Bod Péter Ákost ajánlja a Transparency International az Integritás Hatóságnak a korrupcióellenes harcban

2022. október 12. 15:30

A Hatóság elnökét és elnökhelyetteseit 2022. november 4-ig ki kell nevezni.

2022. október 12. 15:30
null

Korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti, a jogállamisággal kapcsolatos szakmai párbeszéd jegyében megjelentek a Magyar Közlönyben azok a szabályok, amelyek révén az uniós költségvetés védelme hatékonyabb kereteket kap.

Három személyt ajánl a Transparency International Magyarország (TI Magyarország) abba a bizottságba, amely aztán kiválasztja majd az Integritás Hatóság vezetőjét – írja közleményében a civil szervezet.

A három személy:

Bod Péter Ákos közgazdász az Antall-kormányban miniszteri tárcát vállalt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett. A Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának elnöki tisztét látja el jelenleg.

Jancsics Dávid szociológus, korrupciókutató magyarországi pályafutása után egy évtizede az Egyesült Államokban dolgozik, jelenleg a San Diego State University-n tanít. Szintén tagja a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának.

Marschall Miklós „a korrupció elleni küzdelem nemzetközileg elismert szereplője, aki több mint 15 éven át dolgozott a Transparency International Berlinben működő központi Titkárságának helyettes vezérigazgatójaként”.

A TI szerint az „Integritás Hatóság vezetőinek a kiválasztásában az Alkalmassági Bizottság kulcsszerepet játszik, mert összeállítja azt a listát, ami alapján – az Állami Számvevőszék elnökének közreműködésével – az államfő végül eldönti, hogy kinek adja a megbízatást. Ahhoz, hogy a shortlistre az Integritás Hatóság vezetésére valóban rátermett, érdemes emberek kerüljenek, arra van szükség, hogy az Alkalmassági Bizottság tagjai feddhetetlen, senki javára elfogultsággal nem vádolható és kiválóan felkészült szakértők legyenek. Meggyőződésünk, hogy Bod Péter Ákos, Jancsics Dávid és Marschall Miklós ennek a követelménynek megfelel.”

 

Kép: Ficsor Márton

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DeGar
2022. október 12. 21:23
Nincs borzasztóbb, mint sértődött emberek bosszúja.Bod Péter, Mellár, Csaba László stb. Azt hiszik, hogy az emberek amnéziásak, és nem emlékeznek a sértettségük előtti időkre.
Ninini
2022. október 12. 18:06
wehehe. Jó bornak is kell cégér. Hát még szarnak. Ezek magukat ültetnék oda. Átláthatóságilag.
Magorka
2022. október 12. 17:57
Mi köze van ehhez a Transparency International Magyarország-nak, de tényleg?
Ólat a trolloknak
2022. október 12. 17:28
:-DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!