Süli János lemondott államtitkári posztjáról, miután Szijjártó kritizálta

2022. szeptember 07. 08:10

A külügyminiszter szerint túl sokáig nem történt semmi Paks II. ügyében.

2022. szeptember 07. 08:10
null

A Telex arról ír, hogy távozik posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, ez derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Hozzátették: megbízatása szeptember 5-i, azaz hétfői hatállyal szűnt meg. Süli János lemondása néhány nappal azután történt, hogy főnöke nyilvánosan kritizálta a munkáját, írják. Szijjártó Péter az ATV-nek nyilatkozott szeptember 2-án: „Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt.

A lap információi szerint Süli János körül már korábban, Szijjártó nyilvános bírálata előtt elfogyott a levegő. Múlt csütörtökön nyújtotta be a lemondását, ám a pénteki kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kérte, hogy maradjon, de helyzete ekkor már tarthatatlanná vált, írják.

Előzmények

Emlékeztettek: Szijjártó Péter május 17-én jelentette be, hogy Süli János egykori paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter nála fog dolgozni. A 24.hu korábbi cikke szerint ezzel negyedére csökkent a fizetése. Míg korábban bruttó 5 millió forintot kapott havonta hivatali feladatai ellátásáért, államtitkárként ennek már csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki. Hangsúlyozták: kinevezésével ráadásul elbukta a hathavi búcsúpénzét is, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

A Telex azt írja, hogy Aszódi Attila atomenergia-szakértő, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint leghamarabb a 2030-as évek elején fognak termelni az új paksi blokkok. Nagyjából egymillió köbméter betont be kell építeni, ez jelentős földmunkával, nagy épületekkel és komplex technológiával jár. Augusztus 25-én jelent meg a hír, hogy a beruházás végre megkapta a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. Aszódi szerint ez ugyan felgyorsíthatja majd a munkálatokat, viszont még további engedélyeket kell beszereznie a beruházónak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zataman
2022. szeptember 07. 11:12
Én még dolgoztam a paks I tervein 1977-ben mint statikus. Akkoriban tervek kellettek hozzá és beton, acél, gépek meg szakemberek egy ilyen munkához. Ma meg csodálkoznak hogy a "100k oldal engedély" nem produkált semmit sok év alatt..talán ma is tervek, szakemberek, anyagok meg gépek kellenének, nem paraziták és papírhegyek..de lehet hogy csak maradi vagyok..és akkor nem tudnának ilyen sokan és ilyen sokáig a semmiből megélni..az adófizetők pénzén persze..Ennél már az átkosban is hatékonyabban mentek a dolgok, akkor minek kellett az EU-ba belelépni? Le kell törölni és továbbmenni..
PPK
2022. szeptember 07. 11:08
Nyolc évig két kormánynak nem tűnt fel, hogy nem haladnak a dolgok?
Zataman
2022. szeptember 07. 11:05
Kedves Szijártó Péter, folytassa kérem, az összes 1 milla felett kereső parazitát távolítsa el a kormányból és akkor a következő választáson is magukara szavazok, (ha a KDNP nélkül is lehet, mert ha nem akkor sajnos ott fogok maradni..). Sok sikert! Az adófizető nyugger..
csulak
2022. szeptember 07. 10:55
Hatha most felgyorsul az epites
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!