„Szélsőbaloldali propagandista” – újabb portré készült Gulyás Mártonról

2023. szeptember 18. 14:15

Így jutott el a politikai performanszoktól a Partizánig.

2023. szeptember 18. 14:15
Gulyás Márton, Partizán

„Kicsoda valójában Gulyás Márton, a Magyarországot szidalmazó szélsőbaloldali propagandista?” címmel jelent meg összeállítás Gulyás Mártonról az Origo hasábjain.

Politikai performanszoktól a Partizánig

A lap összeállításában az aktivista múltjától egészen a külföldről is támogatott Partizánig végigveszi Gulyás Márton közéleti karrierjét. Felidézik többek között Gulyás első közéleti megnyilvánulásait is. Mint arról korábban a Mandiner is beszámolt:

a Partizán műsorvezetőjének első politikai performansza 2011-re datálható.

„Nem sorolnánk hosszan, hogy miért nem értünk egyet az Alaptörvény szövegévelés a folyamat egyoldalúságával, – ehelyett az aktivizálódás lehetőségét kínáljuk fel” – állt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) által szervezett Pac-manizáció felhívásában.

Az Alkotmány utcai eseményre 35 év alatti fiatalokat vártak, hogy formázzák meg Pac-Mant és az általa elfogyasztani kívánt Alaptörvényt szimbolizáló paragrafusjelet. Gulyás Márton akciója majdnem kudarcot vallott, nem gyűlt össze az az 500 ember, amire eredetileg tervezték a megmozdulást. Hogy kijöjjön a megrajzolt forma, eltörölték a korhatárt.

Tüntetésmenedzserből műsorvezető

Mint az Origo cikke is rámutat: 2014 és 2017 Gulyás Márton több demonstrációt szervezett, amelyeken tiltakoztak a magyar kormány menekültpolitikája, a Városliget kulturális fejlesztése, valamint a CEU állítólagos ellehetetlenítése ellen. Egyik legemlékezetesebb akciója viszont a Sándor-palota festékkel való leöntése volt, amiért előzetes letartóztatásba került, majd az általa alapított Slejm-csatornán is közvetített gyorsított bírósági eljárásban háromszáz óra közmunkára ítélték.

„Ha nem annyira balf*sz az ügyészség, hogy ebből ügyet kreál. Ha nem annyira balf*sz, hogy azt mondja: bent tartanak engem 72 órára, akkor ebből simán történhetett volna az is, hogy úgy felsülök, mint annak a rendje. Mert mi is történt valójában? Én eldobtam egy festékkel teli flakont, ami nem találta el a palota falát. Semmi nem történt ott a helyszínen. (…) Ezt a rendszer fújta fel” – idézte fel az eseményeket Gulyás.

Később ugyanis a Partizán alapítója kihasználva a médiavisszhangot, meghirdette a választási rendszer megváltoztatásáért küzdő tömörülését, a Közös Ország (KO) elnevezésű mozgalmat. A 2018-as választásokat megelőzően narancssárga festékkel rongálta meg az Állami Számvevőszék (ÁSz) műemléki védettség alatt álló épületét, amiért az ügyészség később felfüggesztett börtönbüntetést kért rá.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt: a 2018-as választás azonban nem hozta meg az általa várt eredményeket. Ekkor döntötte el, nem alkalmas arra, hogy politikusként politikával foglalkozzon.

Bennem van egy ilyen obszesszív-kompulzív munkaetika. Nagyon szeretem odatenni magamat bizonyos dolgokba, mániákusan működtetni mindazt, de ez a fenntarthatóságnak nagyon sokszor a kárára, rovására megy. Ennek lett az áldozata a Krétakör, a Platform kezdeményezés és a Közös Ország Mozgalom” – fogalmazott Gulyás Márton a 444-nek. Kiemelte: „a Partizán az első olyan intézmény, amit nagyon tudatosan úgy építek, hogy az én obszesszív-kompulzív működési módom ellenére is fenntartható legyen. Olyan intézménynek kell lennie, amely egy idővel tőlem függetlenül is működik.”

