Kiderült, mennyi pénze van a magyaroknak

2023. szeptember 17. 08:02

A magyar háztartások leginkább ingatlanba és állampapírba fektetik a vagyonukat.

2023. szeptember 17. 08:02

Megjelentek az Európai Unió háztartási vagyonfelmérésének (Household Finance and Consumption Survey, HFCS) legfrissebb adatai – írta a Portfolio. Az adatok szerint a legfelső 10 százalékba tartozók átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt. EU-szerte igaz, hogy a magasabb jövedelmi osztályban lévők átlagvagyona a legmagasabb. A legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal.

Magyarországon ez a 45-54 év közöttiekre igaz.

A magyaroknál (86 százalék) csak a szlovákok (90 százalék) és a litvánok (94 százalék) esetében magasabb a lakással/házzal rendelkezők aránya az EU-ban, miközben a németeknél (45 százalék) a legalacsonyabb ez az arány. 

Amivel szinte minden EU-s háztartás rendelkezik, az a bankbetét (ezek között vannak a látra szóló és lekötött betétek is). Több olyan nyugati ország is van a listán, ahol a háztartások mindegyikének van bankbetétje, hazánkban ez az arány 89 százalék.

A befektetési jegyek kapcsán a magyar háztartások jócskán elmaradnak az eurózóna közel 13 százalékos átlagától. Itthon a háztartások csupán 3,5 százaléka rendelkezik befektetési alappal, miközben Nyugat-Európában ez sok esetben 20 százalék felett van. Viszont a kötvények terén Magyaroszág ott van a top ötben, a magyar háztartások 9 százaléka rendelkezik valamilyen kötvénybefektetéssel, főként állampapírral. Ezzel szemben a magyar háztartások alig 2 százalékának van részvénye, az eurózóna átlaga 11 százalék.

A nyugdíjmegtakarítással és/vagy életbiztosítással rendelkező háztartásokat tekintve Magyarország a középmezőnyben van 17 százalékkal.

***

Nyitókép: Getty Images 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attyla
2023. szeptember 21. 02:49
A cím helyesen. Kiderült mennyit pénzük van a magyaroknak. Firkász úr, nem tud magyarul!
Reszelő Aladár
2023. szeptember 18. 09:32
Ahol most tartunk vagyonilag, arról a megelőző 100 év tehet leginkább. Kevés olyan ország van, ahol ennyiszer és ilyen radikálisan változtak meg a vagyoni viszonyok. Kezdtük trianonnal, ahol az ország bukta a "vagyona" javát, ezt lengette be a tanácsköztársaság, ahol már bőszen rekviráltak az elvtársak. Majd jött a kommunizmus, ahol a korábbi társadalmi osztályokat teljesen felforgatták, akinek volt némi pénze azt kuláknak bélyegezték és mindenét elvették, a padlást is lesöröték. A pénzügyi megtakarításokat és vállalkozásokat államosították. Aztán jött a rendszerváltás, ahol az addigi vagyonkezelő elvtársak egyszerre tulajdonosok lettek, illetve a külföldi tőke letarolt mindent, amiben fantáziát látott. Szóval a bizalom alacsony szinten volt és van is. Azt már tudtuk, hogy az ingatlan relatív stabil, mert ha nincs háború, akkor maximum elemi kár fenyegeti, ráadásul még a jog is a használót védi. A pénzügyi szolgáltatókat viszont alappal nem kedveljük. Deviza hitel, autó GTK, költségek.
Akitlosz
2023. szeptember 17. 15:13
A bankbetét, az állampapír, a részvény, az életbiztosítás nem a lakosságnak jó, hanem a banknak, az államnak, a cégnek, a biztosítónak. Ezekre a dolgokra nem a lakosságnak van szüksége, hanem a bankoknak, az államnak, a cégeknek és a biztosítóknak van ebből hasznuk. Ez nekik jó üzlet. Az a megtakarítás, befektetés jó, amit a bankok, az állam meg a többiek nem tudnak könnyen ellopni. Olyan érték, ami soha nem értéktelenedik el és persze az ember maga tárolja és gondoskodik a biztonságáról, - na erre már érdemes biztosítást kötni! - nem csak egy papír arról, hogy valahol valaki másnál van valamije. Vagy még csak papír sem a mai elektronikus világban, csak bitek és bájtok valaki más számítógépén.
Akitlosz
2023. szeptember 17. 14:59
"Ezzel szemben a magyar háztartások alig 2 százalékának van részvénye." Az a 2% is úgy jött ki, hogy a kárpótlási jegyeket kellett részvényesíteni. Akinek részvénye van köteles eltartani egy brókercéget. Kapja folyton a levelet, amelyeknek a költségeit ő fizeti. Így hiába van részvénye egyre nagyobb adóssága lesz a brókercéggel szemben. Hasonló a helyzet azzal, mint akinek bankszámlája, de nem tesz rá több pénzt. A bank előbb utóbb az összes pénzét el fogja lopni a számlájáról, még pénzt fog követeli, aztán ráuszítja a végrehajtót. A részvényekkel hasonló a helyzet. Nem ér annyit a részvénye, mint amennyivel tartozik a brókercégnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!