Nekimegy a MOL a szlovák kormánynak: jöhet a per?

2023. január 18. 16:29

A MOL a washingtoni választott bíróság elé akarja vinni az ügyet.

2023. január 18. 16:29
null

Az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli portál, az Euractiv mellett a szlovák Hlavné správy is részletesen foglalkozik azzal, hogy a MOL perre készül a szlovák kormány ellen. A felek közötti ellentét mögött a hiedelmek szerint az áll, hogy Igor Matovic volt szlovák miniszterelnök és a jelenlegi kormány volt pénzügyminisztere a Nemzeti Tanácsban a MOL-t kritizálta. 

Igor Matovic a parlamenti vita során az intézkedést a magyar tulajdonos elleni szabályozásként mutatta be. A szlovák vezetés decemberben hagyta jóvá, hogy rendkívüli nyereségadót vet ki többek között a Slovnaftra, mely a MOL tulajdonában áll. 

– fogalmazott Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Hlavé správy megjegyzi, a MOL és a Slovnaft annak ellenére szeretne továbblépni az ügyben, hogy a kormány a Slovnaft nyomására több engedményt is tett az első javaslatukhoz képest. Az adókulcsot 70 százalékról 55 százalékra csökkentették, és a beszedési időszakot csak egy év utánra korlátozták.

Ez azt jelenti, hogy a Slovnaft csak 2022-ig fizeti a különadót, melyet 2025-ig kellett volna tartania.

Ennek ellenére a MOL a washingtoni választott bíróság elé akarja vinni az ügyet.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sgyuri
2023. január 20. 12:03
Igaz már évek óta tudjuk, hogy két uniós ország közötti vitában nem megengedett az unión kívüli bíróság határozatához fordulni (sedexo ügy) https://telex.hu/gazdasag/2023/01/20/a-sodexo-ugy-nagy-titokban-megallapodott-a-magyar-allam-a-francia-cafeteria-cegekkel A MOL tehát eleve jogsértést követ el egy unión kívüli bírósághoz fordulással.
Ügyek
2023. január 18. 19:07
Maguk trollok csak a szándékos hazudozásra, hantázásra, megtévesztésre, alpáriságra, altesti humorra, cinizmusra, szemtelenségre, rosszindulatra és gonoszkodásra vannak kódolva.
fatman
2023. január 18. 17:30
Helyes... Ezt a szlovák kormányt ütni kell :)))
DE JÓ
2023. január 18. 17:20
Szóljon már valaki ennek a pöcs Hernádinak, hogy ne most. A bolgár ogre, Jurova meg Weber már dörzsölik a tenyerüket, hogy működni fog az oszd meg és uralkodj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!