Baj van: többtonnás gyilkosok repesztenek az utakon nap mint nap, és mi mégse teszünk semmit

2023. szeptember 06. 20:11

Hány hátborzongató videónak kell még megjelennie, hogy végre-valahára normalizálódjon kicsit a hazai közlekedés? Változtatni kell.

2023. szeptember 06. 20:11
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Sajnos nem javul a helyzet a hazai utakon. Csak a nyárra visszatekintve: ott volt először az Árpád hídi gázoló, aztán az az őrült, aki eltiltás alatt jaszkarizott az M2-esen (és még az őt megállító rendőröket kezdték el szétszedni a honi baloldali sajtóban!). 

De nem, ez nem elég – itt van az ősz, itt van újra, a hülyék pedig még mindig köztünk vannak.

Szombaton kora este a családi okokból már szokásossá vált Békéscsaba–Budapest útvonalon haladtam, amikor az M0-ás előtt az M1-es irányába kanyarodó, javarészt külföldi autósok miatt beállt a forgalom. Ezzel semmi gond, természetes jelenség arrrafelé. De megint jött két olyan autós, aki azt hitte, hogy ők mások, hogy ők megtehetik, úgyhogy

a leállósávban, legalább százzal kielőzték a sort. 

Fogd meg a söröm

Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne több horrorvideó a Budapesti Autósok Közösségének YouTube-csatornáján, de egyelőre napról napra jelennek meg arrafelé egyre hajmeresztőbb képsorok. Ma például bemutattak egy hétvégén készült felvételt, amelyen az látható, amint 

két eszelős a tömött M7-es autópályán azt próbálja bebizonyítani, hogy ő a jobb, az erősebb, a gyorsabb. Bravó! 

Bár a videó nincs egy perc, arra éppen elég, hogy a megtekintése után az asztalt súrolja az ember álla. 

Ezt is ajánljuk a témában

A felvételt egy normálisan, a belső sávban közlekedő, majd később jobbra kihúzódó autó hátsó fedélzeti kamerája rögzítette: nagy sebességgel halad a Porsche terepjáró, majd jobbról előz a BMW, megpróbál bevágni a másik elé. Autópályás tempónál, ahol másodpercenként több tíz métert halad a jármű.

A terepjárós se szent, jobbra kilegyez az autóval a sofőr, jelezve a szedán BMW-nek: ne is álmodjon arról, hogy őt meg lehet előzni, hiszen Ő VALAKI, hát neki Porsche terepjárója van! BMW-s hősünk erre be is dühödik, és úgy leszorítja a Porschét, hogy az a sáv legszélére szorul, még egy pillanatra az aszfaltot is elhagyja. 

Elég csak megnézni cikkünk borítóképét – az elképesztő akció után három autó megy akkora sávban, amekkorában normál menetben csak kettő férhet el. Mindez miért?

Hogy két barom egymás közt lejátssza. 

Álljunk meg egy ásónyomnyira! 

Már korábban is jeleztem, azzal nincs baj, ha valaki gyorsan akar menni, még azzal sincs, ha versenyezni akar valakivel. De ehhez megvannak a megfelelő keretek, versenynap, pályanap –

tessék szépen kigurulni a sokmilliós autóval a versenypályára! 

Itt továbbra is az a legnagyobb aggályom, hogy olyanokat is érintve megy a nagy méregetés, akik amúgy nem csinálnak semmit, csak rosszkor vannak rossz helyen.

Ezért halt meg július elsején szegény biciklis is, akit az Árpád hídon csaptak el. 

Ezt is ajánljuk a témában

Én megértem, hogy sokakban számos frusztráció van, belső problémákkal vívódunk, de könyörgöm, miért pont a közúton kell kiereszteni a gőzt? Ettől megoldódik valami? Mindenki tegye fel szépen magában a kérdést, aki még most is úgy érzi, hogy ő bizony kimegy az autópályára, ahol majd letol mindenkit, veszélyeztetve egész családokat akár – megéri? Vajon a két delikvens akkor is így menne, ha a feleség és a gyerekek is a kocsiban ülnének? Vagy arra nem gondolnak, hogy

más autókban komplett családok utaznak, akiknek az életével játszanak?

