az sem cáfolat, h a bíboros antiszemitizmusának a mű előszava szerint “sarokköve” van, vagy, hogy Mező nem tudja, mi az, hogy nacionalizmus, vagy hogy U.-t Mindszenty “hagymázai” miatt a 30-as évek katolikus ifjai párbajra hívnák ki, - Ungváry szemére veti még, h társszerzője egy Mszp-s figura is volt, hogy időzítve leplezett le egy ügynök-püspököt, nevére értelmiségi körök “fintorognak” és még leNER-ellenes botrányhősözi is stb. Egy szóval csak inszinuál. De ettől még Mindszenty akár anyagyilkos is lehetett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!