Az újfehértói halálos vadászbaleset okozója nem megy börtönbe

2023. november 10. 20:38

A másodfokú ítélet szerint még priusza sem lesz.

2023. november 10. 20:38

A Nyíregyházi Törvényszék jogerős ítélet hozott annak a vadásznak az ügyében, akinek a kezében 2020. május 15-én véletlenül elsült a puska, és a lövedék halálra sebzett egy 2 kilométerrel odébb, az újfehértói kertjében tartózkodó férfit – számolt be róla a Nyíregyházi Törvényszék.

A vádlott 2020. május 15-én egy vendégvadásztató kíséretében egy újfehértói vadászterületre ment. Ott a kísérő átengedte a vádlott részére vadászfegyvere használatát, mivel a vádlott ugyanolyan típusú fegyvert szeretett volna magának vásárolni.

A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, azonban nem járt sikerrel. Ezt követően a mintegy 6000 méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását a férfi szabálytalanul, felfelé fordított, Újfehértó lakott területe irányába tartott fegyvercsővel végezte el, melynek során egy vétlen lövést adott le észak-keleti irányba.

Az ily módon kilőtt, lelassult és stabilitását vesztett lövedék több, mint két kilométerrel arrébb

egy újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó személyt eltalált, aki kórházba szállítását követően belehalt sérülésébe.

A Nyíregyházi Törvényszék beszámolt arról is, hogy korábban a Nyíregyházi Járásbíróság első fokon 2023. február 14-én foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a vádlottat. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette.

Az új fejlemények

A Nyíregyházi Törvényszék három tagú büntető tanácsa a mai napon megtartott nyilvános ülésen az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy

a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Ezzel a bíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: ERIC GUILLORET / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2023. november 11. 16:10
Ezzel a teljesítménnyel a mesterlövészek között is az első tízben lenne - 2000 méterről egy lövéssel a kertjében bóklászó magyart kilőtte
pragmatika
2023. november 11. 15:53
Hmmm... Szóval ketten azt vallották, hogy rosszul lett kibiztosítva a csúzli. Ballisztikus vizsgálta az áldozat testében lévő lövedéket ? És hogy az milyen pozícióban érte az áldozatot ? STB ? Azonkívül én úgy emlékszem, hogy az a környék, kicsit lankás, (nem momdom hogy dombvidék, mert az túlzás lenne), enyhe emelkedőkkel. Nem lehet, hogy egy ilyen kis kiemelkedés tetején volt a vad, és ott tévesztett célt a lövés ? Na, mindegy. Sokkal szigorúbban kéne venni a vadászat mint tevékenység feltételeit. Nekem elég gyakorinak tűnnek az ehhez hasonló esetek.
nemecsek-3
2023. november 11. 13:14
Azt tudjuk, hogy még erősen él a kommunista rendszer öröksége etikája ill annak hiány felturbózva a libsi szabadossággal a vadászokban. Senki ne hablatyoljon, hogy egy fegyver kibiztosítása gondot okoz egy engedéllyel rendelkezőnek, kivéve ha agyilag alkalmatlan, de akkor hogyan lett vadászengedélye. Itt a legnagyobb probléma a liberálisbolsevik bíróság a vadászoknak nevezett társaságot meg régen meg kellett volna már keményen regulázvi mert úgy viselkednek mint a vásári lövöldében. Az igazi vadászat soha nem arról szólt, hogy jól meghúzzuk a pálinkát aztán kimegyünk lövöldözni farkasra, macskára emberre meg ami eléjük kerül és mozog. rendszeresen tanuja vagyok fácánvadászatnak. Na hát az bunkó prolik tajtékzása. Borzasztó szükséges lenne már a törvénnyel szétcsapni közöttük a sorozatos emberhalálok megakadályozása az ágazat megtisztításavégett
bunko-jobbos
2023. november 11. 12:09
(folytatás) Én úgy gondolom, hogy ez az eszmefuttatás egy kicsit sántít. Ugyanis az ilyen gyenge ítéletekkel nem ösztönözzük arra a vadászokat, hogy gondosabbak legyenek. Egy szigorú ítéletnék megijednének, elkezdenének egymás között beszélgetni erről, hogy mekkora szopás a nem odafigyelés. Ennek következtében egy kicsit jobban odafigyelnének, és kevesebb lenne a gondatlanság. Azaz sikerülne megvédenünk pár embert, azaz társadalmilag hasznos lenne. Azonban az ilyen gyenge ítéletek azt tanítják, hogy nem érdemes nagyon foglalkozni a gondossággal, legfeljebb lesz egy kis kellemetlenséged, tárgyalás, lelkiismeret, ilyesmi. Szerintem minimum lett volna egy letöltendő rövid idejű fogház (az nem egy súlyos kategória, pl. hétvégente egy csomószor hazamehet), és örökre eltiltás a vadászattól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!