Felmentették a haderőfejlesztési államtitkárt

2022. november 15. 08:47

Maróth Gáspár megbízatása keddtől már nem él.

2022. november 15. 08:47
null

Orbán Viktor javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát, derül ki a hétfő késő esti Magyar Közlönyből.

Maróth megbízatása keddre már meg is szűnt.

A HVG cikke szerint Maróth az előző Orbán-kormányban is a védelmi fejlesztéseken dolgozott, akkor még kormánybiztosként. 2017-ben a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Fegyverzeti Igazgatója volt, egy évvel korábban még a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökeként funkcionált. Az első Orbán-kormány idején pedig ő volt a miniszterelnök személyes tanácsadója. 2001 és 2016 között a privát szektorban tevékenykedett, illetve 2001-2003-ig a Nemzeti Egészségügyi Program igazgatóhelyettese volt – írja a lap.

A VG szerint a történtek összefügghetnek azzal, hogy néhány nappal ezelőtt létrejött a Miniszterelnök Katonai Irodája, ami a Miniszterelnöki Iroda és a Miniszterelnöki Programiroda mellett segíti a kormányfő munkáját és feladatainak ellátását. A kormányfő közvetlenül irányítja a Miniszterelnök Katonai Irodája vezetőjének tevékenységét, akinek a személye jelenleg még nem ismert.

A portál szerint a posztra Maróth Gáspár „már csak az életútja miatt is” alkalmas lehet.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haus Fiegl
2022. november 15. 15:10
Hala istennek, magasabb polcra kerult Maroth ur! Jo egeszseget kivanok neki!
airmax
2022. november 15. 12:18
Na ez legalább egy-egy értelmes cikk a témában... És úgy néz ki a kabinetiroda katonai részlegét fogja vezetni... https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221115/maris-megvan-palkovics-laszlo-uj-helye-578926 https://www.portfolio.hu/global/20221115/valoszinuleg-megvan-hol-folytatja-maroth-gaspar-578928
lofejazagyban
2022. november 15. 11:50
hm, sem a honvédelmi miniszter, sem a kabinetfőnöke nem volt katona. Maróth volt-e?
airmax
2022. november 15. 11:34
Ennyi hülyeséget rég olvastam... még a kommentek közt is... Ha valaki nem tud a háttérben levő két dolgot összekapcsolni, vagy legalábbis sejteni az összekapcsolás lehetőségét az ne nyilvánuljon meg politikai ügyekben... 1: Maróth Gáspár az új kormány megalakulása előtt nem tartozott a hoinvédelmi minisztériumhoz, hanem a miniszterelnök közvetlenül felügyelte.. (és így a haderőfejlesztési programot is) 2: MG bekerült a minisztériumba ami a korábbihoz képest át lett szervezve, és nem biztos, hogy olyan módon, hogy a Zrínyi program biztosan a legjobb módon fusson... (pl államtitkárként más országok minisztereivel kell bratyizni, és nem feltétlen az idehozni kívánt gyártók vezetőivel, akikkel már kialakult egy értékes kapcsolat... 3: Létrejött a miniszterelnöki kabinet irodán belül egy katonai iroda. (Gyengébbek kedvéért a kabinet azt jelenti a miniszterelnöknek van egy saját szakértő csapata, aminek segítségével átlátja a minisztériumoknál foyló tevékenységet..) (Teszek ide még egy zárójeles 4. pontot... Esetleg nem lehetetlen, hogy nem tudott jól együttműködni az honvédelmi miniszterrel.. Szerintem nem is igazán neki való volt a HM államtiutkárság... Ezt nem tudom, de ha így van is akkor is lesz egy következő fordulat...) Maróth Gáspár kulcs ember a Zrínyi projektben és nem nélkülözhető a nála felhalmozott ismeret, tehát én a magam részéről várok egy következő lépést... (amit még nem ismerünk és emiatt a sok idióta nekiáll károgni...) aminek keretében akár pl a kabinet katonai irodájában, akár az új katonai gyártó cégeket felügyelő testület vezetésében továbbra is kulcs poziciót fog betölteni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!