Ha pedig úgy csinálták ezeket a manővereket, hogy ott ültek mögöttük, akkor még nagyobb a baj. 

És vannak, akik még közvetítik is

A rendőrség is nyomozást indított azzal a Redditten megjelent videóval kapcsolatban, amelyen az látható, amint Lesi László Csaba, művésznevén L.L. Junior és Varga Márk a.k.a. G.w.M. a Petőfi hídon előzgetik egymást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Előbbi neves művész nagy műgonddal, vezetés közben (amúgy teljesen szabálytalanul) a telefonjával videózta le, amint luxusautójával százzal hajt a megengedett ötven helyett. A dolog „szépsége”, hogy még ennél is gyorsabban előzte meg őt G.w.M... 

Van egy olyan gyanúm, hogy az utakon tapasztalható helyzet csak rosszabb lesz – hiszen

ezek az őrültek a „műsorszámaikkal” azt közvetítik a társadalom felé, hogy „nézd, én megtehetem, ez a menő, itt a menő verda, hajtsuk meg a hídon”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szigorítás kell – de hogyan?

Azzal nincs probléma, hogy 18 évesen bárki jogosítványt szerezhet, még azt sem mondanám, hogy nem elég szigorúak a feltételek, de valami mégis nagyon hiányzik. Ez pedig nem más, mint az edukáció: kivinni a friss jogosítvánnyal rendelkezőket egy vezetéstechnikai tréningre, és ott megmutatni nekik, milyen erők lépnek fel nagy sebességnél. Jelen esetben nem tudni, hogy a két sofőr hány éves, mindenesetre ha felelősségteljes(ebb) közlekedésre próbáljuk nevelni a fiatalokat, talán elkerülhető, hogy nagyobb korukban ne legyenek ilyenek.

Hogy mit lehet kezdeni azokkal a felnőtt polgártársainkkal, akik szerint minden pont úgy jó, ahogyan az a videóban látható? Ennek megválaszolása nem az újságíró feladata, aki már megint billentyűzetet ragadott, mert luxusautósok gondolták úgy, hogy csak ők számítanak, meg a méretük. De szívből remélem, hogy megjön az ilyenek esze, és akkor több hasonló cikket már nem kell írnom. 

Nyitókép: YouTube

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 09. 19:38
Nem emlékszem talán Ausztriában a durva gyorshajtásért elkobozzák az autót. Ez a megoldás!
Volo
2023. szeptember 08. 07:33
Maradjunk annyiban, hogy mindig is voltak ilyesmik, csak nem volt annyi kamer, így nem lett nyilvános a dolog. Pár éve, napi szinten jártam az országot szgk-val, s nem találkoztam semmi rettenetes dologgal. Semmivel sem rosszabb most a közlekedési morál, csak most több eset lesz nyilvános, többen tudnak róla. ennyi. Viszont! Ha ilyen idióták ( ők mindig is voltak, lesznek...) ismertté válnak, valóba, sokkal súlyosabb büntetést kallene kapniuk! Ha anno Berkit, hamar börtönbe zárták volna, nem ismétlődöt volna meg azz L.L. junior féle eszetlenség...stb.
lapsik2020
2023. szeptember 07. 13:18
A büntetési tételek 30-60-... ezer forint ilyen autók tulajdonosainál nem ér semmit. A büntetési tételeket (nem csak a gyorshajtásét) nem abszolút számokban kellene megadni, hanem súlyosságot is figyelembe véve az elkövető jármű aktuális piaci értékének százalékában. Így "egyformábban" fájhatna mindenkinek, korózs lajos is elégedett lehetne a "progresszív" teherviselés miatt.
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 07. 10:41
>>> BAJA 2023. szeptember 07. 07:50 xar a cikk. csak szélbalos sajtó van<<< #BALSZÉL #SZÉLBAL #BÉLSZAL
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!