Civilnek álcázott tüntetéssel demonstrál a baloldal „erdeink tarvágása ellen”

2022. augusztus 09. 10:35

A szokásosnál több tűzifa előteremtése nem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet – reagált az Agrárminisztérium.

2022. augusztus 09. 10:35
null

A szokásosnál több tűzifa előteremtése nem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, nem rontja az erdők természeti állapotát, ezeket ugyanis továbbra is előírja a törvény – közölte a baloldali felháborodásra az Agrárminisztérium, hozzátéve, hogy

a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, és évtizedek óta kevesebbet használunk fel belőle, mint amennyit az erdőink teremnek”

A minisztérium májusban, rögtön az új kormány felállása után pályázatot hirdetett meg agrár-erdészeti rendszerek (mezővédő erdősávok, fás legelők, fás szántók) létrehozásának támogatására, majd azzal kereste meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, hogy az erdőgazdálkodók képviseletében javasoljon partnereket innovációs együttműködést igénylő gyakorlati kihívásokra, formálódó fejlesztési elképzelésekre. Ennek keretében akár 50-100 millió forintos támogatást nyerhetnek egy-egy projektre az erdőgazdálkodók, illetve a kapcsolódó szakmabeliekből álló széles kedvezményezetti kör.

Álcivil demonstráció

A péntekre szervezett, tarvágás elleni tüntetés Facebook-eseményénél az egyetlen feltüntetett szervező hétfő estig egy Szabó Lili nevű személy volt, aki még a korábbi, LMP-keretes profilképét is lecserélte – vette észre a PestiSrácok. Mint írják, amikor már meghaladta az érdeklődők száma a 30 ezret, illetve a részvételüket ígérők száma is több ezres lett, akkor hirtelen felbukkant szervezőként Kreitler-Sas Máté, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselője is, és a tüntetés leírásához hozzáadódott még egy mondat:

„Az esemény az LMP-Magyarország Zöld Pártja szervezésében valósul meg.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. augusztus 09. 23:49
"És azt, hogy utána nem is kell újat telepíteni." bocsásson meg, ha tud, de ez megint egy hülyeség, ha úgy szívesebben olvassa: hamis hír terjesztése. Mondom ezt úgy, hogy még mindig nem ismerem a rendeletet, csak annyit amennyit itt össze-vissza kommentelnek róla. Kedves Péter! Az ilyen szócsépléssel mi a szándéka: "Vagy azt kérdezed, hogy mikor volt előtte másik törvény? 2009-ben fogadták el a mostanit, előtte is volt egy, az 1996-ból származott. Vélhetően még azelőtt is volt valami, de annak most nem néztem utána, ha nem nagyon fontos." Eltalálta abszolút indifferens, ezzel a lendülettel írhatott volna arról is, hogyan szaporodtak 10-20 100 évvel ezelőtt a leveli békák. ..és nem azt kérdeztem, hanem világosan erre kérdeztem rá: "..és természetesen nem a világ legelsőként megalkotott erdőtörvénye" Tudtommal igen, de, ha másképp emlékezik akkor ne beszéljen félre a különböző időkben bekövetkezett módosításokról, Ami éppen enyhített és csak egy témakörben szigorított, a s. zöldek jajveszékelésére, amiben nem volt szerencsés. Most úgy tűnik ideiglenesen és korlátozottan "visszaáll" a régi helyzet bizonyos eshetőségek megléte esetén. Köszönöm a felszólítást az érvelésre, de ez eddig is megtörtént. Tisztában vagyok vele, hiszen máskpr is tudtunkra adta, hogy műszaki ember. Elárulom én is. Éppen ezért demagóg lózungok, triviális közhelyek ismételgetése, felesleges , uanalomig űzött szócséplések nem az én asztalom. Na éppen ezen zördültünk össze: "Csak azt mondom, és nem én vagyok vele egyedül, sőt, még csak nem is én találtam ki, hogy a mostani rendelet olyan módosításokat vezetett be, amelyekre egyszerűen nincs szükség. " "Aki helyes felismerésekre vágyik, annak előbb helyénvaló kételyeket kell támasztania." (Aristoteles) PÉter itt nem kételyeket támasztott, hanem beállt a gágogó libák élére. Másodszor: Erős képzelet szüli az okokat.(Montaigne) Harmadszor: „Ha összhangban élsz a természettel, soha nem leszel szegény, ha az emberek véleményéhez igazodva élsz, soha nem leszel gazdag.” (Seneca) Ezek után erre hivatkozni és a másiktól számon kérni érveket: "Csak azt mondom, és nem én vagyok vele egyedül, sőt, még csak nem is én találtam ki,.." Akkor most mit monndjak, nehogy megint felborzoljam a lelki világát...Seneca talán erre még szabad hivatkoznom még egyszer Üdvözlettel
smarton84
2022. augusztus 09. 14:29
Felfüggesztik a természetvédelmi törvénynek azt a részét is, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat. Mostantól viszont ezekben az erdőkben is mehet a tarvágás. Mivel a tarvágás a megmaradó erdők mikroklímáját is megborítja, azok még kevésbé tudnak majd ellenállni az olyan hőhullámoknak, amiket idén is láttunk. Ugyanúgy engedélyezték a tarvágást a az állam természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű erdeiben is.
amca
2022. augusztus 09. 12:43
Okostoba,haszontalan ,aszfalt, és beton és panelprliknak üzenném. Mo favagyona :=398 145 231 m3 Évi faki=6 122 458 m3. ÉVI fanövekmény = 12 987 547 m3 Ebből még a legostobább,moschlék,Roncsmentumos. lehetmenni a pixába. maszopos ,Rommentumos,Roncsderbis,degeneráltkorcsok,meg a büdösbencék is ki tudják számolni.
falcatus
2022. augusztus 09. 12:39
nem is! itt arról van szó, hogy nagyon rosszul lett kommunikálva. a HVG.már így interpretálta: ez bővebben azt jelenti, hogy védett természeti területen idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető”. Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető. A törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki. ..és ezt a mai napig , legalább utólag nem tette helyre sem a kormány, sem a szakma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!