Politikai alapon tesz keresztbe Berlin a magyar kormánynak Paks II. ügyében

2023. február 17. 14:04

Kettős mérce a javából: míg a paksi és török projekteket igyekeznek gáncsolni, a nyugati projektek zavartalanul haladnak az oroszokkal.

2023. február 17. 14:04
null

Miközben Paks II-t és egy másik, törökországi Roszatom-projektet is igyekszik elgáncsolni a berlini kormány, addig

az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval közös termonukleáris projekt (az ITER – a szerk.) szép csendben haladhat. Orosz részvétellel.

Mi ez az újabb kettős mérce?

A Világgazdaság arról írt, a német szövetségi exportengedélyezési hivatal nem pusztán a Paks II. irányítástechnikai berendezésének kiviteli engedélyét blokkolja, hanem az Akkuyu Atomerőmű egyik kulcsberendezésének kiviteli engedélye is késik. A német cég jelezte, kitart a szerződés teljesítése mellett, ugyanakkor nem tudni, hogy mindez miként érinti a török erőmű első blokkjának idén tavaszra tervezett fizikai indítását.

A lap szerint sokatmondó a Siemens Energy szóvivőjének nyilatkozata is, amely a német nyelvű Ungarnheute.hu oldalon jelent meg. Oliver Sachgau megerősítette a cég elkötelezettségét a Paks II. irányítástechnikai berendezésének beszállításáról szóló 2019-es szerződés iránt, de jelezte, hogy az exportengedély még mindig függőben van, és nem tudni, azt mikor kapja meg a német vállalat.

– szögezte le.

Mit mond erre Szijjártó Péter?

Noha az újabb brüsszeli szankciós csomag nem vonatkozik az atomenergiára, a jelek szerint a német kormány így próbál meg fogást találni a Roszatom projektjein, írja a lap.

A kérdés viszont politikai szintre került, amit jelez, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan bírálja a német exportügynökséget, amely még nem hagyta jóvá az új paksi blokkok irányítástechnikájának kivitelét, míg a francia konzorciumi partner esetén Párizsban ezt már megtették.

És ahol nem gond az oroszok jelenléte

A World Nuclear News mindeközben arról írt, hogy Roszatom-szállítmány indult az Európai Unióval és az Egyesült Államok közösen épített termonukleáris kísérleti reaktor építéséhez, ami Franciaországban található.

Az orosz cég közleménye szerint az idei évben 200 millió tonna berendezés szállítását tervezi az orosz cég az EU, USA, Oroszország, Kína, Japán, Dél-Korea által közösen finanszírozott projektbe

(ITER), amely várhatóan 2025-ben készül el, és amit a finanszírozó országok egyenlő mértékben használhatnak majd kísérleti kutatásaik elvégzésére.

Nyitókép: Paks II. (Forrás: Világgazdaság)

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2023. február 18. 07:28
Kommunizmus nincs sehol. Kommunisták meg vannak. Itt is!
Taincu
2023. február 17. 20:30
200 millió tonna berendezés? Ez nem elírás véletlenül?
Zsolakomarom
2023. február 17. 19:37
Szoval hazudsz xDD, nincsenek szamok sehun "Megsúgom, csak 8 ország van mögöttünk az EU-ban, gazdasági mutatókban és életszínvonalban." Nem lep meg.
Zsolakomarom
2023. február 17. 18:39
Orban lop, s kirohogi a magyar embereket https://index.hu/gazdasag/2023/01/06/fizetes-atlagber-atlagkereset-fizetesemeles-orban-viktor-nyugdijak-pedagogusok-europai-unio-miniszterelnok/ Orbán Viktor éves bruttó fizetése a tizedik legmagasabb Európában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!