Cser-Palkovics András: Az egész Európát fenyegető energiaválság lecsapni készül a helyi közösségekre is

2022. augusztus 30. 17:30

A polgármester szerint a felelős városvezetők már hetek óta „vért izzadnak”, hogy biztosítsák a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak működtetését.

2022. augusztus 30. 17:30
null

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán fejtette ki véleményét az energiaár-robbanás nyomán kialakult válságos helyzettel, a településeket terhelő legfontosabb kérdésekkel, valamint a felelős városvezetői viselkedéssel kapcsolatban.

„Az emberek életének mindennapi, legfontosabb környezete az a település, ahol családjukkal élnek. Ha van azonban valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása” – fogalmazott a koronázóváros első embere. Cser-Palkovics András úgy véli, hogy

Hozzátette: „Aki figyelmesen nézi a híreket, az már hallja a figyelmeztető hangokat Európából és most már egyre többször Magyarországról is”.

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. Hazánkban is” – olvasható a polgármester bejegyzésében. 

A polgármester szerint a „felelős városvezetők már hetek óta vért izzadnak”

Leszögezte: „Biztos vagyok abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését”. Hozzátette:

Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte tízszeres áron Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen”.

Székesfehérvár polgármestere szerint „a legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont Igen, fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni”. Bejegyzésében világossá tette, hogy „a probléma minden európai várost és falut érint”.  Úgy vélekedett, hogy „a problémát nem a települések okozták, mi csak elszenvedői vagyunk a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek. Csak lokálisan megoldani tehát azt nem is lehet”.

„Az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól”

Kifejtette: „Természetesen az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolunk, döntéseket készítünk elő. Ezek célja az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudjuk. Ennek érdekében nincsen tabu.

A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon”.

„Ezen a héten már tájékoztatást fogok adni a székesfehérvári számokról, valamint a megoldási irányokról is. Utóbbiak tekintetében természetesen a közgyűlés hozhatja majd meg a döntéseket” – zárta bejegyzését Cser-Palkovics András.

Kapcsolódó

A teljes olajembargóba tönkrement volna az ország – Cser-Palkovics András a Mandinernek. Bővebben...

Nyitókép: Földházi Árpád  

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukubenko
2022. augusztus 31. 10:48
Naaaa, mi történt már megint veled, teee mandiner hüjjjéjjje??? Kibaccctak, mááá megint??? De te itt vagy, mert itt kell lenned. Orgazmusod mikor volt utoljára, ha egyáltalán már átéltél ilyen eseményt??? Ajánlólevél neked, de csak neked. https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gos_Pszichi%C3%A1triai_%C3%A9s_Neurol%C3%B3giai_Int%C3%A9zet
Kristály
2022. augusztus 30. 22:28
Ursulának kell szólni ne csak a háborút támogassa euró milliárdokkal hanem azt is amit összehozott Európában. Vissza esünk 1920 évekre az Uniónak köszönhetően.
Highlander07
2022. augusztus 30. 21:52
Miért nem beszélnek az okokról? Mármint az ún. "energiaválság" IGAZI okairól. Ami nem az ideológia. Hanem a nyugati mocskok, vagyis inkább a kretén háttérhatalmista szekta üzleti érdekeltségei, biolaborjai - ahonnan a covidot is európára szabadították-, emberkereskedő, gyerekkereskedő, szervkereskedő hálózata, meg még kitudja mennyi szemétsége melletti kiállás. Vagyis a világ legundorítóbb ügyei mellett való kiállás erőszakolása. aki ukrajna mellett áll ki, ezek mellett áll ki. Erről miért nem beszél senki? Ez az igazság!
Menhetten
2022. augusztus 30. 20:00
A 700 milliárdért megvásárolandó vodafone, illetve a köztévére költött 100 milliárd elköltése, ez tényleg nem segít akkor? Amíg van 100 milliárd a propagandára legyen pénz a fűtésre is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!