Ezt is ajánljuk a témában

Elvtárs nem vész el, csak átalakul: Gulyás Márton

Irritálni szeretne, hogy felkeltse az érdeklődést. Tudatformálónak gondolja magát, és a kapitalizmus rendszerkritikáját hirdeti hol politikai aktivistaként, hol műsorvezetőként. Portrénk a Krétakör egykori ügyvezetőjéről, a Humán Platform, a Slejm, a Közös Ország Mozgalom és a Partizán alapítójáról.

„Ott van a sornak a végén Soros György is, ezt kár eltagadni”

A Mandiner olvasói emlékezhetnek arra is: 2023 márciusában maratoni, 6 órás interjút tartottak a Partizán csatornán, ahol Gulyás Mártont is lehetett kérdezni. A Partizán finanszírozása kapcsán úgy fogalmazott:

Ez egy drága műfaj”

Mint fogalmazott: „mert közéleti videót csinálni olyan, hogy arra nem jön se hirdető, se szponzor”. A műsorvezető kitért arra is, milyen amerikai szervezetektől kaptak pénzt. A műsor egy pontján az egyik kérdező viccből felvetette, hogy Sorostól is kaptak-e, mire Gulyás úgy reagált: „tőle így konkrétan nem”, de mint mondta, kaptak olyan pénzeket is, amelyek Soroshoz köthetők. Mint fogalmazott: „tehát végső soron

ott van a sornak a végén Soros György is, ezt kár eltagadni”.

A műsorvezető ugyanakkor megnyugtatta a nézőket, náluk tartalmi döntéseket csak a stáb hoz, nem a donorok.

Egy másik kérdésre válaszolva pedig hozzátette: szerinte nem lehet piaci alapon finanszírozni, amit csinálnak. „Ha csak ez az este piaci alapon lenne finanszírozva, akkor nem lenne zenekar, nem lenne élő közönség. Lenne két kamera és mögöttünk a szponzor” – részletezte Gulyás Márton. Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

A Partizán műsorvezetőjéről korábban a Mandiner is közölt már portrét, melyet ide kattintva olvashat. Az Origo friss, teljes összeállítását pedig ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Képkocka/YouTube (Partizán)

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. szeptember 20. 10:26
Bennem van egy ilyen obszesszív-kompulzív munkaetika. " egyszerűbben: hazaárulás!
catalina11
2023. szeptember 19. 19:32
Bennem van egy ilyen obszesszív-kompulzív munkaetika. " hát ez egyszerűen csodálatos mondat Gulyás elvtárs...hogy én erre miért nem jöttem rá magamtól. Én csak arra jöttem rá, hogy maga egy önkifejezési kényszerben fetrengő, vállról indítható ripacs, amelyet Soros György irányít.
zsolti123
2023. szeptember 18. 20:58
Érdemes az eredett is elolvasni, az jobb: Kicsoda valójában Gulyás Márton, a Magyarországot szidalmazó szélsőbaloldali propagandista? https://www.origo.hu/itthon/20230914-a-kudarcos-anarchista-gulyas-marton-ugyeskedesei.html
Ez D-dúr és e-moll
2023. szeptember 18. 19:35
"Vargam 2023. szeptember 18. 17:27 Ez D-dúr és e-moll: Látom a hazudozás továbbra is érvelésnek számít nálad. Te gyalázol engem a kezdetektől, nem én téged! A hazudozás, személyeskedés és a női nem ledegradálása nálad számít érvelésnek, nálam viszont nem, és soha nem is fog. Akár férfi vagyok, akár nő... Mellesleg kétlem, hogy te férfi vagy... ;-)" Ha valaki itt ledegradálja a női nemet, az magácska, a viselkedésével. Nem akarlak még lehetetlenebb helyzetbe hozni, mint amilyenbe te hoztad magad, de szívesen elolvasnám, hogy hol-mikor hazudtam, hol-mikor személyeskedtem és hol és mikor degradáltam le a női nemet! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!