Tavaly drámai volt a helyzet – most így látja a vízügy a Velencei-tó állapotát

2023. április 23. 09:00

A napokban befejezték a tó feltöltését a Pátkai-tározóból, most a vízállása 109 centiméter. Tavaly a legmagasabb érték 102 volt.

2023. április 23. 09:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Minden remény megvan arra, hogy idén nyáron sokkal szívmelengetőbb felvételeket lehet készíteni a Velencei-tóról, mint az elmúlt évben, amikor rendkívül alacsony volt a vízállása, és azt lehetett hinni, hogy a sorsa meg van pecsételve.

Nem csupán a fürdőzők nézték tavaly aggódva a vizet, hanem a horgászok is,

ugyanis sokkal rosszabb feltételekkel dobhatták be pecabotjaikat, hiszen megfelelő vízállás kell a megszokott intenzitású haltelepítéshez. S persze az ingatlantulajdonosokat is sokkolta a látvány, egy félig kiszáradt tó partján jelentősen csökken a házak, lakások értéke.

A tó vízállása 87-ről 109 centiméterre nőtt a három hónap alatt

A vízügy szakemberei azonban már évek óta a megoldáson dolgoznak, hiszen nem újkeletű a probléma, de tavalyelőtt vált drámaivá a helyzet: 2021. szeptember 21-26. között mindössze 71 centimétert mértek Agárdnál, miközben ebben az időszakban átlagosan 130 centiméter körül jellemző ez az érték. Ezért az év őszén a Zámolyi-tározóban visszatartott vízmennyiséget átvezették a Pátkaiba, onnan pedig december 8-án kezdődött meg a vízeresztés a Velencei-tóba. Ám a vízpótlást tavaly február 24-én meg kellett szüntetni, mert a tározó vize ismét használhatatlanná vált erre a célra. A Velencei-tó vízállása ekkor 100 cm volt, ami

35 centiméterrel maradt el az erre az időszakra előírt minimális 135-ös vízszinttől.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság idén január 23-án – az I. számú zsilipkapu megnyitásával folyamatos, szoros vízminőségi kontroll mellett – újra megkezdte a Pátkai-tározóban rendelkezésre álló víz leeresztését és bejuttatását a tóba, április 20-án 11 órakor pedig be is fejezték be a munkát. A tó vízállása 87-ről 109 centiméterre nőtt a három hónap alatt, a 22 plusz centiméterből „csak” 12 centimétert hozott a pótlás – ez csaknem hárommillió köbméter vizet jelent –, a többi a természetnek köszönhető, hiszen a tél második és a tavasz első fele meglehetősen csapadékos volt.

A negatív rekord 53 centiméter volt

A Pátkai-tározó vízszintje a víz leeresztése miatt 446-ról 391 centiméterre csökkent. A minimális, üzemi vízszintje ugyan 370 centiméter – tehát a jelenlegi állás ezt 21 centiméterrel meghaladja –, ennek ellenére mégsem lehetett több vizet leengedni, mert az

egyre melegebb tavaszi idő miatt romlottak a vízminőségi paraméterek.

A tó helyzete azért biztató, mert tavaly Agárdnál április 10-én mérték az év legmagasabb vízállását, ami 102 centiméter volt, a jelenlegi (április 21-i) pedig 109 centiméter, a 7 centiméternyi plusz pedig komoly előrelépésnek számít. A 2022. szeptember 19-i vízszinthez viszonyítva pedig különösen, hiszen akkor mindössze 53 centimétert mértek, amely abszolút negatív rekord volt, alulmúlta még az 1949-es 63 centiméteres, addigi legkisebb vízállást is).

 

 

Persze nagyon nem mindegy, hogyan fog alakulni az időjárás a következő hetekben.

Egyelőre a hőmérséklet kissé alacsonyabb a megszokottnál, s elég gyakran esik a térségben, amit szintén jót tesz a tónak.

Az Időkép 30 napos előrejelzése szerint – persze ez garanciát nem jelent, de prognózisnak megfelelő – az időszak harmadában várható csapadék. S nem lesz túlzottan meleg sem, csupán május 20-án lesz 25 fok, a jövő hét kezdetétől május elejéig pedig még a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet.

 

Nyitókép: Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. április 23. 15:06
Hát? Lehet küzdeni, de a tó nem lavór. Nem csak párolog, a csökkenő talajvízszint vízszint miatt el is szivárog, ha kevés a csapadék. Gyorsabban, mint ahogy párolog.
Tommaso
2023. április 23. 14:27
Ez a Csaba HÉT centire van úgy oda. A farka sem lehet több.
kunfia
2023. április 23. 12:03
Ha lenne Környezetvédelmi minisztérium, talán hihető lenne, hogy meg is marad a víz...
Zsolt75
2023. április 23. 11:10
Miért dobálták be tavaly a horgászok a pecabotokat? Mérgesek voltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!