Orbán Viktornál járt Krausz Ferenc

2023. október 25. 10:56

A kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést folytatott szerdán délelőtt a Nobel-díjas fizikussal.

2023. október 25. 10:56

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést folytatott szerdán délelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson a világhírű magyar tudós által vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedéseket tekintették át. Az egyeztetés alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, mely a kutatások további kormányzati támogatását célozza – olvasható a közleményben.

Honlapja szerint a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ kutatásait egy cél vezérli:

az emberi egészség monitorozása olyan módon, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változásokat a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják.

Céljuk, hogy az infravörös molekuláris ujjlenyomat a következő generációs molekuláris diagnosztika egyik sarokköve legyen, új utat nyitva a lakosság egészségének átfogó vizsgálatára.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. október 26. 13:49
"dzso bacsi 2023. október 25. 12:07 Abban az iskolában, ahol Krausz Ferenc tanult, ott nincs fizikatanár. :D" Hogy ez a - Tóth Endre momentumos-magyarellenes ügynök által terjesztett - hazugság ne maradjon megválaszolatlanul, ide is bemásolom, hogy az iskola honlapján kettő fizika szakos tanár is szerepel: Gál Judit és Lukáts György.
Lajoss
2023. október 25. 17:13
Okosabb biztos nem lett a csüngőhasú…:)
Galsó Atya
2023. október 25. 13:23
Libsyk most lúgot isznak.
sciohyper
2023. október 25. 13:18
sajnos, arról nincs szó, hogy a kutatók FIZETÉSÉT emeljék! A szégyenletesnek mondott, kezdőtanári bruttó 396 ezer Ft nettója, 260e Ft, ami majdnem a DUPLÁJA annak a 140e nettónak, amit egy kezdő Ph.D. ösztöndíjas kap! A 8 általános végzésével járó, 236e Ft bruttó minimálbér nettója is 156e Ft, de aki elvégzett egy középiskolát, majd egy 3+2 év egyetemet, és kutató akar lenni, az nyeli az éhkoppot (úgyis kiegészíti a munkahelye a garantált bérminimumra, bruttó 296-ra, az erre a válasz!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!