A kormány új rendelete megkönnyíti a fakitermelést

2022. augusztus 05. 10:47

A jogszabály a tűzifa biztosítását célozza.

2022. augusztus 05. 10:47
null

„A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról” címmel jelent meg egy új, Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormányrendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben, ami azt mondja ki, hogy „a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni” – számolt be a HVG

Ez bővebben azt jelenti, hogy védett természeti területen

  • idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető”.
  • Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető.
  • A törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.

A rendeletben többször is szóba kerül, hogy egy velünk szomszédos országban, vagyis Ukrajnában fegyveres konfliktus áll fenn, és hogy a humanitárius katasztrófának Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

Nyitókép: Facebook 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2022. augusztus 05. 20:18
gazemberség. eladósodás, lepusztult iskolarendszer, lepusztult egészségügy, lepusztult víz infrastruktúra, szétkúrt szemétszállítás - már tényleg csak az a néhány fa maradt, a főmogyoró mindent felélt.
csak ésszel
2022. augusztus 05. 15:24
"...-védett természeti területen idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni,... Ez így valóban merénylet a természetvédelem ellen.
Alcofrybas
2022. augusztus 05. 15:04
Jó, oké. Mint erdőtulajdonos, aki fával (akác) is fűt, ha kedve szottyan, azt mondom, semmi nem változott. Tehát valaki elmagyarázza? Kurvára nem fogom kivágni a rezgő nyárfáimat, mert szart se érék velük, ellenben töjkó árnyat adnak.
DFK
2022. augusztus 05. 13:35
Nyekegnek a zöldek pedig ők is okai az energia válságnak. Részei a német kormánynak, amelyik tökön lőtte Európát. Bezáratták a német atomerőműveket. Ezzel is energiahiányt és áremelést okoztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!