A kormány a kamatstoppal védi a lakosságot és a kkv szektort

2023. augusztus 18. 09:03

A kamatstop eddig 350 ezer családnak és 60 ezer kkv-nak nyújtott segítséget, miközben jelenleg is 300 ezer lakossági jelzáloghitellel rendelkező háztartás biztonságát garantálja – áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

2023. augusztus 18. 09:03

A koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében előálló nehéz gazdasági helyzet példátlan mértékű inflációt és rendkívül kedvezőtlen pénzpiaci környezetet teremtett. A lakosság és a vállalkozások számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek, így a törlesztőrészletek kormányzati beavatkozás nélkül az egekbe emelkedtek volna: munkahelyek szűntek volna meg és családok veszítették volna el otthonukat – áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ebben a nehéz helyzetben a kormánynak meg kellett őriznie a háztartások és a vállalkozások pénzügyi stabilitását, a lakhatás biztonságát, hiszen az ügyfelek 20 százalék feletti hitelkamatokkal találták szembe magukat. Ezért a kormány 2022. januárban bevezette a lakossági kamatstopot, majd 2022 novemberében kiterjesztette azt vállalkozások számára is. Az intézkedést a Kormány többször meghosszabbította, legutóbb az év végéig, annak érdekében, hogy 

a háztartásokat és a hazai kis- és közepes vállalkozásokat is megvédje a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól.

A kamatstop eddig 350 ezer családnak és 60 ezer kkv-nak nyújtott segítséget, miközben jelenleg is 300 ezer lakossági jelzáloghitellel rendelkező háztartás biztonságát garantálja, továbbá 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól. A kormány intézkedése eddig közel 330 milliárd forinttal segítette a családokat és a kkv szektort.

A kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően letörte a szankciós inflációt, így az áremelkedés mértéke már harmadával csökkent, és a jegybank is megkezdte az effektív kamat csökkentését. Így bár a kamatkörnyezet némileg javult, a családok és a vállalkozások megvédése érdekében az inflációhoz hasonlóan egy számjegyű kamatokra van szükség. Ezért a kamatstopok kivezetésére abban az esetben adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat is egy számjegyűre csökken – tartalmazza a közlemény.

(MTI-OS)

Nyitókép: 123rf.com
 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Izé 73
2023. augusztus 18. 10:41
0,9 százalékos jegybanki alapkamat és a hozzá kapcsolódó alacsony bubor mellett vettem fel a lakáshitelem. Most alig több a törlesztőm, mint korábban. Ha más pozitív intézkedés nem lett volna a kormány részéről, ez már elég lenne, hogy szavazzak rájuk. Ezt baloldalon soha nem fogják megérteni. A kivezetése nyilván jót tenne a GDP-adatnak, de a létbiztonság egy olyan számokkal ki nem fejezhető elvont fogalom, amit képtelenek értelmezni a "baloldalon".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!