Politico: Így vált mérgezővé Lengyelország és Magyarország szerelmi kapcsolata

2022. november 30. 09:28

A Magyarországnak szánt uniós források kérdésében Lengyelország választhat, hogy továbbra is politikai fedezéket nyújt Budapestnek, vagy elszakad tőle – írja a lap.

2022. november 30. 09:28
null

Lengyelország és Magyarország az Európai Unió rosszfiúi, akik egy ideje már egymás hátát vakargatják – írja a Poltico. Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója most úgy tűnik, hogy szakítást okozhat közöttük. Az EU legutóbbi kísérlete, hogy megbüntesse Budapestet azért, ahogyan megfojtotta a demokráciát, lehet az a pillanat, amikor Lengyelország megmutatja, mennyire megdöbbentette egykori bűntársa.

A legutóbbi, Varsót bosszantó politika az, hogy Orbán Viktor megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot és a minimális társasági adóról szóló globális megállapodást. Míg Putyin inváziója előtt Varsó ezt legitim lépésnek tekinthette volna, most, amikor keményen fellép Oroszországgal szemben, és segíteni akar Ukrajnának, Orbán kíméletlen taktikája átbillentheti a határon.

A vita a napokban csúcsosodik ki, amikor a kormányok szavaznak a Magyarországnak szánt további uniós források befagyasztásáról.

A Bizottság a tervek szerint szerdán tesz hivatalos javaslatot a lépésre. Az EU tisztviselői szerint Lengyelország választhat, hogy továbbra is politikai fedezetet nyújt Budapestnek, vagy elszakad tőle. A forró kását ezután az EU fővárosai kapják meg, akiket arra kérnek majd, hogy feltételesen hagyják jóvá Magyarország kiadási tervét a tömb járvány utáni helyreállítási alapjának keretében, valamint fagyasszák be a 7,5 milliárd eurós rendes pénzeszközöket.

A döntést a pénzügyminiszterek jelenleg december 6-ra tervezett találkozóján kellene meghozni, de az uniós nagykövetek csütörtöki találkozóján már tisztább képet lehet majd kapni. Bizonyos mértékig Lengyelország döntése ezúttal inkább szimbolikus lesz, az EU-n belüli politikai átrendeződés irányába mutat, mintsem konkrét hatása lenne. Még ha Lengyelország és Olaszország - ahol a szeptemberi választásokon oroszbarát elemeket tartalmazó konzervatív kormány alakult – Magyarországgal szavazna is, akkor is valószínű, hogy mindkét döntést minősített többséggel fogadnák el, ami a tömb lakosságának 65 százalékát kitevő uniós országok 55 százalékát jelenti. Ez azt jelentené, hogy Magyarország megkapná a jóváhagyást, de addig nem kapna pénzt, amíg nem teljesíti az összes kért reformot.

Egyelőre nem világos, hogy Lengyelország hogyan fog szavazni, hiszen neki saját érdeke is van.

Megpróbálja kicsikarni az uniós forrásokat Brüsszeltől, és a hajlandóság apró jeleit mutatja, hogy hajlandó lépni. Mivel a jövő őszi választások egyre inkább vitatottnak tűnnek, a kormánynak érdeke, hogy a Bizottság jóváhagyását elnyerje a kifizetésekhez az országnak szánt pénzeszközök felszabadításának kérdésében – írja a lap.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) tárgyal a varsói miniszterelnöki hivatalban 2021. december 3-án. Orbán Viktor európai konzervatív pártvezetők munkaülésén vesz részt Varsóban.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 30. 15:08
Zuhanunk.
Vakfolt
2022. november 30. 13:11
Szóval Magyarország azt mondta, hogy adósodjatok el ahogy akartok, meg segítsétek az ukránokat ahogy akarjátok, de mi nem veszünk ebben részt, ezt most arra próbálják átkeretezni, hogy éket verjenek a lengyelek és a magyarok közé. Kibaszott kígyófészek.
elfújta az ellenszél
2022. november 30. 13:00
Röviden összefoglalva az írás lényegét: oszd meg és uralkodj. Amerika számára Európa könnyű vadászterep ilyen szempontból
airmax
2022. november 30. 12:22
Aha... Most már az eu pénzek kapcsán is össze akarnak ugrasztani bennünket a lengyelekkel... egyikkel elárultatni a másikat és mindkettőt átkúrni.... Ügyes... De remélem mind a magyar, mind a lengyel politikusok vannak olyan profik, hogy ezt nem szopják be... a magyorokban biztos vagyok , de a lengyelekba már nem bízom annyira, mint mondjuk egy éve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!