Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból!

2023. április 13. 14:33

A szerdai amerikai bejelentés után a kabinet áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait.

2023. április 13. 14:33
null

A szerdai amerikai bejelentés fényében a kormány áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét, és arra jutott, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért a kormány úgy döntött, hogy visszahívja a bankból a kormányzati delegáltjait – értesült hiteles forrásokból a Világgazdaság.

Mint ismert, szerda délután David Pressman amerikai nagykövet Budapesten bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központtal működő NBB-t, illetve három vezetőjét. Közülük ketten orosz állampolgárok, egy pedig magyar: Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Az USA továbbra is fontos szövetségesének tekinti Magyarországot

A diplomata arról beszélt, hogy az Egyesült Államok több mint ötven intézményre (köztük az NBB-re) és személyre vetett ki szankciókat, mert véleményük szerint „Oroszország pártját fogják”. A szankciókkal akarják elérni, hogy Oroszország kevésbé férjen hozzá a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez. Mint mondta, 

amelynek vezető tisztviselői diplomatakiváltságokkal rendelkeznek. Ez szerinte olyan probléma, amelyet muszáj megoldani. Azt is leszögezte, hogy az USA fontos szövetségesének tekinti Magyarországot, és konstruktív kapcsolatot kíván fenntartani vele. A lap információi szerint a kormány megvizsgálta az NBB körüli kérdéseket, és arra a döntésre jutott, hogy nem képviselteti tovább magát a nemzetközi pénzintézetben.

Nyitókép: Az egykori Lánchíd Palota, amely a Lánchíd Társulat székházaként Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült 1867-ben a főváros Viziváros részében, a Clark Ádám tér és a Fő utca találkozásánál. Az épület 2020 óta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye.MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 624 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brianw
2023. április 14. 09:35
Már nem tudok mit mondani, csak ezt a Tangó és Cash-ből: CSAK EZT NE ENGEDJÉTEK!!! Nem akarok úgy meghalni, hogy aki kinyír, az egy ilyen gennyes, szemforgató külföldi f@szfej! És a fityiszes csürhe így fejezi be: Aki engem kinyír, az legyen MAGYAR f@szfej! Ti élvezitek, hogy Orbán és a többi meleg haverja így szívat?
pemete jakab
2023. április 13. 20:24
"A szerdai amerikai bejelentés után a kabinet áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait." Csakis azért, mert baromira szuverén kormányunk van.
JoOnny
2023. április 13. 19:33
Örülhet az ellenzék! Működik a demokráciájuk.
Kormánypárti2
2023. április 13. 19:29
Kiprovokálják a kínai hitel felvételt, amivel csak jobban fogunk járni. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!