A médiát is utolérte a mesterséges intelligencia: azt is képes lesz megmondani, kit milyen színben tüntet fel a sajtó

2023. május 25. 18:00

Egy magyar kutatócsoport olyan nyelvi modellt fejlesztett ki, amely egy újságcikkben előforduló tulajdonnevekről képes lesz megmondani, hogy pozitív, negatív vagy semleges kontextusban említik őket a szövegben – derült ki a Transzparens Újságírásért Alapítvány Digitális forradalom a médiaelemzésben című kerekasztal-beszélgetésén, a Scruton MCC-ben.

2023. május 25. 18:00
null
Helmeczi Zoltán

A Transzparens Újságírásért Alapítvány azzal a céllal kérte fel a Nyelvtudományi Kutatóközpontot egy mesterséges intelligencián alapuló sajtóelemző modell kidolgozására, hogy számszerűsíthetővé lehessen tenni a médiával kapcsolatos folyamatokat, és kvantitatív módon tudják azokat feltérképezni. Ennek során egy olyan saját szoftvert hoztak létre, amelyet „megtanítottak” a politikai újságírás elemzésére – mondta Nagy Károly, az alapítvány menedzsere.

Így elemzi a sajtót a mesterséges intelligencia

A megalkotott, úgynevezett „szentimentelemző” eszköz képes megtalálni a szövegben lévő összefüggéseket, nyelvi jelenségeket. Yang Zijian Győző, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa előadásában kifejtette: a szövegfeldolgozás elsajátítása után

a modellt először megtanították a tulajdonnevek – például személy-, helység és szervezetnevek – felismerésére, majd arra, hogy ezekről megmondja, az adott mondatban, szövegkörnyezetben pozitív, negatív vagy semleges köntösben jelennek-e meg.

A technológia arra is képes, hogy ezt skálázza, azaz hogy „megmérje”, mennyire pozitív vagy negatív az a kontextus, amelyben előfordul például valakinek a neve. Ugyanígy az egész cikkre nézve is meg tudja állapítani – egyfajta átlagként, aggregált értékként –, hogy összességében nézve milyen az „attitűdje”.
A szakember közölte, hogy a program jelenleg tesztelési fázisban van, várják a visszajelzéseket azzal kapcsolatban, hol ront a modell, milyen eseteket nem tud kezelni. Ezek beérkezése után elvégzik a finomhangolást, hogy „még jobban ki tudják szolgálni az igényeket”. Hozzátette, felmerült a „tartalomgenerálás-támogatás” lehetősége is, amely „segíthet a cikkírásban”.

Naprakész médiaelemzést tesz lehetővé a fejlesztés

„A főpolgármester alkalmatlansága ellenére megújul a Városliget a kormány támogatásával” – a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere ezt a mondatot hozta példaként az alkalmazás működésére, jelezve, hogy a korábbi szoftverek a főpolgármesterre nézve pozitívnak hozták ki ezt a szöveget. „A mienk azonban tudja, hogyan bontsa tulajdonnevekre, és ki tudja mutatni: ez a főpolgármesterre nézve negatív mondat” – magyarázta Nagy Károly, közölve:

a szoftverrel az alapítvány olyan médiaelemzési szolgáltatást tud majd végezni, amely a mesterséges intelligencia által biztosított eszközökkel naprakészen meg tudja mondani, hogy egy adott közéleti szereplő, téma mennyire pozitívan vagy negatívan jelenik meg a magyar sajtóban vagy egy konkrét sajtóorgánumban.

Kell-e félniük az újságíróknak a mesterséges intelligenciától?

„A kifejlesztett szentimentelemző nem a szavakon lovagol, hanem a szó környezetét vizsgálja, azaz megjelenik a szó viselkedési formája” – fogalmazott  a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, akit a kerekasztal-beszélgetésen megkérdeztek arról is, hogy az újságíróknak van-e félnivalójuk a mesterséges intelligenciától, különösen annak fényében, hogy az egyik nagy német kiadó már elkezdte használni a ChatGPT-t tartalomgyártásra. „Sajnálnám, ha értékes újságírók tűnnének el” – kezdte válaszát Prószéky Gábor, aki azonban úgy látja, ez a veszély nem fenyeget, legfeljebb a feladatok átalakulásával lehet számolni, és a mechanikusabb jellegű munkákat vehetik át az új szoftverek. Azonban a minőségi munkát végző újságíróknak szerinte nincs mitől tartaniuk.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. május 25. 22:54
Már most is egy kaptafára megy a clickbait.
McFoker
2023. május 25. 20:10
A KESMA "újságíróinak" helyettesítéséhez nem kell MI, csak egy rakat beszívott csimpánz.
eresgé
2023. május 25. 20:03
na végre bravo. jó lesz vele a ballib sajtót elemezgetni. Erre aztán lehet tenni még egy réteget forecastokat ami előre képes lesz megmondani hogy "Ballib Bálint" libsi mindenszarisztikai kisiparos a 3624444 moslékműveknél a cikkében mennyire fogja random jobbos politikust savazni. Mivel ő és a pajtikái csak szimplán agyatlan gépek ezért nyugodtan le is cserélhetőek AI-ra. Persze az igazi az lesz amikor a birósági jegyzőkönyveket kezdi majd az AI elemezgetni elfogultságra logikai hibákra törvénytelenségekre vadászra ... Kínos kérdésekre kell majd válaszolni.
figyelő4322
2023. május 25. 19:02
Sajnos, 2.5 milliárd euró meg sem kottyan a Meta nevű, dúsgazdag trösztnek. Még ennél sokkal több sem lenne nekik probléma. Más eszközökhöz kell(ene) folyamodni, dehát az EU nem hajlandó többet tenni. Még erre az abszolút minimális büntetésre is HOSSZÚ éveket kellett várni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!