Gulyás: Ha a NATO belép a konfliktusba, az a harmadik világháborút jelentené

2023. február 25. 13:01

Energiaárak, gyermekvédelem, szélsőbaloldali erőszak, NATO, háború – összefoglalónk a szombati Kormányinfóról.

2023. február 25. 13:01
null

A kormány szerdai ülésén a háború, a gazdaság és a gyermekvédelem kérdéseivel foglalkozott, ismertette szombati sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tizedik uniós szankciós csomag elfogadásával egyidőben Európa sodródik a háború felé. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a magyar érdek még mindig az, hogy kimaradjunk a háborúból, fegyvereket pedig továbbra sem fogunk szállítani, ellenben tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetnek a felek között. Budapest továbbra is úgy látja, hogy a nemzetközi jogot Oroszország sértette meg, agressziót elkövetve. 

Marad a rezsicsökkentett energiaár

A kormány mindent megtesz, hogy enyhítse a kárpátaljai magyarság szenvedését. Ezen kívül az ukrán népnek is folyamatos számos formában segítséget nyújtunk, jelezte Gulyás Gergely. A kormány világos álláspontja, hogy ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, az okozott pusztítás felfoghatatlan. Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, mondta Gulyás Gergely. 

Mint mondta, ha a NATO tagállamai a konfliktus részeivé válnának, az egyet jelentene a harmadik világháború kitörésével. 

Gulyás egyébként nem lát esélyt arra, hogy orosz katonák lépjenek Kárpátalja területére, még akkor sem, ha az eredeti orosz tervek között ez szerepelt.

A magyar gazdaság erejét mutatja a miniszter szerint, hogy a jelentős energiaár-emelkedés közepette ma 46 000 emberrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, mondta Gulyás Gergely, aki ígéretet tett arra, hogy

a rezsicsökkentett energiaárakat az átlagfogyasztás erejéig a kormány fenntartja.

A kormány elkötelezett a 3,9%-os költségvetési hiánycél tartása mellett. Az érintett szektorokban működő vállalatoknak idén is be kell fizetniük az extraprofit-adót, hangsúlyozta Gulyás. 

Át kell tekinteni a gyermekvédelmi szabályokat

Ismét a figyelem középpontjába került a gyermekvédelem ügye, mondta a miniszter. Tűrhetetlennek nevezte, ha bárki, aki gyerekekkel foglalkozik, visszaél helyzetével, egyetlen hasonló eset sem maradhat következmények nélkül, hangoztatta. A tankerület vezetőjét elbocsátották, mert kapott jelentést a pedagógus asszisztenssel kapcsolatban, a tankerület mégis alkalmazta őt, ami felelőtlenség volt. 

Tavaly már 261 olyan eset jutott a hatóságok tudomására, amikor kiskorúak sérelmére követtek el bántalmazást. Mint mondta, 1989 óta a legnagyobb egyetértés a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban alakult ki a társadalomban, a gyermekvédelmi szabályokat pedig át kell tekinteni.

A belügyminiszter utasította a hatóságokat, hogy minden hasonló esetben gyors vizsgálatot folytassanak le. Mint mondta, egyetértenek Bagdy Emőke professzor emerita véleményével: ha valaki kiskorúval szemben ilyet követ el, 

az pedofil, cselekedetét pedig meg kell akadályozni.

Később arról is beszélt, ezzel kapcsolatos negatív külföldi visszhangok nem foglalkoztatják a kormányt, bár eddigi tapasztalatuk alapján e téren a józan ész uralkodik még Brüsszelben és egyértelmű, hogy a pedofilokkal szemben minden lehetséges módon védelmezni kell a gyermekeket. 

A lehető legszigorúbb fellépésre van szükség a szélsőbaloldali erőszakkal szemben

Újságírói kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, ha az orvosi kamara egyes tagjai politizálni akarnak, lépjenek be a nekik szimpatikus pártba, de az nem fogadható el, hogy a kamarával is részleteiben egyeztetett rendszerrel szemben a partnerségi együttműködésből kiszólva politikai vitákat generálnak egyesek.

A miniszter nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a pápa áprilisban Magyarországra látogat. A Vatikánnal való kapcsolat kiváló, mondta, ráadásul a legfontosabb világpolitikai kérdésben a magyar és vatikáni álláspont áll legközelebb egymáshoz. Bízunk abban, hogy a Szentatya hangja elegendő lehet, ha a békefelhívásról van szó. A miniszter elmondta, a látogatás részleteit a Vatikán hozza majd nyilvánosságra, a várakozások szerint Ferenc pápa minden közjogi méltósággal találkozni fog. 

A lehető legszigorúbb fellépésre van szükség, amikor szélsőbaloldali csoportok a múlt legsötétebb árnyait láttatják újra Budapesten, utalt az antifa-csoportok közelmúltban tett erőszakos cselekményeire Gulyás Gergely. 

Orbán Viktor esetleges kijevi látogatásával kapcsolatban azt mondta, jó lenne, hogy ha egy ilyen találkozó megvalósul, annak témája lehetne a kárpátaljai magyar közösség helyzetének javítása is. 

Gulyás Gergely nem erősítette meg, hogy létrejönne egy nemzeti építőanyag-kiskereskedelmi hálózat, akár a dohányboltok mintájára. Mint mondta, van erre vonatkozó előterjesztés, amit már tárgyalt is a kormány, de döntés egyelőre nem született. 

Érdekünk az erős NATO

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a budapesti efebofil pedagógus-asszisztens botránya utána PDSZ vezetője úgy reagált, a szakszervezet csak munkajogi kérdésekkel foglalkozik és senki magánéletével nem, Gulyás Gergely úgy reagált, egy magára valamit is adó szakszervezet egy ilyen nyilatkozat után elüldözi a vezetőjét. 

