Áll a bál: az EU teljesen kiakadt a magyar vétón, pedig még a nekünk járó pénzeket se utalták

2022. november 11. 13:15

Pedig a magyar álláspont világos: rossz tapasztalatunk van az uniós hitelfelvétellel, a koronavírus-járvány alatt felvett pénzből járó támogatást hazánk azóta sem kapta meg. 

2022. november 11. 13:15
null

Nagy csata folyik az Európai Unióban a nyílt színen, illetve a kulisszák mögött Ukrajna további megsegítésétől, Magyarország megint a viták kereszttüzébe került. Az EU diplomatáit, politikusait nagyon felháborította, hogy Varga Mihály kedden az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján bejelentette, hazánk nem fogja támogatni az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós mentőcsomagot – derül ki a Politico cikkéből, miután több érintett bizalmasan elmondta ezt a lap újságírójának. A hírek szerint különösen Annalena Baerbock német zöld külügyminiszter van kiakadva. Azt nyilatkozta, Magyarország „pókerjátszmát” folytat, belengetett vétójával nyomást próbál gyakorolni Brüsszelre egy különálló jogállamisági vitában. (Erről részletesen itt olvashat.)

Azóta sem kaptuk meg a támogatást

Pedig a magyar tárcavezető világosan ismertette hazánk álláspontját. Magyarország azért sem támogatja a segítségnyújtás ilyen formáját, mert rossz tapasztalata van az uniós hitelfelvétellel. A koronavírus-járvány alatt felvett uniós hitelből járó támogatást Magyarország ugyanis azóta sem kapta meg. 

Az Európai Bizottság 2023-ban havi 1,5 milliárd eurós, éves szinten legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna finanszírozási szükségleteinek fedezésére. Az uniós bizottság az ehhez szükséges hitel felvételéhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. A testület továbbá azt szeretné, ha a felvett hitel mintegy 630 millió eurót kitevő összegű kamatfizetését a tagországok átvállalnák. Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint havonta 3-4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200-1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Ezen összeg összeállításában

A magyar pénzügyminiszter világossá tette, hazánk készen áll Ukrajna további megsegítésére, eddig egyébként több mint egymillió menekültet fogadott, és a háború február 24-i kezdete óta már több mint 31 milliárd forintot fordított a háború sújtotta ország támogatására. Sőt, Magyarország már korábban is jelentős összegekkel segítette Ukrajnát, a háború előtt a makropénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével támogatta a szomszédos országot.

Több mint elég volt

Szijjártó Péter korábban szintén egyéretelműen elmondta a magyar álláspontot. Eszerint a külgazdasági és külügyminiszter a hétfői Közép-Európai Kezdeményezés bulgáriai külügyminiszteri találkozóján üdvözölte, hogy az EU újabb támogatási csomagot készít elő Kijev számára, azonban kijelentette, Magyarország jóval régebb óta segíti különböző módokon a szomszédos Ukrajnát azoknál, akik most az ország „legjobb barátaiként tüntetik fel magukat”. Rámutatott, a kormány tíz- és százmillió eurókban mérhető összegeket fordított az ukrajnai

„Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren” – közölte.
„Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt” – fogalmazott meglehetősen markánsan Szijjártó.

Nyitókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.MTI/EPA/Sascha Steinbach
   

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 12. 01:19
Vegyék már tudomásul, hogy egy szuverén ország vagyunk, és jogunk van nem felvenni adósságot a nyakunkba, ha nem akarunk. Az Ukrajnájukat meg basszák meg. A kárpátaljai magyar kisebbséggel törődnének inkább, akiket az ukránok elnyomnak. A náciknak meg kuss van Európában még úgy ötszáz évig. Már tisztára náci koncentrációs tábor ez az egész EU.
sorivo4
2022. november 12. 00:37
A bukósisakos náci ribanc bekaphatja.
Kacorka
2022. november 11. 19:52
Akiknek volt sok pénze a pusztító fegyverekre, legyen pénze az építésre is.. ( Ja, mondta már valaki az eu-ban rajtunk kívül, hogy "BÉKE!" ??
egyvilág
2022. november 11. 19:50
Az EU-s pénzekről, világosan: https://egyvilag.hu/index.shtml#PT114_euspenz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!