Meghosszabbítja a kormány a kötelező akciózást

2023. november 22. 20:04

A döntéstől az infláció további visszaszorulását várják.

2023. november 22. 20:04

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint a háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindent megtesz a családok védelme és a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében. A szankciók és a multik árspekulációja az egekbe lökte az inflációt, és olyan mértéket ért el, amely túlmutatott a jegybank eszköztárán. A családok, a munkahelyek és a gazdaság megvédése érdekében a kormány átvette a jegybanktól az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét – hangsúlyozta a GFM.

A közleményben kiemelték: 

2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve. 

Az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a kormány – számos más eszköz mellett – 2023. június 1-től bevezette a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól 15 százalékra emelte, továbbá jelentősen bővítette a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét.

A rendelkezés értelmében 

a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékra emelkedett, 

a kötelező akciózási szabályok továbbra is kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

A kormány infláció elleni harca beérett, többek között a kötelező akciózás és az online árfigyelő eredményeképpen már októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció, így a kormány korábban teljesítette vállalását. A célzott intézkedéseknek köszönhetően óriási árverseny alakult ki a boltok között, amelynek hatására az előző hónaphoz képest csökkent az élelmiszerek ára, ráadásul csúcspontjához képest már negyedére esett vissza az élelmiszerinfláció – ismertette a GFM.

Az infláció további visszaszorítása érdekében a kormány arról döntött, hogy

 a kötelező akciózást 2024. június végéig meghosszabbítja.

Ezt is ajánljuk a témában

Meg akarják őrizni a fizetések vásárlóerejét

A kormány várakozása szerint az intézkedés hozzájárul, hogy a szankciós élelmiszerinfláció tovább csökkenjen, ezzel is segítve a fizetések vásárlóerejének megőrzését és a fogyasztás bővülését. 

A növekvő kereslet, az emelkedő reálbérek pedig hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés helyreállításához 

– közölte a tárca.

A gazdasági növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is – írta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

(MTI)

***

Nyitókép: Országos Kereskedelmi Szövetség

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 22. 21:18
A döntéstől az infláció további visszaszorulását várják. Sajnos hiába várják. Az orbanisztáni, kormánygerjesztette infláció még mindig kétszerese az európainak. Sokan diszlájkoltak, de vajon ez nekem szól, vagy a BRUTÁLIS MÉRETŰ ORBÁNI INFLÁCIÓNAK? Mert ha nekem, kisembernek, akkor a magyaroknak 1100 év után tényleg harangoztak.
Akitlosz
2023. november 22. 21:00
Az inflációt a kormán csinálta, s alkalmatlan eszköz ez a kötelező akciózás. Infláció azért van, mert az állam fedezetlen forintot bocsátott ki billiószámra. Ez ellen pedig nem véd a kötelező akciózás. Forintot kellene kivonni a forgalomból ahhoz, hogy a forint ne romoljon. A forgalomban lévő forint mennyisége: 2010.: 16,44 billió 2020.: 33,55 billió 2022.: január 38,0259 billió 2022.: július 41,2029 billió 2022.: augusztus 42,2948 billió 2022.: szeptember 42,5952 billió 2023.: január 41,1456 billió 2023.: április 40,9825 billió 2023.: június 40,0007 billió 2023.: szeptember 41,1808 billió Tavaly szeptemberig ontotta az állama forintot a gazdaságra, ezért ilyen magas az infláció. A kormán a FED pénzpolitikáját követi, ahhoz alkalmazkodik. Mivel a FED tavaly leállt a fedezetlen dollár gazdaságra zúdításával ezt utánozza a magyar állam is a forinttal. Ezért kezdett el lassan csökkenni az infláció. A forint már sohasem lesz a régi.
Tommaso
2023. november 22. 20:18
A döntéstől az infláció további visszaszorulását várják. Sajnos hiába várják. A BRUTÁLIS ORBÁNI INFLÁCIÓ még mindig kétszerese az európainak.
sozlib_abschaum
2023. november 22. 20:16
Valahogy meg kellene oldani, hogy a moslékosoknak nem jár az akciózás? Hogy mondta Orbán, velünk a bolsevikokra szavazok is jól járnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!