Veszett rókát találtak Szabolcsban – Ukrajnából érkezett

2023. szeptember 15. 12:59

Az elhullott rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget.

2023. szeptember 15. 12:59

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint veszettséget állapítottak meg egy kutyával verekedő rókában Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. Hozzáteszik, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Mint írják, 2023. szeptember 6-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Magosliget községben egy róka és egy kutya összeverekedett, a dulakodás során elhullott rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés – többek között fokozott felügyelet – elrendelését kezdeményezte a hatóság, ugyanis már  tavaly ősszel veszett róka és veszett kóbor kutya egyedeket észleltek a térségben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Nyitókép: RASID NECATI ASLIM / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
southwind-2
2023. szeptember 16. 14:19
zselét vizsgálták már?, lehet tőle kapta el
Kormánypárti2
2023. szeptember 15. 23:20
Ukrajnából? Akkor nem csoda hogy veszett.
Akitlosz
2023. szeptember 15. 16:07
Áramot vezetnek szarvasba és azzal kínozzák a medvét. A medve sok áramütés után sem adja fel, szétszedi az egész elektromos hóbelevancot, mint Foxi a lábtörlőt és megszerzi a szarvast. https://www.youtube.com/watch?v=pdM9YOYrcbs Ha legalább medvék lennének az erdőkben, akkor lenne miért óvatosabban közlekedni.
Swansea2688
2023. szeptember 15. 16:04
Ezek akarják visszaszerezni minden tenyérnyi földjüket, mikor még a rókáikat se tudják kordában tartani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!