Káros szenvedély, kilőtt jövő, elfüstölt pénz – Így kesergett a baloldal a tűzijáték miatt!

2023. augusztus 22. 09:21

Van aki előtte zokogott, van aki utána, van aki pálfordulást csinált, de egy biztos: mindenkit megérintett.

2023. augusztus 22. 09:21

Augusztus 20-án „megesett” Európa legnagyobb tűzijátéka Magyarországon. Volt aki már előre kesergett miatta: Karácsony Gergely például leszögezte,

„ideje lenne leszoknunk erről a káros szenvedélyről”,

mivel „a tűzijáték rendkívül környezetszennyező”, „óriási stresszt okoz a városban élő állatok számára”, meg amúgy is, „vannak, akiket felháborít, hogy ilyen szűkös időkben erre költünk”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

Arról keveset beszélünk, hogy a tűzijáték rendkívül környezetszennyező.

Cserébe felvetette, hogy „legyen az ünnep valóban méltó államalapító királyunkhoz. Ünnepeljünk úgy, hogy van bennünk kellő alázat a ránk bízott örökség, a környezetünk iránt. Meghallva a Szent István-i intelmet: »semmi sem emel fel, csakis az alázat.«”

Donáth Anna is előre panaszkodott, bár ő leszögezte, hogy a tűzijáték nem felesleges, csak drága, de augusztus 20-a méltó megünneplést érdemel. Ahogy fogalmazott, „nem kell pazarlóan ünnepelni, és főleg nem kell 10 milliárdot rákölteni a kísérő rendezvényekre. Ezek fontos és jogos érvek. Ahogy minden, amire a kormány ma pénzt költ, úgy egy méltó tűzijáték is egészen biztosan kihozható a töredékéből annak, amennyit minden évben költenek rá. De egy közösség összetartozásának erősítésére egy működő államnak kötelessége költenie, pont úgy, ahogy a kultúra ápolására, a felnövő generációk oktatására vagy a természeti kincseink megőrzésére.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Donáth Anna

Facebook

Idézőjel

Augusztus 20-a nem a kormány ünnepe.

Balról kapta emiatt a hideget-meleget Donáth Anna

Tordai Bence reagált Donáthra, a zöld-politikus szerint szomorú, hogy „2023-ban egy önmagát »21. századinak« hirdető párt fiatal vezetője

sem tud leszakadni az egészségünkre káros, környezetszennyező, az állatokat terrorizáló, ósdi tűzijátékról”.

Majd azzal folytatta, „Anna, értsd jól: nem az ünneplés felesleges, de lehet másképpen, szelídebben, olcsóbban, ugyanakkor nem kevésbé látványosan ünnepelni: fényfestéssel, lézershow-val, drónokkal, vízjátékkal, robbanások helyett zenével és így tovább”. (Végül volt fényfestés, lézershow, drón és zene is – a szerk.)

Ezt is ajánljuk a témában

Jávor Benedek is hasonlóan gondolkodott párttársához, szerinte a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert

hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. 

Az MSZP lefújta volna az egészet

Gyakorlatilag egy hónappal a tűzijáték előtt a még létező MSZP szintén létező alelnöke Korózs Lajos kiállt a kamerák elé, s felszólította a kormányt, hogy „tűzijáték helyett tüzelőt kellene adni a rászoruló embereknek. Bár most még kánikula van, de egy felelős kormány már a nyár folyamán gondoskodik az elesettekről, ezért kellene tűzijáték helyett tüzelőre költenie a kormányzatnak”.

Ezt is ajánljuk a témában

Utólag többen panaszkodtak, volt aki nem is értette a dolgot

A Telex például utólag értetlenkedett – igaz, nem a tűzijátékon, hanem az az után megjelent kereszten. 

„Vajon mit jelenthet?”

– tették fel a kérdést a Facebook-oldalukon, amikor megosztották azt a hírüket, miszerint drónokból formázott kereszttel zárták a 2023-as tűzijátékot.

Lakatos Márk is utólag panaszkodott, egyrészt nem értékelte, hogy nem hívta meg Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita Kolostorba, másrészt pedig kifejtette, „a sok tízmilliárdot elfüstölték a petárdákra, a pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak továbbra is kuss, de legalább készülünk a háborúra.....valamivel stresszelni kell a szavazókat, mert maguktól egyre kevésbé hiszik el, hogy a jóságos kormány védi meg őket a széltől is....meg a nagy jóléttől is.”

Ezt is ajánljuk a témában

Pankotai Lili is hasonlóan vélekedett, szintén a tűzijáték után: „Éppen kilövitek az égbe a jövőnket.
Nem lehet elég messzire menni, hogy az ember ne hallja és érezze, ahogy minden egyes durranással szíven üti a valóság. És csak remélni tudom, hogy ti, magukat felnőtteknek valló emberek, öntudatlan vidámságban a gyerekeitekkel álltok, és nézitek a cirkuszt az árstoppos sörrel és kenyérrel a kezetekben. De hogy tudjátok, nem az a valódi gyilkos, aki meghúzza a ravaszt, hanem aki a fegyvert gyártja, és áhítattal nézi utána a vérvörös égboltot. Ma már ez nem Magyarország születése, hanem halálának napja.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ha esetleg kedvet kapott megnézni a tűzijátékot ezek után újra, javasoljuk az alábbi videót!

Nyitókép: MTI

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. augusztus 24. 21:53
Azert mindegyi gyönyörködött, majd fújolt! Szegyen, ez a proli libsi banda!
Zilizi Gábor
2023. augusztus 23. 00:53
Mennyire környezet szennyező egy ilyen tüzi játék? Van egy kategóriaba az LNG hajókkal? Vagy inkább egy forma 1es hetvegi co2 kibocsajtas kategória? Valaki már szamolja ki mert ez igy homalyos... Köszi.
Cserna János
2023. augusztus 22. 13:47
Egy kollégám szerint a kommunistát arról lehet felismerni, hogy gyűlöli a szépet.
Szles
2023. augusztus 22. 11:28
kibaszott demagógok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!