Átvehetik a hackerek az elektromos autók irányítását

2023. március 05. 09:12

Az autókban is fennáll a hackelés lehetősége. Két tényező teszi őket sebezhetővé.

2023. március 05. 09:12
null

Egy podcast beszélgetésből kiderült, annak ellenére, hogy a  villanyautók egyre népszerűbbek, a hatalmas számítási teljesítmény és a számos online kapcsolat kombinációja miatt egyes szakértők szerint az elektromos járművek a hackerek célpontjai lehetnek

A hackerek átvehetik az elektromos járművek irányítását, alapvetően két tényező teszi őket sebezhetővé: az első, hogy a modern autókban rengeteg csip található, főleg az elektromos meghajtásúakakban.

Egy csúcskategóriás, belsőégésű luxusautóban körülbelül 150 félvezető lehet, míg egy elektromos járműben akár 3 ezer is

– mondta Bert Ziegler kiberbiztonsága szakértő a WSJ Tech News Briefing podcastjében.

Az elektromos járművek abban is különbözik a mai hagyományos belsőégésű járművektől, hogy sokkal több kommunikációs útvonallal rendelkeznek. Az e-autók általában a gyártóval, néha a kereskedővel is kommunikálnak oda-vissza. Töltés közben a töltőállomás szállítójával és néha a mögötte lévő elektromos közművekkel is összeköttetésben áll. A töltők nagy része, különösen a nyilvánosan használhatóak rendelkeznek internetkapcsolattal.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2023. március 06. 19:19
Faszom, a dízelbotrány után a nagyvérű céges autókon elvégezték a frissítést. Azóta hiába taposom őket, mint egy beteg csiga. Kevesebbet így sem fogyasztanak.
Akitlosz
2023. március 05. 20:57
Az teszi sebezhetővé az elektronikus autókat, ami minden "intelligens" eszközt. Az, hogy a törvények miatt kötelező bennük "biztonsági réseket" elrejteni, hogy az állam igényeinek eleget tegyenek. Ezeket a réseket aztán mások is megismerik és kihasználják. Akkor persze befoltozzák azokat, de csinálnak újakat. Az állam, a titkosszolgálatok azt akarják, hogy a gyártók, a szolgáltatók hozzáférést tudjanak nekik biztosítani az állampolgárok eszközeihez. Ahhoz pedig szükségesek a "biztonsági rések". Pl. a mobiltelefonok kameráját be lehet úgy kapcsolni, hogy abból a tulajdonosa semmit nem vesz észre. Aki nem akarja, hogy az állam kémkedni tudjon utána ő ne használjon mobiltelefont, internetet bankkártyát! S ne repülőgéppel utazzon! Az állam egy pillanat alatt el tudja rabolni az összes pénzét a bankszámlájáról.
tetx
2023. március 05. 19:54
A cikk abban a formában baromság, hogy szerinte ez csak az elektromos autók esetében igaz. A mai belsőégésű motorral üzemelő járművekben jobbára ugyanúgy mindent szoftver vezérel és az ecu-kat, aktuátorokat, szenzorokat hálózatba kötik.
critical man
2023. március 05. 13:13
5 éve láttam videót, hogy egy Jeep fölött átvették az irányítást, szervo kormány kitekerve a vezető kezéből, és féloldali satufék. Tetőre tették az autót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!