Elfogyott a magyar munkáskéz – filippinok szedik a gombát Heves vármegyében

2023. augusztus 09. 18:06

A demjéni üzemben hamarosan további 150 új munkavállalóra lesz szükség.

2023. augusztus 09. 18:06

Kerecsenden és Demjénben évek óta megszokott a külföldi vendégmunkások jelenléte. Kezdetben Kárpátaljáról, majd Ukrajnából jöttek, manapság pedig mintegy kétszáz olyan munkavállaló dolgozik az üzemben, akiknek többsége a Fülöp-Szigetekről, Vietnámból és Ukrajnából érkezett – derült ki a heol.hu összeállításából.

A Heves vármegyei hírportál a vendégmunkások alkalmazását és ügyes-bajos dolgait intéző Kovács Anitától megtudta, hogy miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, s a termelőkapacitás megsokszorozódott, 

elfogyott a magyar munkáskéz.

Az ügyintéző hangsúlyozta azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a vendégmunkások senkinek nem veszik el a munkáját. Nélkülük alig lehetne leszüretelni például napi 25-30 tonna friss gombát a demjéni gombaüzemben – húzta alá.

Már munkásszálló is épül a vendégmunkásoknak

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a vendégmunkások alkalmazása nem egyszerű feladat, több hónapos adminisztrációs eljárás előzi meg, amely jelentős költségekkel is. Ennek része az idegenrendészeti eljárás, a taj- és adószám igénylése és persze a dolgozók ideutaztatása is, emellett sokszor képzésre is szükség van. 

Ráadásul a cégben hamarosan további 150 új munkavállalóra lesz szükség, akik könnyen lehet, hogy szintén külföldről érkeznek majd. Már a munkásszálló is épül a számukra – írta a heol.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 18. 10:04
"Janos Kovacs 2023. augusztus 09. 23:25 Szerencsétlen mimagyarok, kb. két éve még arról álmodoztak, hogy tűzparancsot kéne adni a határőröknek. Seperc alatt átálltak migrácssimogatóba," Hiszen Fing, aki 3-4 hónapig intézi a papírjait és fix állásra jön, fix 2 évre az a janice kovocva féle nem magyar, nem fehér, nem hetero, nem férfi számára ugyanaz, mint a január elsején született szíriai bantu-pastu kerítésmászó 17 éves Ahmed.
balbako_
2023. augusztus 10. 07:26
Nem kapnak magyar állampolgárságot, nincs családegyesítés és, nem jár munkanélküli segély, azaz, ha nincs munkájuk mennek haza!
Tuners
2023. augusztus 09. 23:29
El kéne küldeni oda az itt tevékenykedő balos trollhadat, mind a 4-5 személyt, 1- megszűnne a légyként való állandó zümmögésük. 2- találnának valami thai Ting Tong MakaDengDeng-et, win/win talán még a buziságot is kiverné belőlük. 3- ha nem még mindig találhatnának valami ladyboyt, mit bánom én. 4- megszűnne a szexuális frusztráltságuk - megint csak abbahagynák a zümmögést. 5- lenne pénzük, megint csak elmúlna a frusztráltságuk tudnának füvet venni, megint csak nem itt zizegnének hogy mindenszar. Win/win/win/win szerencsétlen Ting Tong meg majd megszokja.
K4t1nk4
2023. augusztus 09. 22:29
A helyi közmunkásokat be kéne állítani dolgozni! De amíg ők nem hajlandóak, addig kell a külföldi munkaerő. A gomba gyorsan romlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!