Babakocsit árult az ajkai férfi, kétmilliót emeltek le a számlájáról a csalók

2023. november 14. 08:16

Milliókba került az ártatlannak és egyszerűnek tűnő tranzakció.

2023. november 14. 08:16
null

Több millió forintos csalás áldozatává vált egy babakocsiját eladó férfi, miután gyanútlanul megadta bankkártyaadatait a tranzakció során – írta meg a Police.hu.

Egy 48 éves ajkai férfi egy babakocsit kínált eladásra egy specializált weboldalon. Egy potenciális vevő e-mailben lépett kapcsolatba vele, és azt állította, hogy a vételárat egy ismert futárszolgálaton keresztül fogja majd átutalni, és a szállítást is ők intézik. 

Az e-mail tartalmazott egy linket az ügyintézéshez, ami a futárszolgálat weboldalára vezetett, ahol az eladó kitöltötte az űrlapot a kért bankkártya adatokkal. Sajnos a bankjától érkező értesítés nem a vételár beérkezéséről szólt, hanem arról, hogy számlájáról 

közel 2 millió forintot emeltek le ismeretlenek.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó (mert például csomagküldéssel megpróbálhatják rászedni)!
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie! Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét, de – kizárólag belföldi forintátutalások esetében – már arra is van lehetőség, hogy ún. másodlagos azonosítókat, például az e-mail-címünket használjuk a pénzfogadáshoz.
  • Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználói fiókja azonosítóit, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  • Soha ne kattintson e-mailben, üzenetben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket! A webes bejelentkezések címeit inkább kézzel gépelje be, vagy használja a böngésző „Kedvencek” közé elmentett linket, illetve a hivatalos banki oldalt!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint észreveszi, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet a bankjánál, és tegyen feljelentést!

Nyitókép: Andriy Andriyenko / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2023. november 14. 15:06
érdekes kérdéskör ez.ránkerőltetik a bankhasználatot éves szinten elég jelentős pénzekért,cserébe kurvára nem védik az ügyfelet
Obsitos Technikus
2023. november 14. 09:27
Virtuális számla, virtuális kártyával. Pont annyi pénzt kell áttenni rá, amennyi az aktuális tranzakcióhoz kell. Azt fosszák ki :-)
nempolitizalok-0
2023. november 14. 09:17
Ez kb. fél éve megy, én a jofogas.hu-n ütköztem bele mint eladó. Azonnal átlátható, hogy ez csalás. E-mailben is jönnek olyanok, hogy csomagod érkezett. Rámutatsz a linkre és azon is látszik, hogy kamu.
Szerintem
2023. november 14. 08:48
Nekem is van olyan ismerősöm, az istennek se érti meg, hogy nem bankkártyára utalnak neki pénzt, hanem a bakszámla számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!