Az orosz nagykövetség is megszólalt a történelemtankönyvek ügyében

2023. augusztus 30. 20:34

Az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az 56-os „forradalmat”.

2023. augusztus 30. 20:34
null

„Nagykövetségünket többen azzal a kéréssel keresték meg, hogy kommentálja az Oroszországban kiadott új történelemtankönyvvel kapcsolatos magyar médiamegjelenéseket” – közölte az orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

„Kezdjük azzal, hogy a velünk szemben megfogalmazott kritika sajnos egy olyan magyar hírportál közlésén alapul, amely – talán szándékosan, talán tudatlanságból – információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel,

amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”

– közölték.

1956 kérdése

„Ez az anyag különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott, és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza” – emelték ki.

A kérdés kapcsán közölték, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek minimum tíz különböző tervezete jutott el. Azt azonban kiemelték, hogy

az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az 56-os „forradalmat”.

Azt azonban elismerték, hogy a tankönyv végleges változata még nem jutott el a nagykövetségre.

„A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is” – emelték ki.

Trianon kérdése

Tompos Márton felvetéseire is kitértek. „Ami Tompos M. úr azirányú aggodalmait illeti, miszerint Oroszország elnöke »visszasírja a Szovjetuniót«, szeretnénk tisztázni: Putyin úr szerint a Szovjetunió összeomlása »geopolitikai katasztrófa« volt, amelynek következtében 25 millió orosz nemzetiségű és oroszul beszélő állampolgárt fosztottak meg hazájától” – írták.

A nagykövetség szerint a magyar emberek ezt meg tudják érteni, mivel átélték a „trianoni tragédiát”,

amelynek következtében „Magyarország nemcsak területének jelentős részét, hanem lakosságának több mint felét is elvesztette”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Ferenc

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 31. 15:22
>>>orbanegygeci-0 2023. augusztus 31. 14:31 A faszbukon uzentek. Mikozben a faszbuk Oroszorszagban elerhetetlen.<<< Magyarországon vannak tepsifejű.
vizesnyolcas
2023. augusztus 31. 14:28
A Gábor György nevű faszkalap facabook oldalán az álhíren rugózó posztjához szerettem volna kommentelni az orosz nagykövet nyilatkozatát. De nem úgy van ám, hogy akárki kommentelhet. Keményen korlátozta a posztjaihoz hozzászólók körét. Ő mondhat bárkiről bármilyen hülyeséget, de az ő posztjait csak a buborékjának tagjai véleményezhetik.
tferenc-2
2023. augusztus 31. 13:00
Mielőtt valamiről hisztizni kezdünk, nézzük meg és hallgassuk meg a hivatalos közleményt is minden kényesebb esetben!!
gyaloggos
2023. augusztus 31. 10:28
AZÉRT HAVAS SZÓFIA kijelentése mellett nem lehet csak úgy elballagni! "Havas Szófia: Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva." AZ MSZP NEM akárkijének NEM akárkijéről van szó, és ez nem feltételezés, ez tény, ezt ő mondotta volt ! S EGYÉRTELMŰ, miképpen vélekedik 1956-ról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!