Nem tartozhat egybe, ami nem egybe való

2023. október 20. 19:37

Minél inkább vannak egy helyre terelve az Orbán-rendszerrel így-úgy egyet nem értők, annál többen szorulnak ki onnan.

2023. október 20. 19:37
SZABÓ Tímea; KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter; VAJDA Zoltán; CSÁRDI Antal; TORDAI Bence; HAJNAL Miklós; JÁMBOR András; HADHÁZY Ákos
Hont András
Hont András
Facebook

„Ki még nem hunytak, de valamelyest csillapodtak a lengyel választást követő ellenzéki örömtüzek, így talán lobogásuk nem vakító annyira, hogy ne vizsgálhassuk meg az olyan diadalkiáltásokat, mint például »Lengyelország Európát választotta«, »győzött a jogállam«, »a lengyelek a haladás útjára léptek«, »a lengyel ellenzék utat mutatott«, »igenis legyőzhető a bigott, gyűlölködő, autokratikus hatalom« és a többi, mely kijelentések megrendíthetetlen alapját a lengyel helyzet, a lengyel pártok, a lengyel eredmény és úgy általában a politika magabiztos nem ismerete képezi. 

Először is, ha a demokráciát a jók (műveltek, erkölcsösek, menők és empatívak) valamint a rosszak (az összes előbbi ellentéte) küzdelmeként akarjuk mindenáron látni, akkor a globális jófejközvéleménynek letargiában kéne fetrengenie, hogy nyolc év kormányzás után és egy válság közepén a mosdatlan, maradi, elvakult diktatúraimádók a lengyel szavazóközönség alhangon 40-45 százalékát teszik ki. Ám ahogy a PiS és a Konföderáció támogatóit sem lehet ily módon jellemezni, úgy ellenfeleikre sem igazak a felszínes és vágyvezérelt leírások. Van ott az ukrán gabonaimport ellen tüntető szervezettől egy tévés antiestabilishment pártján át a pártállami maradványokig minden. 

Ha van – és van – a magyar ellenzék számára tanulsága a lengyel választásnak, akkor az az, hogy nem tartozhat egybe, ami nem egybe való. Ne kelljen olyan pártokra és politikusokra szavazni, akikkel nagyon nem értek egyet. Az más kérdés, hogy a sajátjaim miként kormányoznak együtt velük, azonban egy koalíció nem jelent közös választói identitást. 
Ellenben Magyarországgal, ahol több mint tíz éve próbálkoznak az elképzelt Ellenzéki Választó kikísérletezésével. Minél sikeresebb a kísérlet, annál nagyobb kudarc éri az ellenzéket. Minél inkább vannak egy helyre terelve az Orbán-rendszerrel így-úgy egyet nem értők, annál többen szorulnak ki onnan. Ez nem a véletlen műve, hanem a Fidesz nem túl sok roppant tudatos, ugyanakkor meglehetősen egyszerű döntésének és az ellenzék idióta és gyáva jóváhagyásának eredménye.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 21. 20:31
Örüljenek a magyarok, hogy Orbán, egy ilyen remek politikus vezeti az országukat. Sokan irigylik a magyarokat ezért. Orbán pontosan tudja, hogy kitöl kell elszigetelödni és kivel kell tárgyalni. Ö egy zseniális politikai vezetö, mellette a hazaáruló csibészek joggal nem jutnak labdához, ezért próbálják hazugságokkal, trágáságokkal támadni, de ö fütyül ezekre az idétlenkedésekre. Az ellenlábasait és ellenségeit ezért az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán kukába dobott, elhasznált papucsát sem. A gyurcsányisták annyira utálják a saját honfitársaikat, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Se a választók, se az ország nem érdekli öket. Ök az országot a prédájuknak tekintik.
august
2023. október 21. 15:47
Amúgy a két (kormányzó) pártrendszer óta (vagyis az Fidesz Kdnp az egyik oldalon, az MSZP-SZDSZ a másik oldalon) választók megtévesztése, manipulálása folyik, mégpedig rejtőzködő pártok alakilnak sorra, ma már tucatjával. Ugyxanis egyik részük éppen a két egykor kormányzó erő ellenében alakul, -deklaráltan, míg a másik része önállóságot hirdetve gyűjti a szavazóit, aztán a párttá alakulás után azonnal összebútorozik Gyurcsányékkal, önként, vagy kényszerből a választási matematika álcája alatt. Elég megnézni a kétfarkú kutyákat, akik viccpártként indult mindenki ellen, aztán ma ott ülnek koalíciós társként a húsosfazék mellett, sima megélhetési alakulatként. A választók átverése amúgy jól jövedelmez valamennyiüknek, hisz politikai teljesítmény nélkül biztos 4 éves megélhetés a jutalom.
Tara Verde
2023. október 21. 14:31
Tíz éve még igaza lett volna Hontnak. Aztán jött a migránsválság, az európai terrorizmus, a cancel culture, meg a drag queenek általi érzékenyítés Nyugaton. Teljesen mindegy, mennyire színes, különbözőségében szép az ellenzék, a többséget a húsbavágó kérdések érdeklik, mert most egy nagyon kemény világ felé megyünk. És ezekre a kérdésekre az ellenzék se együtt, se külön-külön semmilyen választ nem ad.
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 21. 07:54
Szerintem ezen teljesen felesleges pörögni. Az ellenzék mára kivétel nélkül karrierpolitikusokból áll, akik fizetett pártpozíciókért, országgyűlési és önkormányzati mandátumokért, illetve állásokért hajtanak, sem idejük, sem energiájuk ellenzéki politikát folytatni, sem önállóan, sem pártszövetségekben. Ugyanúgy a NER alkalmazottai, mint a kormánypárti képviselők és a kormánytisztviselők és semmi olyasfélét nem fognak nemhogy tenni, de még kezdeményezni sem, ami a jelenlegi status quot megbillentené. Kivárnak vagy betagozódnak, de mindenek előtt pozíciókat védik, mert abból élnek és az ő értékük annyi, mint pozícióik értéke. Egypártrendszer reloaded. A politikai elit köszöni, megvan: de mi lesz a magyarokkal? Egy blogposzt 2011-ből: https://magyarido.blog.hu/2011/09/09/europa_legstabilabb_politikai_rendszere_kotcse_hajduszoboszlo_kotcse
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!