Az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet

2022. november 30. 12:18

Ez 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

2022. november 30. 12:18
null

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. Közölte: a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte:

Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

„A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében” - emlékeztett az uniós biztos.

(Cikkünk frissül)

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 414 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 30. 17:03
A lényeg, hogy minden tervet fogadjatok el és végül ne adjatok egy vasat sem. Akkor legalább tudjuk, hogy végre megvalósul a kétsebességes Európa: lesz akinek mindent szabad, ha elég liberális megkap mindent. És lesz akinek csak a szabályokat kell betartani és a rá eső részt rendszeresen befizetni.
Felhasználo74
2022. november 30. 17:02
No azért a hitelt csak oda adják úgy másfél év után :) Nehogy azt mondjuk hogy nem fizetünk mert nem kaptuk meg :)
Akitlosz
2022. november 30. 16:48
Ér ez a pénz annyit, hogy Magyarország feladja érte a szabadságát és függetlenségét?
Akitlosz
2022. november 30. 16:46
"2300 milliárd forint" Ilyen szám nem létezik. Érthetetlen, hogy a politikusok, a közgazdászok és az újságírók számára a billió fogalma mitől felfoghatatlan. Talán nem kellett volna tönkretenni a forintot és akkor nem kellene ekkora számokkal számolni. Annak mi értelme van, hogy ma 77 969,5 forint jelent annyit, mint a középkorban 1?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!