Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

2023. szeptember 25. 13:26

A Soros-birodalom, a brüsszeli bürokraták és az amerikai demokraták csupa olyasmit akarnak tőlünk, amit mi nem tudunk, és nem is akarunk megadni nekik – mondta a miniszterelnök a parlamentben.

2023. szeptember 25. 13:26
null

Kétnapos üléssel vette kezdetét az Országgyűlés őszi ülésszaka. Várhatóan már az első napokon fontos döntések születhetek,

az ülésszak jelentőségét pedig jól mutatja, hogy Orbán Viktor napirend előtt szólal fel. 

E tekintetben a miniszterelnöki expozé mindenképpen kulcsfontosságú, hiszen ebből derül ki, milyen munkát, feladatokat tervez elvégezni a kormányzat a következő egy évben.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnök több ízben is kijelölte már a legfontosabb témákat – a CPAC-konferencián mondott beszédében, a nyáron tartott előadásaiban, legutóbb pedig a múlt heti Facebook-bejegyzésében is említette azt a négy-öt kérdést, ami a legfontosabb lesz.

Mráz Ágoston Sámuel lapunk megkeresésére elmondta:

erős szezon várható az országgyűlésben. 

A kiemelt témák között szerepel majd a migráció, a gender-vita, a szuverenitás kérdése, valamint az uniós kettős mérce ügye is – Magyarország és Lengyelország tekintetében –, amely az európai parlamenti választási kampány nyitókérdése is lesz. 

Mindezeken túl pedig kiemelt hangsúlyt kapnak még a háború és béke, valamint a svéd ratifikáció kérdéskörei, illetve hazai berkeken belül a CSOK megújításának változtatásai is.

Ezt is ajánljuk a témában

Miután Kövér László házelnök – szomorú kötelezettségének eleget téve – megemlékezett az elmúlt időszakban elhunyt parlamenti képviselőkről, Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával folytatódott az ülés. A kormányfő kiemelte: Magyarország sikeresen rendezte meg az Atlétikai Világbajnokságot, ezzel bebizonyítva, hazánk felkészült és méltó helyszíne az ilyen kaliberű események szervezésének.

Energia-kérdés

A nemzeti kormány célja, hogy fenntartsa az energiabiztonságot és felépítsen egy függetlenséget biztosító energiarendszert, 

éppen ezért Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral is megállapodtunk” 

– emelte ki a miniszterelnök elsőként. 

A kormány célja ezzel, hogy csökkentse annak a brüsszeli döntésnek a negatív hatásait, mely szerint energetika tekintetében le kell válni Oroszországról.

A miniszterelnök kifejtette: 

a türk országok stratégiai fontosságúak Európa energiaellátása szempontjából.

Orbán Viktor szerint a türk-világ lassan megkerülhetetlen lesz Európa számára, s ezzel a magyar kormány tisztában van. 

A minszki megállapodások óta világos volt, hogy veszélybe kerülhetnek az orosz energiaszállítások, ezért is csatlakozott Magyarország a Türk Tanácshoz. Éppen ezért nem kerültünk megoldhatatlan feladat elé az energetika területén az orosz-ukrán háború kirobbanása után” – fogalmazott. „A kormány feltöltötte a hazai gáztározókat is, 

az éves fogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll” 

– tette hozzá.

Orbán Viktor az országos energetikai hálózatról elmondta: be tudják fogadni a lakossági napenergiát is az elszámolások után. „Magyarország úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság” – fogalmazott. A paksi bővítésről pedig azt mondta: hazánk sok európai ország előtt jár e tekintetben, 

miközben sok ország most nyitja újra a szénerőműveket.

A miniszterelnök a hadsereg tekintetében arról beszélt, hogy Zalaegerszegen megkezdődött a legmodernebb csapatszállítók gyártása. A következő évtizedben újra militarizálódni fog Európa és ehhez alkalmazkodni kell. „Harci drónok hazai gyártása is elindul német-izraeli-magyar égisz alatt” – jegyezte meg.

