Jó tudni: új éves megyei matricákat lehet venni a jövő évtől, itt vannak a részletek

2023. október 12. 22:14

Egy lépésre vagyunk attól, hogy jövőre még több útszakasz fizetős legyen.

2023. október 12. 22:14
HUNGARY-ANIMALS-TRANSPORT-ACCIDENT
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Amennyiben elfogadásra kerül a változtatás, a jövő évtől Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei éves autópályamatricákat is lehet majd vásárolni. Augusztus végén röppent fel a hír, hogy 2024-től több, eddig díjmentesen használható autóút és autópálya fizetős lesz.  Az Építési és Közlekedési Minisztérium évi 150,7 milliárd forintnyi pluszbevétel reményében írná át a szabályokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a nyár végén tett közzé a díjköteles közúthálózatra vonatkozó úthasználati jogosultságokkal összefüggő miniszteri rendelet tervezett módosítását, melyben tételesen szerepelnek, mely útszakaszokon kell majd fizetni.

A fővárosiakat érintő legfontosabb változás, hogy a jövő évtől díjköteles lenne az M0-s M1 és M5 közötti szakasza, valamint a körgyűrű M3 és M4 közötti része, melyek eddig ingyenesen járhatóak voltak. Ennek értelmében szinte az egész M0-s fizetős lesz, ugyanis a Megyeri híd a tervek szerint a jövőben is díjmentesen járható lesz az ingázók miatt. 

Az M0-ssal kapcsolatos hírre reagált Karácsony Gergely is, a főpolgármester azt kérte a kormánytól, hogy hagyják abba az autósok üldözését. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

A kormány tervét az M0-s teljes szakaszának fizetőssé tételéről aligha nevezhetjük másnak, mint károkozásnak.

A városvezető kijelentéseire Vitézy Dávid közlekedési szakember, volt közlekedési államtitkár is reagált, aki szerint a díjmentes szakaszokon közlekedő személygépjárművek 97,3 százaléka rendelkezik matricával, ezért a főpolgármester azon aggálya, hogy az egységesen fizetős M0 a mai állapothoz képest érdemi budapesti többletforgalmat generál, nem megalapozott.

Ezt is ajánljuk a témában

A Békéscsaba és Budapest között közlekedőknek is figyelniük kell, hiszen a nemrég átadott, Lakitelek és Békéscsaba között húzódó M44-es is felkerült a listára. 

Mivel a szakasz érinti Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét, ahova eddig nem vezetett díjköteles útszakasz, így a jövőben erre a két megyére is lehet majd éves autópálya matricát vásárolni. Már ammenyiben elfogadásra kerül a törvény. 

Az autopalyamatrica.hu szerint változás lép életbe az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakaszon, megjegyzik, eddig ez volt az egyetlen díjmentes rész ott.

Ugyancsak matrica kell majd az M6-os Bétaszéktől az M6-M60 közötti szakaszáig, továbbá az M4-es Jászberény-Adony-észak, továbbá Abony-kelettől Szolnok-nyugatig, valamint az M76-os is fizetős lesz Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig. 

Az ügyben érintett Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája a Mandiner megkeresésére azt közölte, hogy 2023. szeptember 1-jén lezárult a hazai elektronikus útdíjszedési rendszerek 2024. évre tervezett változásaival kapcsolatos rendeletek társadalmi egyeztetése. 

A rendelet tervezetek jelenleg alkotmányossági és európai uniós jogi egyetértésen vannak, ezután következhet azok aláírása és kihirdetése –közölték. 

Ez követően a kormány döntésének megfelelően kerülnek majd díjasításra a különböző úthálózati elemek”

– fogalmaztak.

Megdobta az infláció az autópályadíjakat

A honi szabályok és metódusok alapján az autópályadíjak emelése mindig a tárgyévet megelőző év inflációjától függ. Nem meglepő tehát, hogy a jövő évtől jócskán nőnek az árak. A Nemzeti Útdijfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján megjelent hivatalos tarifák alapján 2024-től 

  • a tíznapos matrica 6400 forint,
  • a havi 10360 forint,
  • míg az éves 57260 forint. 
 

A megyei matricáért 6660 forintot kell fizetni. Bár jövő áprilistól az uniós szabályok értelmében kötelező lesz egynapos matricát is árulni, annak az árai még nem jelentek meg.

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hivataltaszilo
2023. október 13. 10:46
Azért ezek marha árak! Már nem a horvát autópálya a drága!
contractor-2
2023. október 13. 10:03
Nem lehet, hanem kötelező lesz venni. Nagy különbség!
Cirbi
2023. október 13. 05:45
"hagyják abba az autósok üldözését. " És ezt pont Gelgő írja?
Kybon
2023. október 13. 01:20
Békés meg Szolnok megyében fizetni kell majd? NEMBAJ! Mert olyanok már nincsenek... ! Várak építése miatt (valószínűleg) a főispán már nem így hívja ezeket a sz@rokat! Tessék haladni a korral, Jumurdzsák félszemmel is jobban látta a várat a megyében (vagy a begyében)! Na!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!