Szakértő a szomszédban történt tragédiáról: a társas fertőzés jelenségének veszélye is fennáll

2023. május 04. 14:40

Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő szerint egy olyan antiszociális személyiség rejtőzhet a szerb fiatal mögött; aki lehet, hogy okos, de nulla az érzelmi intelligenciája.

2023. május 04. 14:40
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szerdán már a közvetlen közelünkben történt olyan tragédia, amilyenről eddig csak a tengeren túlról hallottunk: egy belgrádi diák a saját iskolájában tömegmészárlást rendezett, hidegvérrel gyilkolta le apjától szerzett fegyverével diáktársait. A vérengzésben összesen kilencen vesztették életüket, nyolc diák és egy iskolaőr.

Szerbiát sokkolta a tragédia, az elkövetőről pedig jelenleg annyit tudni, hogy

bár már hónapok tervezhette a mészárlást, senki nem gondolta volna róla, hogy képes lenne ilyen szörnyűséget elkövetni. 

A hírek szerint a fiatalra valamilyen számítógépes játék is hatással lehetett.

A magyar fiatal csak a tervig jutott

Nálunk csak a hatóságok odafigyelésének köszönhető, hogy nem történt eddig ilyen tragédia, a TEK éppen egy hónapja fogott el egy miskolci fiatalt, aki hasonló tettre készült, mint amit most a szerb diák megvalósított.

Tavaly októberben azonban volt már egy súlyos eset idehaza, egy budapesti középiskola tanulója az egyik órán, minden előzmény nélkül késsel nyakon szúrta egyik diáktársát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A hírek szerint a támadót korábban mentális problémái miatt zaklatták társai, és így akart elégtétel venni a történtek miatt.

A tavalyi késelés miatt Kitanics Márk, igazságügyi pszichológus szakértő a Mandinernek nyilatkozva már figyelmeztetett:

sajnos várható volt, hogy előbb-utóbb történik egy ilyen eset, és fel kell készülnünk hasonló helyzetekre a jövőben.

Társas fertőzés 

Kitanics Márk a mostani eset kapcsán azt mondta: egy olyan antiszociális személyiség rejtőzhet a szerb fiatal mögött, akit 

nem megfelelően nevelték, nem alakult ki megfelelően az erkölcsi gondolkodása, és emiatt nincs is bűntudata.

Sivár érzelmi világgal rendelkező gyerek lehet valószínűleg.

Az ilyen fiatalokra jellemző a szociális izoláltság, az, hogy nem nagyon vannak barátai.

Náluk fordulnak elő szadisztikus motívumok, hogy például állatokat kínoznak, tárgyakat rongálnak.

Emellett az is lehet a háttérben, hogy híresek akarnak lenni, mert látnak olyan eseteket a médiában, interneten, hogy így is lehet hírnevet szerezni.

– fogalmazott a szakértő. 

Megismételte, hogy sajnos fel kell készülnünk ilyen esetekre. Mint mondta, létezik a társas fertőzés fogalma, amikor valaki elkezdi mások viselkedési mintáit követni, mert ez számára fontos lehet. Ilyen, amikor például öngyilkos lesz egy híres zenész és a rajongói közül sokan megpróbálják követni. Ugyanígy egy iskolai lövöldözésnél is elképzelhető, hogy valaki lát egy ilyen esetet, és ő is megpróbál így híressé válni.

Nyitókép: Az áldozatok iránti kegyeletből elhelyezett virágok és tárgyak, a belgrádi iskola előtt, ahol a tragédia történt (Fotó:MTI/AP/Darko Vojinovic)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bélsaczár
2023. május 04. 21:18
Sajnálatos,hogy ilyesmiknek kell történni,és akkor jön egy szakértő,akinek fogalma sincs miként jutott szegény srác odáig odáig,h.nem látott más megoldást,csak egyszer már legyen vége. Én ne, vagyok ,,szakértő",de átmentem hasonló élethelyzeten. Annyit elárulok,h. 14-éves koromig annyit sirtam,az iskolában a folyamatos szekálás miatt,ahány iskola nap volt. Mindenesetre csak gondoljon a szaki bele abba,h,milyen lehet az már,mikor egy gyerek folyamatos rettegésben kell éljen.Otthon nem mersz szólni,mert nem nagyon figyelnek rád, a tanárok még annyira se. Igy szépen -lassan kiformálódik egy olyan ember,aki emberkerűlő, meggyűlöli az iskolát,és hidegen hagyja az is,h. mi lesz a többiekkel. Még annyit elárulok,h. én is megpróbáltam a rendrakást,igy utólag hálát adok Istennek,h.nem volt f.verem,mert abban a lelkiállapotban én se sokat tűnődtem volna. Én nem akarom nagyon mentegetni az elkövetőt,de csak ő tudja miken ment át,h. idáig fajult a helyzet.
Selamat
2023. május 04. 20:26
"Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő szerint egy olyan antiszociális személyiség rejtőzhet a szerb fiatal mögött; aki lehet, hogy okos, de nulla az érzelmi intelligenciája." Basszus, hogy mik derülnek ki! gyurcsány szerb nőkkel is csalta a bulgalár rémséget.
mijjamano
2023. május 04. 17:02
és.. ez lesz a megoldás? https://infostart.hu/tudomany/2023/05/03/attores-itt-a-gep-amivel-sikerult-a-gondolatolvasas#
-Zsolt-
2023. május 04. 16:28
Elmebetegek mindig is voltak, de az Orbán rendszerben jutottak el odáig, hogy már órán nyakon szurkálják egymást. Persze azt se felejtsük el, hogy ki tudja mennyit szekálták érte előtte az osztálytársai, hogy más: migráncs vagy bubu (Bencsik után szabadon).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!