Brüsszel ne árulja el Magyarországot!

Orbán Viktor elmondta: nyáron a közép-európai országok és a brüsszeli bürokraták között súlyos vita alakult ki az ukrán gabonadömping miatt. Magyarország korábban szolidaritási folyosót nyitott az ukrán gabonának Afrika felé, de az ukrán gabonát nem vitték tovább, magyarán –  mint fogalmaz – becsaptak minket.

A kormány nem akarja, hogy a magyarok a jó hazai gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor összegezte: Brüsszel a beszállítási tilalmat ukrán érdekek miatt felfüggesztette, a közép-európai országok pedig behozatali tilalmat rendeltek el. 

Brüsszel ne árulja el Magyarországot, és álljon ki a közép-európai országok mellett!”

 – szólított fel a miniszterelnök.

Mindezek után Orbán Viktor felsorolta a kárpátaljai magyarokat ért jogtiprásokat és sérelmeket, köztük a munkácsi iskolában történteket is, miszerint a magyar iskola évnyitóján nem szabadott elénekelni a magyar himnuszt.

A miniszterelnök kijelentette:

Nem támogatjuk Ukrajnát a nemzetközi térben, mindaddig, amíg vissza nem állítják a korábbi törvényeket, amelyek garantálják a kárpátaljai magyarok jogait. 

Orbán Viktor felszólalásában szó esett az infláció elleni lépésekről is – így a kötelező árcsökkentésről és az online-árfigyelésről. 

A kormány be fog avatkozni, ha a benzinárak elszállnak

– jelentette ki, a jegybanki hiányról pedig elmondta: egy törvénymódosítás révén mentik ki a jegybankot a szorult helyzetből. 

Orbán Viktor azt is kiemelte: fontos gazdasági lépés volt, hogy a lakossági befektetéseket az állampapírpiacok felé terelték. 

A magyar államadósság 2/3-a magyarok kezében van, míg a magyar háztartások birtokolják az adósság 24 százalékát” – mondta számszerűen.

Orosz-ukrán háború

Orbán Viktor szerint az orosz-ukrán háború folytatódni fog, 

de e kérdésben a magyar kormány továbbra is a béketárgyalások mellett áll. 

Nincs katonai megoldás, és a diplomatáknak vissza kellene venniük a kezdeményezést” – fogalmazott. Kifejtette: akik a háború elől idemenekültek, azok biztonságot kaptak, és nem kell félni, Magyarország senkit nem fog visszaküldeni. 

A miniszterelnök szólt még a migrációs paktumról is, amelyet nyáron programoztak Brüsszelben, de már szeptemberre megbukott – a magyar állam ugyanis több mint 128 ezer „betörési kísérletet” hiúsított meg a határon.

Magyarország nemet mond Brüsszel azon kérésére, hogy tízezrek számára hozzanak létre migráns-gettókat” 

– jelentette ki. A kormány szerint ugyanis nem kvóta kell, hanem kerítés és határőrizet, „a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni” – szögezte le.

Orbán Viktor elárulta, 

Brüsszel azt követeli, hogy engedjük be a szexuális propagandát az iskolába, 

valamint engedjünk át az Uniónak gazdasági döntési jogköröket, végül pedig mondjunk le az önálló külpolitikáról, és adjuk fel az egyhangú döntés jogát külpolitikai kérdésekben. Az államfő arra is kitért, hogy a követelések közt szerepel az is, hogy az ország építse le az energiatámogatási rendszerét, törölje el a kamatstopot, valamint túl nagy lett az állami szektor mérete a bankszektorban és ezt szüntesse meg. 

Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben, mert a rezsivédelem nélkül veszélybe kerülne a családok megélhetése” – fogalmazott a kormányfő. „Brüsszel nem fogja eltöröltetni az extraprofit-adókat sem” – tette hozzá, majd kifejtette: ma több mint félmillió magyar családot véd a kamatstop rendszere, és ezt csak akkor lehet kivezetni, ha a kamatok szintje jelentősen csökken.

