Horthy Miklós-emlékmű után Horthy István-szobor is van már Csókakőn

2023. augusztus 20. 15:18

A kormányzó fia 1942. augusztus 20-án, harminchét évesen repülőszerencsétlenségben hunyt el.

2023. augusztus 20. 15:18
null

Szent István-nap előestéjén a Fejér vármegye móri járásában található Csókakőn szoboravatásra került sor, ugyanis átadták vitéz Horthy István kormányzó-helyettes, repülő főhadnagy mellszobrát – számolt be a Magyar Nemzet.

A Csókakői vár alatt elterülő Nagy-Magyarország tér korábban már helyt adott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Hunyadi János hadvezér, Szent László király mellszobrainak is. A történelmi személyiségeknek helyt adó tér ezúttal a keleti fronton, 1942. augusztus 20-án, harminchét évesen repülőszerencsétlenségben elhunyt 

Horthy István szobrával gyarapodott.

A gépészmérnök végzettségű, több nyelven beszélő Horthy István 1930 végén szerződéses mérnökként alkalmazták a MÁVAG-nál. Ezután 1935-ben igazgatóhelyettes, 1937-ben igazgató, két évvel később pedig vezérigazgató lett. 

A frontszolgálat alatt már feleségével is megosztotta azt az álláspontját, hogy a németek már elvesztették a háborút. Hazatérte után Angliába vagy az Egyesült Államokba ment volna, hogy kapcsolatai révén előkészítse az ország átállását a szövetséges oldalra (összhangban Kállay Miklós miniszterelnök politikájával). A magyar politikai vezetés döntése értelmében augusztus 20-át követően Horthy István vadászpilóta-beosztása megszűnt volna, és kormányzóhelyettesi minőségében először protokolláris feladatokat látott volna el a keleti fronton,majd visszatért volna Magyarországra. A visszahívó parancs késéssel érkezett a frontra, de megkapta még 19-én. Emiatt másnap nem vehetett volna részt bevetésen – de felettese nem tudott róla, ő meg nem jelentette. Egy korábbi légi győzelme mellé feltehetően befejezésnek szánta az aznapi bevetést, mivel az a 25. bevetése lett volna.

Deaktiválása előtti utolsó bevetésén a Belgorodi területen fekvő Alekszejevka város közelében,

Ilovka falunál 1942. augusztus 20-án hajnali 5 óra 7 perckor, röviddel a felszállás után Héja típusú vadászgépével lezuhant.

A csókakői ünnepségen beszédet mondott Fűrész György polgármester, Horthy Éva és Zetényi Csukás Ferenc a Horthy István Alapítvány képviseletében, Hegedűs Lóránt, a Horthy Miklós Társaság elnöke, valamint az eredeti cikk írója.

***

Nyitókép: A Magyar Nemzet szerzőjének fotója

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. október 24. 13:58
Köszönjuk, hogy a hazát szolgáta, Horthy István fhgy!!!
lynx
2023. augusztus 21. 09:42
Van ott egy pár sor József Attilától is: Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel, Ha eljő az idő - a magyar talpra kel, Ha eljő az idő - erős lesz a karunk, Várjatok, Testvérek, ott leszünk, nem adunk! Csókakő egy csodás hely. A vár, a kilátás, a park. Erőt ad.
P.S.
2023. augusztus 20. 21:41
Köszönjük! Éljen vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr és hős fia István emléke!
counter-revolution
2023. augusztus 20. 20:46
"vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, II. Rákóczi Ferenc fejedelem, Hunyadi János hadvezér, Szent László király" A hazaáruló, tatárokat Erdélyre és Máramarosra szabadító rákóczi belerondít a képbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!