Nőhet az egészségügyi szakdolgozók száma az átlagosan 50 százalékos béremeléssel

2023. április 17. 17:26

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint nem csupán a dolgozóik helyzete javulhat meg alapvetően, hanem sokkal biztonságosabbá válhat a betegellátás.

2023. április 17. 17:26
null

Nagyon komoly előrelépés a kormánynak az az elképzelése, amely a 2024-től esedékes nagyon jelentős, összességében mintegy 50 százalékos béremelésre vonatkozik – mondta el a Mandinernek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán közölte, a pontos mértéket még nem tudják, a bértábla ugyanis nagyon összetett – nyolc végzettségi kategória és 17, a szakmában eltöltött időre vonatkozó sor található benne –, Takács Péter egészségügyi államtitkár a minap egy csoportot emelt ki: a 19-21 év munkaviszonnyal rendelkezők 390 ezer forintos bruttó bére 650 ezerre emelkedik, ez hatvan százalékos növekedésnek felel meg. 

Sokan visszatérhetnek a hivatásukhoz

A szakmai köztestület vezetője bízik benne, hogy az új bértábla az orvosi bértábla belső arányait követi, s minél régebb óta dolgozik valaki az ágazatban, annál magasabb illetményben részesül, jelenleg ugyanis négy évtizednyi munka után csak alig 60-80 ezerrel nő a besorolás szerinti összeg, ami elfogadhatatlan. A kezdő fizetés legalább dupláját el kellene érnie a dolgozónak a pályája végén – jelentette ki.

Balogh azt mondta, ez a bérrendezés nagyon sokat jelent annak érdekében, hogy

minél több fiatal válassza ezt a nagyon szép hivatást,

de alkalmas lehet arra is, hogy a jelenleg is itt dolgozók az alacsony fizetésük miatt ne hagyják ott a munkahelyüket. A külföldre távozottak közül is várhatóan sokan hazajöjjenek ekkora bér esetén, azok a szakvégzettek pedig, akik más ágazatban voltak kénytelenek elhelyezkedni, visszatérhetnek a hivatásukhoz. Ezzel a lépéssel – érvel az MESZK elnöke – természetesen nem csupán a dolgozóik helyzete javulhat meg alapvetően, hanem sokkal biztonságosabbá válhat a betegellátás.

20-25 ezren hiányoznak

S azért létkérdés, hogy ez a kormányzati ígéret valóra is váljon – fogalmaz –, mert jelenleg mintegy 100 ezren tartoznak az egészségügyi szakdolgozói körbe, de 20-25 ezer munkavállaló hiányzik a rendszerből, holott égető szükség lenne az ő foglalkoztatásukra.

Az elnök szerint azonban az idei béremelési kérdést is rendezni kell. A kormány júliustól 18 százalékkal növelné a fizetést – ez éves szinten csupán 9 százalékot jelentene –, de a szakdolgozók ezzel nem értenek egyet. Balogh kijelentette, ha csupán az év második felétől történne meg az emelés, akkor 22 százalékot szeretnének, a 18 százalék akkor lenne elfogadgató a számukra, ha januártól visszamenőleg kapnák. Ha ez nem így történik, akkor tovább nyílik az olló az orvosok javára, ami feszültséget gerjeszt.

Nyitóképünk illusztráció: Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án.MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. április 18. 09:34
Ez a Zoli gyerek is jól megél abból, hogy betegágy közelébe se látta soha senki..
pemete jakab
2023. április 17. 20:13
Egészségügyi szakdolgozók bére nőhet. Tanárok bére nőhet. Államtitkárok bére jelentősen nő. Politikusok bére nő. Míg az egyiknek mindig csak nőhet, a másiknak meg mindig nő.
Lajoss
2023. április 17. 19:55
A BM már cáfolta az egészet..lófasz lesz,nem 50%-os emelés..
Zsolakomarom
2023. április 17. 19:52
lehet hogy meg azokat is visszaveszik, akiket ork ban kirugott, mert nem kertek a vaccine koktelt? mikozben nekunk azert kellett maszkot+igazolvanyt hordani, nehogy "tulterhelodjon az egeszsegugy" hagynek erre idot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!