Orbán Viktor leszögezte:

megszorításokról szó sem lehet.

Nekünk Brüsszelből nem életidegenen gazdasági utasításokra van szükségünk, hanem arra, hogy az Unió adja oda azt a pénzt, ami járna” – fogalmazott. „3 milliárd euróval tartozik nekünk Brüsszel, miközben mi eleget tettünk az egymilliárd eurós befizetési kötelezettségünknek”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: azzal fenyegetnek bennünket, ha mindezt nem tesszük meg, akkor folyamatos nyomást gyakorolnak majd ránk, visszatartják a brüsszeli pénzeket, és a Soros-birodalom pénztárán keresztül fizetni fogják a magyar baloldalt, vagyis a magyar kormány belföldi ellenfeleit.

Mit válaszolhatunk erre? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Először is azt, hogy Magyarország nem tartozik a Jawohl-országok klubjába, 

akik ha telefont kapnak Brüsszelből, csak annyit válaszolnak: Jawohl! Másodszor azt mondhatjuk, hogy Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és a szuverenitását” – mondta.

„Nem térhetünk vissza a Gyurcsány-korszakba”

Orbán Viktor szerint nem térhetünk vissza a Gyurcsány-korszakba, amikor Brüsszel és Washington döntött minden hazai ügyben. Felidézte, hogy akkor elvettek egyhavi fizetést a dolgozóktól és a nyugdíjasoktól.

Nem kérünk ebből, elég volt ez egyszer is” 

– jegyezte meg határozottan.

Hozzátette: „Amikor az IMF itt ült a nyakunkon és megszorításokat írt elő, amikor a bankok, az energiavállalatok, a média, a távközlés mind külföldi tulajdonban voltak, amikor a hitelezés svájci frankban zajlott, amibe családok milliói és kis híján az egész ország belegebedett. Amikor elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, az ápolóktól, orvosoktól, tanároktól, tisztviselőktől elvettek egyhavi fizetést, eltörölték a családtámogatásokat, és a magyar családok fizették a legmagasabb rezsit Európában.

Magyarország politikailag elég stabil, hogy letörje az inflációt, megvédje a fizetéseket, és megvédje a munkahelyeket, és jövőre jelentős növekedést érjen el” – zárta a kormányfő.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 363 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. szeptember 26. 09:51
"Igazából nem érdekel az általam írottakra való reagálás. A megérett igazságom bennem van. Ezt tőlem soha el nem veheti senki. Mégis miért vagyok itt? Hogy befogjam a hülyék száját. Érti, aki érintett." Olvasok itt egy karakán kijelentést. Igen ám, csak előtte: "A hatalom mindig létrejön és szétfoszlik. Mindig. Az élet reméljük életben marad." Sztem ezt még a "hülyék" sem értik. Elég (például), ha a bármilyen okból (baleset, korai betegség, járvány, erőszak) miatt elhalálozott hozzátartozóikra, barátaikra vagy ismerőseikre gondolnak. Akiknek ugye, az "életük nem maradt életben". Az Ön ("Nemkellnév") megérett agya érti?
llnnhegyi
2023. szeptember 26. 08:25
Kész,passz eldőlt! Az árnyékkormány miniszterelnöke Dobrev Klára ( büdöslábú komenista maradvány, Apró Antal tömeggyilkos unokája,az Apró klán sztárja) bekerült a napi politika terébe,dr miniszterelnök jóvoltából. -:))) Lehet ütni vágni a komenista maradvány ribancot/ripacsot. Nem érdemel barátságos jelzőket! Ellenséges "Célpont" ! Az MJK szempontjából mindenfélekeppen!
kunfia1
2023. szeptember 25. 23:06
"Lehet itt hatvanpusztázni" https://www.youtube.com/watch?v=LihhzrILFyU " Kár lenne perlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit"
gyaloggos
2023. szeptember 25. 22:21
kunfia1! HOSSZÚ ez neked ! SEMMIT nem értesz az egészből, miért írtam azt lentebb !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!