Tűzifaprogram: kár volt a hisztériáért, a hatalmas igény sem veszélyezteti az erdőket

2023. február 02. 09:00

A fakitermeléssel kapcsolatos tavalyi szabályváltozások után sokan farkast kiáltottak, mondván, harangoztak a hazai erdőknek, a tűzifaprogram felülírta a természetvédelmet. Túl a tél felén az Országos Erdészeti Egyesület elnöke a Mandinernek ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: a jelentősen megemelkedett tűzifaigényt „erdeink állapotának legkisebb sérelme nélkül” tudják kielégíteni.

2023. február 02. 09:00
null
Helmeczi Zoltán

„Magyarországot nem fenyegeti az erdőirtás veszélye” – Fábián Attila, az erdőmérnököket képző Soproni Egyetem rektora már tavaly így nyilatkozott a Mandinernek, miután nagy hullámokat vert az energia-veszélyhelyzet miatt hozott, a fakitermelés módosítását tartalmazó kormányrendelet. A jogszabályról a kritikusok azt mondták, totális erdőirtással fenyeget. Néhány hónappal a történtek után, túl a tél derekán arról faggattuk az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnökét, mennyi tűzifát igényeltek a magyarok, az erdőgazdaságok pedig hogyan állják a sarat.

Tűzifavásárlás: óriási az igény

„Társaságunknál, a Dunakanyar és a nógrádi régió térségében az érintett időszakban szokásos mennyiség mintegy háromszorosára nőtt a lakosság tűzifaigénye” – mondta a Mandinernek az Ipolyerdő Zrt. vezérigazgatója, az OEE elnöke az elmúlt őszről és a tél eddigi részéről. Kiss László hangsúlyozta, kiemelten kezelik a lakosság kiszolgálását, amelyet az egyéb igények átütemezésével teljesíteni is tudnak. A fakitermelések volumenét mintegy 15 százalékkal emelték, ami „a korábbi alulhasznosítás miatt még maradéktalanul megvalósítható a fenntarthatósági kereteken belül”.

Fotó: MTI/Kovács Anikó
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A szakember kifejtette: általánosan is elmondható az, hogy az erdőgazdaságok fakitermelési lehetőségeiben jelentős tartalékok vannak, így „a fenntarthatóság sérelme nélkül képesek hozzáférni a tűzifaprogram igényeit kielégítő árualaphoz”. Álláspontja szerint a társaságok felkészültségük, eszközrendszerük, emberi és szervezeti erőforrásaik birtokában megbízhatóan képesek arra, hogy végrehajtsák a programból adódó feladataikat, az ország területét lefedő erdőgazdasági csoporton belül koordinált együttműködések pedig kiegyenlítik az egyes földrajzi régiók eltérő kereslet-kínálati viszonyait.

Az erdők nem szenvednek el semmilyen sérelmet

Kiss László többször is hangsúlyozta, hogy a társaságok sok évtizedes szakmai tapasztalattal és referenciával, a közérdek legszigorúbb szolgálatával gondozzák a magyar állami erdőket, a tűzifaprogram igényei pedig sehol sem generálnak a körzeti erdőtervek adta kereteket meghaladó fakitermelést.

„Erdeink állapotának legkisebb sérelme nélkül eleget tudunk tenni ezeknek az igényeknek”

– nyomatékosította, ahogyan azt is, hogy az erdőgazdaságok, magától értetődően, maradéktalanul betartják a védett természeti területekre vonatkozó erdőtervek előírásait és korlátozásait. „Természetvédelmi terület épsége sehol sincs veszélyben” – jelentette ki.

A városokban nagyobb a tűzifaigény

A tűzifaigény a gáz fogyasztói árának megemelkedését követően nőtt meg jelentősen hazánkban. A lakosság, az önkormányzatok, a tűzifát feldolgozott formában értékesítő fakereskedők és a nagy fűtőművek egyaránt fokozták vásárlásaikat. Az Ipolyerdő Zrt. tapasztalata az, hogy a működési területén lévő nagyobb városokban és azok agglomerációjában sokkal nagyobb a maximált árú tűzifa iránti igény, mint a kisebb településeken, falvakban. „Döntő többségében azonban a városiak nem a mostani téli fűtési szezonra, hanem az elkövetkező telekre vásárolják meg a tűzifát, ami abból a szempontból előnyös, hogy a következő fűtési idényben már száraz fával tudnak fűteni” – közölte a vezérigazgató.

A szociális tűzifa szétosztása is zajlik

Nagy István agrárminiszter még az év elején tájékoztatta az MTI-t arról, hogy ezen a télen 2374 ötezer fő alatti település vesz részt a szociális tűzifaprogramban.

Az állami erdőgazdaságok több mint kétezer önkormányzat számára biztosítanak mintegy 200 ezer köbméternyi faanyagot,

amelynek több mint kétharmadát 2022. december végéig már át is adták az érintett településeknek. A fennmaradó mennyiség szétosztása pedig folyamatosan zajlik, így a februári 15-i határidőre teljesítik az összes kiszolgálást.
„A hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, mindig az erdő megújítása követi” – nyilatkozta az OEE elnökéhez hasonlóan a tárcavezető.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2023. február 02. 10:46
A sok idióta narancsbolsevik olvassa már el ezt. """""A program keretében vásárolható tűzifa mennyisége és fajtái Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A programban átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként: Keménylombos: 30 000 Ft/erdei köbméter Lágylombos: 19 000 Ft/erdei köbméter Fenyő: 19 000 Ft/erdei köbméter A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia."""" Kiemelem azokat a részeket amit meg kellene magyaráznotok. """"A programban átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott feldolgozatlan hengeres faanyag vásárolható."""" """"A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.""""
luxusbatar
2023. február 02. 10:11
Ott kezdődik, hogy egy darus autó ami kihozza a fát, 100 ezer Ft. És nem nagyon lehet trükközni a szállítással, mert erdei felrakón van, sokszor mocsáron kell áthatolni, főleg, most, hogy fagy sincs. Saját autót, utánfutót, kisebb autót be sem engednek. És ez akkor is 100 ezer, ha csak 5 köbmétert hozol el. Mondjuk becsületükre legyen mondva, nem trükköznek a mennyiséggel, az tényleg pontos. Aztán jön az otthoni logisztika. Vagy megcsináltatod, vagy magad csinálod. Mindkét esetben áram, benzin, olaj, IDŐ! És a szomszédok rosszalló tekintete (:-) Valamit hely is kell azért 10 köbméter fának. A fene tudja.
simonvitéz
2023. február 02. 10:03
Orbán kiirtja az erdőket, mezőket, állatokat, növényeket, hegyeket-volgyeket, folyókat-tengereket, embereket, holtakat-eleveneket!!
Rocktoberi
2023. február 02. 09:54
Akinek van egy kis esze az eddig is tudta ezt. Magyarország erdőterületei folyamatosan nőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!