Navracsics Tibor: 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország

2023. augusztus 31. 11:10

A miniszter hangsúlyozta, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz.

2023. augusztus 31. 11:10
null

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből; a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a bizottsághoz – mondta a területfejlesztési miniszter újságíróknak egy csütörtöki budapesti rendezvényen.

Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozására.

Kitért arra, hogy a terv augusztus 11-ig társadalmi vitán volt. A bizottság értékelése után a projektek is ismertté válnak. Arra a kérdésre, hogy ebből a hitelkeretből mikor lesz folyósítás, Navracsics Tibor nem tudott választ adni, mint jelezte, a programot csütörtökön küldik el. Ugyanakkor hozzátette: az RRF-ből megvalósuló projekteknek 2026 nyár végére meg kell valósulniuk.

A Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, a Bizottság még mindig nem készítette el azt a hivatalos értékelését, amit a kormány adott a magyar jogállamiságra vonatkozó uniós kifogásokra.

Az Erasmus-programmal kapcsolatban azt mondta, 2024 második félévéig a program finanszírozása biztosított.

A tárgyalások folyamatosak – tette hozzá. Amennyiben november végéig meg tudnak állapodni, akkor 2024 második felétől is folyamatos lesz az Erasmus-pénzek folyósítása, a kohéziós pénzek tekintetében pedig nincs ilyen szigorú határidő. Amint a jogállamiságügyben visszajeleznek, akkor megnyílnak a források – ismertette a miniszter.

Az 5. Semmelweis Nyári Egyetem nyitónapján Navracsics Tibor előadásában az Erasmusszal kapcsolatban azt mondta, bízik abban, hogy hamarosan tisztázzák a vitás kérdéseket. „A mostani tárgyalások a finisét jelentik az eddigi tárgyalássorozatnak” – fogalmazott.

Navracsics Tibor úgy vélte, hogy az Erasmus az európai integráció leghatékonyabb „reklámja”, és érthetetlen módon a Bizottság ennek élményétől akarja „megóvni” a hallgatókat. A felsőoktatási egyetemek kizárását az Erasmusból ideológiai diszkriminációnak és politikai ballépésnek nevezte.

(MTI)

 Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. augusztus 31. 22:15
Fingjuk sincs a szerencsétlen balfaszoknak arról, hogy mit és miért csinál az Orbán kormány. De ez így rendben is van, mert minden egyes szószólójukkal csak azt bizonyítják ismételten, hogy még ahhoz is hülyék, hogy átlássák a történéseket, nem hogy még bárminek a vezetésére alkalmasak lennének. A legkevésbé egy ország vezetésére.
Átoperált Kiscsoportos
2023. augusztus 31. 15:24
De hát L.I. óta tudjuk, h a hitel a kudarc jutalma. "Kétmilliárd eurós magyar hitelkeretet hagyott jóvá Brüsszel Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 2 milliárd eurós magyar programot, amelynek célja, hogy beruházási támogatást nyújtson a fenntartható helyreállításhoz. Ez kedvezményes hitelt jelent, amelyet ebben az évben lehet igényelni." Jelenleg ez a "semmi" ! :))))))) Mert Gulyás Elvtárs óta tudjuk, h nincs szükségünk kölcsönökre ! :)) ----------------------------------------------------------------------------- NEM JÖNNEK AZ EU-S PÉNZEK, ÖSSZEDŐLT A CIGÁNYPUTRI !!!!! :)))))))))) A Világhülyéje Csinovnyiktor bebizonyította, h az EU NÉLKÜL SENKIK VAGYTOK ! Sötétmagyarország, sötétpedofidesz ...
szintetikus
2023. augusztus 31. 15:12
etetni kell lölőt? miért nem hagyják csődbe menni putyuli falovát?
Pelso j.
2023. augusztus 31. 14:45
Akitlosz@: Lesz még idén kötvénykibocsájtás, hazai meg deviza is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!