Újabb megpróbáltatásokon jutottak át a magyar űrhajósjelöltek

2023. augusztus 09. 10:41

Lezárult a túlélő kiképzés vízi része.

2023. augusztus 09. 10:41

A Holt-Tiszából való kiemeléssel zárult a Hunor-programba beválasztott négy űrhajósjelölt – Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András – túlélő kiképzésének a vízi része Szolnokon, július végén – számolt be róla Honvédelem.hu. Az egyhetes szárazföldi rész után – amely során az űrhajósjelöltek többek között tűzgyújtási, menedéképítési, valamint víz-és élelemszerzési ismeretekkel gazdagodtak – a háromnapos vízi kiképzésre az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál került sor. 

Miután a jelöltek tantermi foglalkozásokon elsajátították a vízbe érkezés, a vízben való mozgás, valamint a kimentéskor rájuk váró feladatok helyes végrehajtásának és a mentőeszközök, vagyis a mentőmellény és csónak használatának elméletét, először uszodai körülmények között szereztek gyakorlati tapasztalatot.

Víz- és úszásbiztonságuk felmérése mellett próbára tették az űrhajósjelöltek koncentrációját is.

A feladatok során többek között megtanultak a víz alatt tájékozódni, illetve gyakorolták az úgynevezett pihentető úszást is. A tanultakról a Holt-Tiszában végrehajtott zárógyakorlatot jelentő élő vízből történő mentés, azaz a kiemelés során kellett számot adniuk – írja a Honvédelem.hu.

Magyari Gábor, a Magyar űrhajós program repülésüzemi és képzési vezetője a kiképzés jelentősége kapcsán hangsúlyozta: az asztronauták kiküldetésükről való visszatértükkor vízre érkeznek, így a vízi mentés gyakorlatának elsajátítása rendkívül fontos az űrhajósjelöltek számára. „Rendkívül hálásak vagyunk, illetve büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Honvédség lehetőséget adott ennek végrehajtására” – mondta.

A sikeres zárógyakorlat egyben a másfél hetes túlélő kiképzés végét is jelentette az űrhajósjelöltek számára, amellyel többéves felkészítésüknek egy újabb állomása zárult le

– írta a Honvédelem.hu.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Szováthy Kinga / honvedelm.hu

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!