Megkezdődik a kitermelés egy hazai gázmezőn

2023. február 13. 13:28

Üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen.

2023. február 13. 13:28
null

Február 13-án üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen – közölte hétfőn az Energiaügyi Minisztérium, emellett Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.

A békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező megkutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg – tájékoztat az Energiaügyi Minisztérium. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött. A Corvinus-projektet 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánították.

A termelési tesztek alapján a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése megkezdődik.

Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni.

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. február 13. 22:49
Hiihihiihi. Nálunk az amy ,?? cég a 20ikat fúrja. Összesen talán az 50ik körül. Szcsére 3at nálam is találtak.
llnnhegyi
2023. február 13. 17:26
381 Ft/euró Ugyan miért?
Ficium
2023. február 13. 14:52
Földgáz (hallod Gréta) ellen nincs kifogás, mert usa érdekeltség. Akksigyár ellen is csak azért, mert kínai.
Paskai
2023. február 13. 14:17
Lám-lám, mikor a ruszkik már nem tudják megakadályozni a kitermelést, egyből meglódul. Nekünk létfontosságú az ukrán győzelem a ruszki iga lezárása. Egy kérdés maradt: hogy kellene hazapicsákolni az imperialistákat? Mert akkor jönne el a szép, magyar szabadság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!