A Brüsszellel folytatott vitákkal kapcsolatban azt mondta, jelenleg az Európai Bizottság oldalán pattog a labda, de

a bizottsági működést nem a közösségi jog, hanem a politika határozza meg. 

Magyarország egy erős NATO-ban érdekel, hangsúlyozta Gulyás Gergely, ehhez pedig szükséges, hogy minél több erős ország csatlakozzon a szerződéshez, utalt a finn és svéd csatlakozási szándékra a miniszter. Mint mondta, mindkét országból érték hazánkat az elmúlt években igaztalan vádak, noha például Finnországban a sajtó sokszínűsége nem hasonlítható ahhoz, amit Magyarország biztosít. „Mindkét országtól azt várjuk, hogy több tiszteletet tanúsítsanak Magyarországgal szemben”, fogalmazott a miniszter. 

Gulyás Gergely a sajtótájékoztató során reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megvalósulhat a legmagasabb szintű magyar-izraeli csúcstalálkozó, hozzátéve, a két miniszterelnök rendszeresen tárgyal telefonon és elismerően szólt, amiért Izrael is folyamatosan a tűzszünet és a béke pártján foglal állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban. 

Orvosi kezelést javasolt a szlovák külügyminiszternek

Magyarország több mint kétmilliárd eurót fordított eddig határvédelemre, amellyel nem csak hazánkat, hanem Európát is védjük. A bizottság elnökének minapi nyilatkozatát üdvözölte Gulyás Gergely,

reményét fejezve ki, hogy többszöri kérés után az Európai Unió a magyar kiadások legalább egy részét hajlandó lesz utólag finanszírozni.

A miniszter azonban óvatos optimizmusának adott hangot ez ügyben. 

A miniszer orvosi kezelést javasolt az ügyvezető szlovák kormány külügyekért felelős tagját, aki a közelmúltban élesen bírálta Orbán Viktort és hazánkat. Mint mondta, magyar példát is láttunk az elmúlt évtizedekben arra, amit most Szlovákia esetében is tapasztalunk, hogy sokpárti koalíciókba olykor bolondok is bekerülnek. Komolyan vehető tárgyalások a két ország között akkor lesznek, amikor Szlovákiának lesz felelős kormánya, mondta Gulyás Gergely. 

A magyar gazdasági növekedés nagyobb mint az uniós

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió növekedési átlagánál egy százalékponttal nagyobb mértékben növekedett a magyar gazdaság tavaly az egész év viszonylatában. Ő maga titkon hasonlóra számít idén is, legalábbis arra, hogy az EU átlagánál nagyobb arányú gazdasági növekedést tudhatunk majd magunkénak 2023-ban is. 

A kormánypártok által előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot akár a baloldali pártok is támogathatják, ennek Gulyás elmondása szerint örülne is, ám emlékeztetett, a baloldali frakciók jellemzően inkább háborúpárti nyilatkozatokat tettek az elmúlt egy év folyamán. 

Összefoglaló videót a sajtótájékoztatón elhangzottakról itt tekinthet meg:

 

Bagdy Emőke a pedagógia asszisztensről: Ha nem statuálunk példát ezzel a konkrét esettel, akkor nagy baj lesz

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát kérdezte az Origo a 15 éves fiúval szexuális kapcsolatot létesítő iskolai asszisztens ügyéről. „Mondjuk ki őszintén és tisztán, ez pedofília. Ha bármiféle más elnevezést gyártott is rá az új nevezéktan, ez akkor is a pedofília kategóriájába esik, mert a még fejlődésben lévő ifjúságnak a traumatizálásáról van szó.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. február 25. 20:25
Lady Dömper, te is mehetsz majd tábornoknak és vezetheted majd a tíz magyar tank egyikét a dömpered helyett! 🐷🐷🐷🐷🐷🐷
olajfa1
2023. február 25. 18:52
Az elején egy okoska ellenzéki ujságírónak nevezett hülyegyerek megkérdezte Gulyás úrtól hogy a majd' 1,4millió visszaküldött "nemzeti konzultáció" nem kevés-e... NEM!!!! NEM KEVÉS!!! /ezt most én mondom!!!!/ MERT!: a "visszaküldés" NEM SZEMÉLYENKÉNT!!! történt!!! hanem "HÁZTARTÁSONKÉNT"!!! Vagyis egy-egy visszaküldött "kérdőív" mellett TÖBB SZEMÉLY IS LEHET!!! /és akkor pl a gyerekeket nem is számoltuk bele a szavazatokba... vagy a "külföldön levőket"!!!... ÍGY KELL ÉRTÉKELNI! az 1,4millió visszaérkezett ívet!...
..--..
2023. február 25. 18:42
- zsoltkom- "Gulyás: Ha a NATO belép a konfliktusba, az a harmadik világháborút jelentené" Ez még csak olyan időjárás-jelenős feltételezés. De, ha már NATO-részvételt képzel el Gulyás, akkor arra már most konkrétan kitérhetett volna, hogy Magyarország az adott helyzetben harcolna-e a NATO oldalán? Csak, hogy a világ tudja, kinek az oldalán áll Orbán. Ugyanis olyan hamis szavú tud lenni, hogy az anyukája sem ismeri fel Orbánban a fiát.
olajfa1
2023. február 25. 18:41
Reméljük hogy a NATO nem fog belépni a háborúba, mert akkor nem ússzuk meg atombombázás nélkül... Az meg akkor a világvége lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!