Megvalósulni látszik a kormány elképesztőnek hitt jóslata a szakértők szerint

2023. április 15. 16:11

A Makronóm Intézet elemzése szerint a magyar gazdaság idén is elkerüli a recessziót, az infláció az év végére egyszámjegyűre csökken, de rámutatnak arra is, mi foghatja vissza a magyar gazdaságot.

2023. április 15. 16:11
null
Béres Sándor
Béres Sándor

2023-ban a magyar gazdaság 0,8 százalékos növekedése számítanak, amely növekedési ütem 2024-re 3,2 százalékra gyorsulhat, vagyis a dinamikus gazdasági bővülés jövőre visszatérhet – olvasható a Makronóm Intézet friss elemzésében.

Február: Varga Mihály szerint hazánk 2023-ban is elkerüli a recessziót

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: Varga Mihály 2023 februárjában közölte: az uniós átlag feletti növekedést ért el a magyar gazdaság. A magyar pénzügyminiszter rámutatott: Magyarország 2023-ban is elkerüli a recessziót. Erről itt írtunk bővebben.

Március: A szakértők megerősítik, hogy csökkeni fog az infláció

Megírtuk azt is, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette: „a várakozásaink beigazolódtak, ahogy a kormányzat előzetesen jelezte, januárban tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult egy mérséklődés”. Hozzátette: a csökkenés a következő hónapokban is folytatódhat, sőt üteme egyre gyorsabbá válik: év végére 9 százalék körüli szintre szorulhat vissza. Ezzel

2023 márciusában Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője rámutatott: szerinte januárban tetőzhetett az infláció. A szakértő úgy látta: az egyes élelmiszertermékekre bejelentett árcsökkentés miatt az infláció fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére lehet számítani. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Április: a szakértők szerint megvalósulni látszik a kormány elképesztőnek hitt jóslata

– olvasható a Makronóm Intézet április elemzésében.

Mint az intézet fogalmaz: 2023-ban a magyar gazdaság 0,8 százalékos növekedésére számítanak, amely növekedési ütem 2024-re 3,2 százalékra gyorsulhat, vagyis a szakértők szerint hazánkban a dinamikus gazdasági bővülés 2024-re visszatérhet. Az Intézet szerint „a növekedés motorja idén a nettó export lehet, míg jövőre a fogyasztás és a beruházás is újra hozzájárulhat a bővüléshez”.

Fotó: Elemzés/Makronóm Intézet
Fotó: Elemzés/Makronóm Intézet

Az inflációval kapcsolatban az elemzés rámutat: ugyan „2023-ban még magasan alakulhat, 18,0 százalékon, ugyanakkor a pénzromlás üteme az év eleji tetőzést követően fokozatosan lassulni kezd”. Annak csökkenését a szakértők „elsősorban a már az árakba beépült költségek és az egyedi hatások (pl. aszály, átmeneti globális ellátási zavarok) bázisba kerülésében” látják.

Mi fogja vissza a magyar gazdaságot?

„Az előrejelzés kapcsán olyan lefelé mutató kockázatokat azonosítunk, amelyek a magyar gazdaság növekedését a versenytársainkhoz képest jelentősebb mértékben fogják vissza: ilyen az energiapiaci helyzet, amelyet a háború közelsége és a szankciók magyar gazdaságra gyakorolt hatása felerősít” – részletezi az elemzés.

Fotó: Elemzés/Makronóm Intézet
Fotó: Elemzés/Makronóm Intézet

Majd hozzáteszi: ide sorolandóak továbbá „az uniós források visszatartása, valamint a magas inflációval összefüggő monetáris kondíciók, amelyek nemcsak a belső fogyasztás visszafogásán és az árfolyam erősítésén keresztül fejtik ki infláció-csökkentő hatásukat, hanem a beruházási keresletet és az export költségalapú versenyképességét is visszafoghatják”.

A Makronóm Intézet eredeti, teljes elemzését olvasóink ide kattintva tekinthetik át.

Nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 309 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Folyékony Szilárd
2023. április 17. 05:58
A csuti geci zsírdisznó készíttetett a seggnyalóinak és magának egy olyan jelentést milliárdokért, ami szóról-szóra megegyezik azzal, amit ő böfögött-röfögött. Sajnos nagyon sok kretén szavazója még mindig beveszi ezt.
Isten jobb keze
2023. április 16. 21:21
Barom arcú seggfej! Csökkenni fog? Xdxd Európában egyűl itt nálunk kezdődik 2- el az infláció ha réges régen a fele lenne még az is nagyon magas lenne! Nah bujjál el hülye gyerek!
Valodi
2023. április 16. 18:44
„Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben” https://24.hu/belfold/2023/03/27/klimavaltozas-adaptacio-szaloczy-zsolt-fizikus-interju/#
Tatulus
2023. április 16. 13:53
Ez baromira érdekes! Minden ballhibbant azt visítja, nálunk a legnagyobb az infláció. Nem vizsgálódtam, csak a magam életén próbálom igazolni. Mit is látok. A jövedelmünkből tavaly, meg előtte is elvoltunk. Nem ittunk sokat, nem dohányzunk, azért enni szeretünk, meg majszolgatni. TV., korlátlan mobilok és internet dettó. Nagyjából minden megvolt, a spórolásra már sok lehetőség nem maradt. Mi van most. Fentieken nem változott semmi, de valahogy havi 100.000-et félre tudunk tenni. Köszönhetően a rezsicsökkentésnek is - a számláimat mindig rendezem- meg a közbenső emeléseknek is. Aztán az ismerősök mind panaszkodnak az árakra, aztán befizetnek a nyári idény előtti ciprusi vagy más útra. Vásárláskor meg az üzletekben mindig tele és nem nézelődő vásárlókkal találkozom. Csupa éhező ember! Aha! Hát itt valami nem kerek. Vagy a balfácán ellenzékiek hazudnak, mint a vöcsök, vagy én gazdagodtam meg - pedig nem nyertem a lottón, vagy csupa gazdag emberrel találkozom az üzletekben - na, persze az is jó lenne. Ezek szerint minden gazdag ember a Tesco, Aldi, Lidl és az Ecofamily, vagy a Rossmann vásárlója. Innentől kezdve mutogathatjátok nekem az inflációs adatokat kedves átkozottul hazug labanc elvtársak - én inkább a saját tapasztalatomnak hiszek. Ettől persze nem hiszem, hogy nincsenek szegények, de nem annyian és nem olyan szerencsétlenül, mint anno a drága szoclib vezérlés alatt! Az életben nem kívánlak benneteket az ország élén állni! Nálatok aljasabb, ostobább és hiteltelenebb vezetése sose volt az országnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!