Palkovics a gázkészletről és a télről: Amennyiben a helyzet nem változik, kezelhető lesz

2022. szeptember 29. 22:25

„2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja” – fogalmazta meg a hosszútávú célokat a miniszter.

2022. szeptember 29. 22:25
null

Magyarország semmi olyan kezdeményezést nem támogat, amely veszélybe sodorná az energiaellátást, az uniós gázárplafon értékeléseink szerint ehhez vezetne – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter csütörtökön Brüsszelben a hvg.hu tudósítása szerint.

Amennyiben az orosz gázszállítások leállnak, az nem csak Magyarországot, de más uniós tagállamot, például Szlovákiát is érintené, ezért jelen pillanatban az orosz gáztól való teljes függetlenedés nem vállalható – hangzott el a tájékoztatón. Palkovics azt is közölte, hogy a déli irányból érkező gáz Magyarországnak elég ahhoz, hogy a már betárolt és betárolandó gázkészlettel egészen márciusig fedezni tudja a teljes gázfogyasztást.

Palkovics László kitért a magyar energiastratégia felülvizsgálatára is. Mint mondta, a kormány elkészítette azt az energiaátmeneti tervet, amely a földgáz arányát hivatott csökkenteni az energiamixben. A 16 milliárd eurós program célja, hogy 2050-ig a magyar végfelhasználói energiamix a jelenlegi 45 százalékkal szemben kevesebb mint 10 százaléknyi gázt tartalmazzon. „2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2022. szeptember 30. 07:09
Palkovics, Orbán, Pintér, Szijjártó, Lázár... Egyenként többet érnek, mint a komplett árnyékkormány Ferenc testvérrel a hátuk mögött. Így elkerülhetjük a totális szétesést, a lakosság tönkremenetelét.
Sany Xepi
2022. szeptember 30. 05:13
Ez nem megnyugtató. Egy háborúban a helyzet naponta változik.
Kegyes urunk Karolus
2022. szeptember 29. 23:58
Szép célok 2050-re,de az idei tél jobban aggaszt.
csak ésszel
2022. szeptember 29. 23:45
"2050-re csak annyi gázt szeretnénk használni, amennyi ahhoz kell, hogy az erőműveket be lehessen indítani, ha a szükség úgy kívánja” Ó, igen?! Nemrég lakógyűlést tartottunk (14 lakásos gázfűtéses társasház). Felvetettem, hogy a napelemes energetikai átállásról el kellene hívni egy szakembert előadást tartani, hogy a lakók legalább információkkal rendelkezzenek a témában. Néhány lakótársam hevenyészett reakciója: " Csináld meg magadnak!" Úgyhogy Palkovics bácsi: sok sikert! De ne dobálózzunk a jelenlegi kurzuson már amúgy sem számon kérhető távlati ígéretekkel és inkább maradjunk a realitások talaján. Az energetikai korszerűsítés, a gázról való átállás haladni fog szépen lehetőleg minél több kormányzati kezdeményezés, lakossági ösztökélés és segítség közepette, aztán meglátjuk, hol állunk majd 30 év múlva. 2050 messze van, könnyen lehet a terv már jóval előbb megvalósul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!