Vizsgálatot indítottak a Telekom ellen a nullás díjszabás miatt

2023. január 24. 18:27

Az NMHH szerint az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része.

2023. január 24. 18:27
null

Vizsgálatot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom szerződésmódosítása miatt. Az NMHH közleménye szerint a Magyar Telekom úgy tájékoztatta előfizetőit a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről, hogy az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része, és az előfizetőket megillető jogokról sem szóltak.

Megjegyzik, az utóbbi időben több olyan jellegű hír jelent meg, amely szerint a változtatások hatására »megszűnik a Facebook ingyenessége«.  Az NMHH fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ez félrevezető információ.

„A valóság az, hogy magáért a tartalomért fizetendő díjat a nullás díjszabás kivezetése nem érinti, vagyis, ha eddig fizetni kellett érte (például a zenei streamingszolgáltatóknál ez a jellemző) akkor ezután is kell, ha pedig nem, akkor a kivezetés sem változtat ezen” – áll a hatóság közleményében.

A nullás díjszabás (zero-rating) azt a konstrukciót jelenti, hogy azok az előfizetők, akiknek adatmennyiségben korlátozott internet-hozzáférésük van, bizonyos tartalmakhoz (Facebook, Messenger, Instagram, Spotify ) úgy férhetnek hozzá, hogy az nem számít bele az adatkeretbe, vagyis az ezzel járó adatforgalom nem fogyasztja az adatkeretet.

 

Viszont az előfizetők a nullás díjszabás kivezetését követően tapasztalni fogják, hogy a korábban nullás díjszabás alá eső tartalmak a továbbiakban csökkenteni fogják felhasználható adatkeretüket. Ezáltal megnövekedhet a havi adatigényük, amelyet nagyobb adatcsomag választásával, másik díjcsomagra áttéréssel vagy akár szolgáltatóváltással orvosolhatnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tudomására jutott, hogy a Magyar Telekom úgy tájékoztatta előfizetőit a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről, hogy az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része, és

az előfizetőket megillető jogokról sem szólt,

ezért a hatóság máris vizsgálatot indított az ügyben.

Egyúttal felhívja az előfizetők figyelmét arra, hogy az előfizetők felmondhatnak a számukra hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás esetén, megéri összehasonlítani a piaci ajánlatokat.

Kapcsolódó

Napok óta terjed a sajtóban, hogy tavasztól fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram vagy éppen a Spotify használatáért is. Noha nem közvetlenül, hanem az adatforgalmunkon keresztül. Mutatjuk, mely alkalmazások lesznek pár hónap múlva már csak az adatforgalmunk terhére használhatók. BŐVEBBEN...

(MTI) 

Nyitókép: MTVA Bizományosi/Róka László 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
18.0 fok
2023. január 25. 07:48
de miért a telekomot vizsgálják és nem mondjuk a mandinert, akik napok óta valótlan faszságokat adnak címnek az ezt boncolgató cikkeiknek?
-Zsolt-
2023. január 25. 01:51
A man-dínó a legnagyobb fake news terjesztő vállalat.
T. Péter
2023. január 25. 01:32
"Megjegyzik, az utóbbi időben több olyan jellegű hír jelent meg, amely szerint a változtatások hatására megszűnik a Facebook ingyenessége. Az NMHH fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ez félrevezető információ." Mekkora bírságot kaptok akkor, Mandiner, az összes eddigi ilyen cikkért? :-)
-Zsolt-
2023. január 25. 01:24
Ki kell csinálni az Vodafone konkurenciáját, és mindenkit átterelni az új államilag kontrollált és lehallgatott Pegasusfone-ba. Közben el kell hinteni, hogy a facebook, instagram, messenger, whatsapp fizetős, hogy lehetőleg minél többen leálljanak azokról is, és csak a közmédiából tájékozódjanak és a fideszes fejlesztésű Faecesbook-ot használják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!